Hivatalosan is vége a BCLK alapú Intel Skylake tuningnak

A döntés természetesen csak a szorzózáras processzorokat érinti, a "K" jelölésű példányokat nem. A tuningképesség csak akkor vész el, ha a jelenlegi BIOS-t frissítik

Hivatalosan is vége a BCLK alapú Intel Skylake tuningnak

Két hónapja nagyon sokan örültek annak a hírnek, amely rávilágított: a Skylake lapka köré épülő szorzózáras processzorok esetében is lesz mód tuningra, méghozzá a BCLK emelésével. Ez a lehetőség meglehetősen vonzó volt, hisz a szorzózáras processzorokkal esetenként tekintélyesebb órajel-emelésre is lehetőség nyílt, így kedvező áron lehetett jó teljesítményre szert tenni. Ennek persze így is meg kellett fizetni az árát, ugyanis a processzor fogyasztása és hőtermelése megemelkedett, de aki ilyesmire adja a fejét, úgyis ezt szem előtt tartva vág bele a mókába.

Telt-múlt az idő, egyre több alaplapgyártó kezdte meglátni a fantáziát a szorzózáras Intel Skylake processzorok BCLK alapú tuningjában – egyesek külön mikrosite-ot is létrehoztak a saját fantázianévvel ellátott funkció népszerűsítésére. A dolgok jól alakultak, ugyanakkor olyan vélemények is gyakran megjelentek a különböző fórumokon, amelyek arról szóltak, csak idei-óráig tart majd az új „tuningos aranykor”, hisz az Intel előbb-utóbb úgyis be fogja zárni a kiskaput, mert a szorzózáras processzorok BCLK alapú tuningja bizonyos mértékű bevételkiesést fog okozni. Amikor kiderült, hogy a Skylake alapú Intel processzorok egy speciális hibajelenségtől szenvednek, sokan kongatni kezdték a vészharangokat, mondván, a hibát javító mikrokóddal karöltve a BCLK alapú tuningot ellehetetlenítő „tapaszt” is becsempészik majd az alaplapgyártók a 100-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok UEFI firmware-ébe. Logikus érvelés volt, de sokan csak legyintettek rá.

Nemrégiben azonban elkezdett fújni a változás szele: az ASRock eltávolította a SkyOC funkciót népszerűsítő mikrosite-ot a hivatalos weboldaláról, a különböző alaplapjaihoz készített friss UEFI firmware-ek leírásában pedig megjelent, hogy az új kiadás már nem támogatja a szorzózáras processzorok BCLK alapú tuningját.

Ettől a ponttól már csak idő kérdése volt, mikor jelenti be az Intel hivatalosan is, hogy bezárja a BCLK alapú tuningot lehetővé tevő kiskaput – ez az idő most eljött. A vállalat szóvivője a PC World munkatársainak adott nyilatkozatában elmondta, a partnereknek kiküldött legutóbbi frissítés már összhangban van az Intel álláspontjával, miszerint nem ajánlott tuningolni azokat a processzorokat, amelyeket nem tuningra szántak.

A friss lépés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 100-as sorozatú alaplapokhoz készített friss UEFI firmware telepítésével a szorzózáras processzoroknál elvész a BCLK alapú tuning lehetősége, viszont a friss BIOS alkalmazása nem kötelező, így aki ragaszkodik a kiskapuhoz, továbbra is ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket – természetesen csak saját felelősségére. Ez a jó hír, a rossz viszont az, hogy a friss 100-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplap szállítmányok már alapból az új, a szorzózáras processzorok BCLK alapú tuningját tiltó UEFI Firmware-t kapják, így a kereskedelmi forgalomból hamarosan kikopnak a kiskapuval ellátott modellek.

A döntés a „K” jelölésű, szorzózár nélkül érkező processzorokra nem vonatkozik: ezek a Z170-es lapkakészlet köré épülő alaplapokkal karöltve továbbra is tuningolhatóak lesznek szorzózár és/vagy BCLK emeléssel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward