Hivatalosan is megérkezett a Wi-Fi 6

Mostantól kaphatják meg a készülékek az ellenőrzött Wi-Fi 6 minősítést, ha mindent rendben talál a Wi-Fi Szövetség.

Hivatalosan is megérkezett a Wi-Fi 6

A Wi-Fi Szövetség már korábban beharangozta a Wi-Fi 6 érkezését, de mostantól lehet megszerezni a szükséges tanúsítványokat a kereskedelmi forgalomba kerülő eszközöknek. Tehát hivatalosan csak ettől kezdve lesznek Wi-Fi 6 kompatibilis termékek, amik garantáltan megfelelnek a Wi-Fi Szövetség előírásainak, és ezek fel is lesznek címkézve.

Mostanra valószínűleg a legtöbb olvasónk találkozott már a Wi-Fi 6 vagy a 802.11ax jelölésekkel, amik tulajdonképpen teljesen ugyanazt a szabványt jelölik. A Wi-Fi Szövetség már korábban elárulta, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie azoknak az eszközöknek, amelyek támogatni szeretnék ezt az újítást. És bár a szervezet még el sem kezdte a hivatalos minősítési programját, az elmúlt hónapokban már több olyan termék is megjelent, aminek a specifikációjában szerepel a Wi-Fi 6 vagy a 802.11ax képesség. Azonban mostantól a Wi-Fi Szövetség már hivatalosan is elkezdi a szükséges tanúsítványok kiosztását.

Azok a készülékek tehát, amelyek biztosítják a megfelelő teljesítményt és a szükséges biztonsági megoldásokat, ettől kezdve már hivatalosan is Wi-Fi 6 jelölést szerezhetnek. A szabványnak azért lett ez a neve a 802.11ax helyett, mert a Wi-Fi Szövetség 2018-ben úgy határozott, hogy leegyszerűsíti a Wi-Fi szabványok jelzését, és számozni fogja ezeket a korábbi bonyolult IEEE jelölések helyett. Így lett végül a 802.11ax-ból a Wi-Fi 6 most már hivatalosan is. És a névváltás egyébként kiterjed a 802.11n és a 802.11ac szabványokra is, az előbbi a Wi-Fi 4, az utóbbi pedig a Wi-Fi 5.

Galéria megnyitása

Annak ellenére tehát, hogy a Wi-Fi Szövetség csak mostantól indítja el a hivatalos Wi-Fi 6 minősítési programot, már több olyan hálózati eszköz és fogyasztói termék is van, ami támogatja ezt. Múlt héten például az iPhone 11 széria is úgy futott be, hogy a specifikációjában már szerepel a 802.11ax, illetve Wi-Fi 6 szabvány támogatása. A szervezet első dolga most az, hogy ezeket a már meglévő készülékeket ellátja a hivatalos minősítéssel, szóval a következő hetekben a Wi-Fi Szövetség egy sor AP, router, kliens eszköz hitelesítését fogja elvégezni, és az okostelefonok is sorra kerülnek majd, így az iPhone 11 is hivatalosan Wi-Fi 6 képessé válhat, valamint a Galaxy Note10 is megszerezheti az ezzel járó emblémát. A Samsung aktuális csúcsmodellje volt az első okostelefon, ahol ez a támogatás megjelent.

A Wi-Fi 6 érdekessége, hogy a legtöbb eddigi Wi-Fi szabvánnyal ellentétben nem a csúcssebesség növelését tűzte ki elsődleges céljának, hanem a megosztott környezetek teljesítményének, hatékonyságának az emelését. Az elérhető maximális sávszélesség 2,4 Gbps (a teoretikus maximum 9,6 Gbps), de az fontosabb, hogy a spektrumok kihasználtsága sokkal hatékonyabb lehet a Wi-Fi 6 által. Lényeges itt az OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) technológia támogatása, ami lehetővé teszi, hogy egy csatornán egyszerre több eszköz legyen kiszolgálva, valamint adott a MU-MIMO támogatás és a Beamforming is, ezeknek köszönhetően az egyes eszközökre eredményesebb lesz az adatforgalom biztosítása. És a Wi-Fi 6 még arról is gondoskodik, hogy a Wi-Fi 5 (802.11ac) eszközök is a lehető legjobb teljesítményt tudják nyújtani. A Wi-Fi Szövetség itt már elvárja az eszközöktől a WPA3 támogatását, az 1024-QAM modulációt, a 160 MHz-es csatornák használatát, és időzített indulást is támogatnia kell hozzá, ami a jobb energiafelhasználás érdekében lett kiemelve.

Galéria megnyitása
A Ruckus R750 Wi-Fi 6 Access Point már minősített támogatással bír

A Wi-Fi Szövetség nem pihent az elmúlt hetekben sem, a Wi-Fi 6 hivatalos érkezésének hírével egyidejűleg egy sor hálózati készülékkel és chippel kapcsolatosan derült ki, hogy máris megszerezték a Wi-Fi 6 minősítést. Broadcom, Cypress, Intel, Marvell, Qualcomm és Ruckus márkájú megoldásoknál futott be ez először, és az első fecskéket hamarosan újabbak fogják követni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap