Hivatalos a Microsoft Lumia név, viszlát Nokia

A Microsoft mostantól a saját márkanevét fogja használni az újonnan érkező Lumia modelleknél.

Hivatalos a Microsoft Lumia név, viszlát Nokia

Ahogy arra már egy ideje számítani lehetett - hiszen maga a Microsoft is előre jelezte -, a Nokia márkanév az okostelefonok körében megszűnik létezni. A redmondiak hivatalosan is bejelentették, hogy a jövőben a Microsoft jelzésével lesznek ellátva az érkező újdonságok.

A szoftveróriás bejelentése tehát egyáltalán nem meglepetés, és különösebben a miérteket sem kell ecsetelni. Egyszerűen a Microsoft szeretné, ha a felhasználók egyértelműen tisztában lennének azzal, hogy az ő termékeiket használják. Ezt az indokot nem is rejtik véka alá, hiszen maga Tuula Rytilä, a mobilos részleg marketingosztályának kinevezett alelnöke mondta el a változásokat taglaló interjúja során. Rytilä a beszélgetésben a jövőben érkező termékekre nem tért ki, de rámutatott arra, hogy a Microsoft nevével egyre több alkalmazásnál találkozhatnak majd a készüléktulajdonosok, és a lehető legjobb felhasználói élmény elérésén dolgoznak, amihez a Microsoft rengeteg szolgáltatása fog hozzájárulni. Elmondása alapján a vállalaton belül a Lumiát már az Xbox, a Windows, a Surface, a Skype, az Office és a Bing köreiben tartják számon, vagyis teljes mértékig a sajátjukként tekintenek rá.

A rövid interjú során az is kiderült Tuula Rytilä szavaiból, hogy a névváltástól még olyan változásokra nem kell számítani, aminek következtében megszűnne a korábban forgalomba került készülékek árusítása vagy támogatása. Az érintett részleg marketingosztályának alelnöke kijelentette, hogy azokat semmilyen módon nem érinti ez a változás, akik valamely korábban bemutatott modell, például a Nokia Lumia 830 vagy egy Lumia 730 vagy 735 mellett teszik le a voksukat. Ezek a gépezetek ugyanúgy fognak részesülni még hosszú ideig mindenből (pl. frissítések), mint az érkező Microsoft Lumiák.

A szoftveróriás minden jel szerint hosszútávra tervez, de a pillanatnyi piaci viszonyokat tekintve egyáltalán nem lesz egyszerű feladat felvirágoztatni a Nokia hagyatékát. Az eladási számok folyamatosan nőnek, ám az ütem nem elég gyors, a lemaradás pedig az élmezőnytől nagy – egyre nagyobb. A vállalat a legfrissebb pénzügyi jelentés szerint a harmadik negyedév során 9,3 millió okostelefont értékesített, ami a tavalyi év azonos időszakára csak éppen, hogy rálicitál.

Ráadásul az sem elhanyagolható tény, hogy az átnevezésnek bizony lehet negatív hatása is az értékesítésekre. Számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy sok korábbi Nokia márkahű vásárló a jövőben nem a Microsoft Lumiák mellett fogja letenni a voksát. Főleg, hogy a Nokia berkeiben különösen erős volt anno ez a tényező az új modell kiválasztásakor.

Végül azért azt is meg kell említeni, hogy a Nokia márkanév továbbra is szerepelni fog néhány új telefonon, noha itt már csak a feature phone-ok vonalát erősítő megoldásokról lesz szó (pl.: Nokia 130). Persze a Microsoft idővel ezeket is fel fogja számolni, akárcsak az Ashákat és a Nokia X-eket, de ez sem új információ már, hiszen korábban erről hivatalosan is beszámolt a vállalat vezérigazgatója.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward