Hidegzuhany: a HP kiszállhat a PC piacról?

Néhány órával ezelőtt meglehetősen érdekes hírek érkeztek a HP háza tájáról: a különböző források egybehangzóan állították, hogy a HP befejezi a HP TouchPad gyártását, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt napok folyamán másról sem olvashattunk, mint arról, mekkora bukás a webOS alapú tábla PC, ami a kutyának sem kell.

Hidegzuhany: a HP kiszállhat a PC piacról?

Néhány órával ezelőtt meglehetősen érdekes hírek érkeztek a HP háza tájáról: a különböző források egybehangzóan állították, hogy a HP befejezi a HP TouchPad gyártását, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt napokban kiderült, hogy még az akciók ellenére sem fogyott belőle elég darab.

Sokan humorosan el is nevezték a HP tábláját OuchPad-nak, ami egy rendkívül találó név, ugyanis a cég számára ez a bukás szinte biztos, hogy fájó pont. Később már arról is cikkeztek a külföldi online hírportálok, hogy a HP ezzel együtt a többi webOS alapú eszköz fejlesztését/készítését is leállítja és elgondolkodik rajta, hogy miként lehetne hatékonyabban hasznosítani az operációs rendszert. Ebből sokan egyből azt a következtetést vonták le, hogy a HP a webOS értékesítésén gondolkodik, igaz, ezzel kapcsolatban egyelőre hivatalos forrásból származó információk nem jelentek meg.

Nem sokkal ezelőtt a pletykák egy részét meg is erősítette a HP, sőt, az időközben érkező, sokkal komolyabb híresztelések is igaznak bizonyultak. Ennek fényében a TouchPad névre keresztelt tábla PC már teljesen biztos, hogy halálra van ítélve.

A legnagyobb meglepődést mégsem a fentiek váltották ki, hanem az, hogy a HP kiszállhat a PC piacról. Hogy mi lesz a történet vége, az egyelőre rejtély, de a cég vezetése már gondolkodik rajta, hogy a Personal Systems Group (PSG) esetében milyen stratégiai alternatívák léteznek. Többek között az is szerepel a lehetőségek között, hogy az asztali konfigurációk és noteszgépek gyártásáért felelős részleget részben, vagy teljes egészében kiszervezik. A HP a tervek szerint ezek után inkább a szoftverpiacon próbál majd labdába rúgni. Utóbbit jól szemléleteti, hogy a gyártó egy vállalati szoftverek fejlesztésével foglalkozó, az Egyesült Királyságban található cég felvásárlására készül, amely Autonomy Company névre hallgat.

Érdekes lenne tudni, hogy mi lehet a dolgok hátterében, de elképzelések azért már most is vannak. Az MSNBC szerint a PC szegmensből való kiszállást azért fontolgathatja a cég, mert ugyan ez a vállalat húzóágazata, azaz innen jön a legtöbb árbevétel, de ugyanakkor ez az a szegmens, amelyből a legkevesebb profit származik. A döntés mindenképpen érdekes és rendkívül váratlan: az elmúlt évtizedben tapasztalt gyakorlathoz képest a cég 180 fokos fordulatot vett, ugyanis a HP azért, hogy a világ legnagyobb PC gyártója lehessen, 24 milliárd amerikai dollárért felvásárolta a Compaq Computer-t.

Egyes szakértők szerint egyelőre nem túl valószínű, hogy a HP teljesen szakítana a PC piaccal, viszont az tény, hogy a bejelentés hidegzuhanyként érte a piacot. Egyelőre az sem tudható, hogy a kiszervezés - attól függően, hogy teljes, vagy részleges lesz-e - mekkora mértékben érinti a HP PC részlege által világszerte biztosított 300 000 munkahelyet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward