Shop menü

HIÁBA BOJKOTTÁLTÁK A TRANSZ AKTIVISTÁK, RENDKÍVÜL SIKERES LETT A HOGWARTS LEGACY

Komoly kampányt folytattak a játék ellen, ami miatt talán még sikeresebbé is vált.
Török Roland
Török Roland
Hiába bojkottálták a transz aktivisták, rendkívül sikeres lett a Hogwarts Legacy

Érzékeny témába fogunk beleugrani a Hogwarts Legacy sikere kapcsán, így mindenkit kérek, hogy bármelyik oldalon is álljon a véleményével, okosan fűzze hozzá a kommentjeit a cikkhez, hogy ne kelljen moderálnunk azokat. Köszönjük. 

Kezdjük a számokkal. A Hogwarts Legacy hatalmas siker, soha korábban egy Harry Potter játék nem szerepelt ilyen jól, de úgy önmagában a játékiparon belül is népszerű. A tavalyi év Elden Ring címét megközelítő siker konzolokon és Steamen is jelentős, jó esélye van arra, hogy a 2023-as esztendő egyik legkelendőbb, ha nem a legkelendőbb címe legyen. 

A megjelenése alatt nemcsak a Steam legjátszottabb játékává vált, de még a Twitch-en is a legnépszerűbb cím lett, hiszen 1,28 millió játékos volt rá kíváncsi egyszerre. 

A Hogwarts Legacy ráadásul úgy tűnik, hogy nagyon jó is lett. A közösség és a kritikusok szerint is kiemelkedő alkotás, jó eséllyel pályázik több "év játéka" címre az idei esztendőben. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy aki megvásárolta a játékot, az egy igazi varázskalandot kap, olyat, amire a rajongók évtizedek óta vártak. 

Az öröm viszont nem feltétlenül felhőtlen, ugyanis aki megvette a játékot, az célponttá válhat a neten. 

A cancel kultúra lényege, hogy egy közösség megpróbál valakit ellehetetleníteni, kiközösíteni, megsemmisíteni, ha úgy érzik, hogy szerintük valaki vállalhatatlan dolgot tett vagy mondott. A kiszemelt személynek sokszor lehet tényleg nincs helye a közéletben, mert valóban „bűnös”, a cancel kultúra viszont sok esetben nem válogat és olyanokat is célponttá tesz, akik azt nem érdemlik meg, vagy csak félreértették őket. Jelenleg minden egyes Hoghwarts Legacy játékos célpontja lehet egy ilyen támadásnak, ugyanis a transz aktivista közösség egy része szerint J.K. Rowling utálja a transz embereket, így az ő értelmezésük szerint, aki megveszi a játékot, az nem más, mint maga is transz ember gyűlölő. 

Ezzel viszont nem csak a saját szórakozásukat rontják el a támadó emberek, de mások életét is megnehezíthetik vagy tönkretehetik. 

Ennek az egésznek az előzménye, hogy a világ egyik legsikeresebb írónője Twitteren tett olyan kijelentéseket, amik sokak szerint transzellenesnek tekinthetőek. J.K. Rowling első ezzel kapcsolatos tweetje azzal foglalkozott, hogy miként kellene hívni az embereket, akik képesek a menstruálásra. 

Mivel sokan kirekesztőnek találták a kérdést, ezért hamar támadni kezdték az írónőt, hogy ő bizony transzfób. Hamar belelátták a dolgokat a Harry Potter univerzumba is, sokak szerint már a könyvekből kiolvasható az írónő hozzáállása, és ez megvetendő. 

Az írónő többször kiemelte, hogy semmi baja a transz emberekkel, megérti és támogatja őket, hiszen ahogyan ő is nőként kiszolgáltatott volt, a transzneműek még érzékenyebb csoportba tartoznak. Ezen kívül fontos kérdést is felvetett, hiszen egy biológiailag férfinak vagy nőnek születő embernek például más gyógyszerek, más orvosi ellátások szükségesek, sok esetben nem lehet ugyanúgy kezelni egy férfit vagy egy nőt. Márpedig, ha például egy transz nő rossz kezelést kap, mert rosszul határozza meg a saját nemét, az akár az életébe is kerülhet. 

Persze nem ez volt J.K. Rowling egyetlen, témában tett provokatív kijelentése. Bár eleinte visszafogottabb volt, a fenyegetések után teljesen beleállt a kérdésbe, és nyíltan vállalja, hogy utálja a transz aktivistákat, ha lehet, akkor pedig provokálja is őket. A transz aktivisták szerint viszont az, hogy őket utálja, az egyenlő azzal, hogy a transz embereket is utálja, így J.K. Rowling egyértelműen transzfób. 

Rowling az évek során érezhetően megszállottjává vált a témának, és filmjeinek sztárjai, Daniel Radcliffe és Eddie Redmayne sem tudták meggyőzni arról, hogy a transznemű nők azok nők. Emma Watson már csak akkor vesz részt bármilyen, a varázsvilágban zajló alkotásban, ha Rowling nem. Az írónő jelenleg már ott tart, hogy szerinte Nicola Sturgeon, Skócia miniszterelnöknője eltiporja a nők jogait, mert támogat egy olyan törvényjavaslatot, amely megkönnyítené a névváltást a transz embereknek. 

Viszont nem csak az írónő került kereszttűzbe, bárki kaphat fenyegetéseket, aki ezek után szereti a Harry Potter univerzumot, vagy egyetért az írónővel. 

A bojkottálók például kampányszerűen jelentették ki, hogy aki megveszi a címet, az transzfób, és bizony levadásszák majd a neten az ilyen embereket.  

Az érzékenyítés helyett sokan tehát a fenyegetést választották, így talán érthető, hogy nehéz lehet megkedvelni egy közösséget, amelyik folyamatosan halálos fenyegetésekkel bombáz, erőszakra buzdít, lejárat és megpróbálja ellehetetleníteni az üzleti tevékenységedet, végső soron pedig bűntudatot akar ébreszteni benned, mert a nagyon várt szeretett játékoddal mersz játszani. A másik oldalon pedig ott van, hogy az adott egyénen kívül mi köze bárkinek ahhoz, hogy valakit hogyan hívnak vagy hogy milyen neműnek érzi magát. Ezzel nem bánt másokat, és nem veszi el mások semmilyen jogát.

A bojkottáló kampány viszont egyértelműen nem érte el a célját, sőt, sokan csak azért vásárolták meg a Hogwarts Legacy-t, hogy politikai állásfoglalásként bemutassanak a játék bojkottálóinak. 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a transz emberek egy jelentős része nem ért egyet a cancel kultúrával, sőt, megértik J.K. Rowling álláspontját, nem érzik úgy, hogy transz ellenes lenne az írónő, csupán azok ellen emel szót, akik támadólag lépnek fel ellene. 

Az ilyen jellegű transz kampány erősen kontraproduktív. Sokkal több embert állítanak ezzel maguk ellen, mint amennyit megnyerhetnek. A helyes válasz az érzékenyítés lenne, beszélni arról, hogy milyen problémákat okoz nekik, miért és hogyan érzik magukat a társadalomban, és miként lehetne javítani a dolgokon. 

A témát a GeekOk iPon podcast is feldolgozta, alább lehet meghallgatni vagy feliratkozni rá Spotify-n. 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére