HDMI 2.1-es portot varázsol a DisplayPort 1.4-es jelből a Realtek újdonsága

A friss vezérlő alaplapokon, dokkolókban, átalakítókban és sok egyéb helyen is feltűnhet a jövőben.

HDMI 2.1-es portot varázsol a DisplayPort 1.4-es jelből a Realtek újdonsága

A Realtek egy hasznos konverteren dolgozik, amelynek mindössze annyi a feladata, hogy a DisplayPort 1.4-es jelfolyamból HDMI 2.1-es jelfolyamot állítson elő, így az aktuális GPU generációk felhasználhatóak a felsőkategóriában helyet foglaló 8K-s televíziók és kijelzők meghajtására. Ezeket a kijelzőket még nem reklámozzák HDMI 2.1-es támogatással, hiszen a hitelesítési programot még nem kezdte meg a HDMI Forum, ám ahogy megnyílnak a kapuk, az új kijelzők és televíziók áteshetnek a szükséges vizsgálatokon, így friss firmware keretén belül formálisan is megkaphatják a HDMI 2.1-es támogatást. Amennyiben a hitelesítés elindul, akkor a 48 Gbps-os sebességű HDMI kábelek is elkezdhetnek majd megjelenni.

Napjainkban olyan GPU vagy iGPU még nem áll rendelkezésre, amely rendelkezne HDMI 2.1-es támogatással – még az Intel 10. generációs Core sorozatú Ice Lake processzorok fedélzetén helyet foglaló iGPU sem támogatja ezt a technológiát, legalábbis az eddig napvilágot látott adatok alapján. Ugyanez elmondható a frissen bejelentett, NAVI GPU köré épülő Radeon RX 5700-as sorozatú videokártyákról is.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

Éppen ezért fontos szerepet kap majd a Realtek nemrégiben bemutatott RTD2173-as átalakító chipje, hiszen lehetőséget ad arra, hogy az alaplapgyártók, a notebook gyártók, illetve a dokkolók gyártói egyaránt HDMI 2.1-es porttal vagy portokkal vértezhessék fel termékeiket, ugyanis a konverter a DisplayPort 1.4-es jelfolyamból készít HDMI 2.1-es jelfolyamot. A szóban forgó lapka jóvoltából a HDMI 2.1-es porton keresztül akár 240 Hz-es képfrissítési ráta is elérhető 3840 x 2160 pixeles natív felbontás mellett, a 8K-s tartalmak esetében azonban „csak” 60 Hz-es képfrissítési ráta elérésre nyílik mód egyetlen kábelen keresztül. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a HBR3-as adatrátát használó DisplayPort 1.4-es kapcsolatok esetében 32,4 Gbps a maximális adatátviteli sávszélesség, ami maximum 8k-s felbontás és 60 Hz-es képfrissítési ráta együttes kiszolgálására elég, de csak akkor, ha a Display Stream Compression 1.2 technológiát is bevetik. Ehhez képest a HDMI 2.1 esetében a 48 Gbps-os adatátviteli sávszélesség jóvoltából tömörítés nélkül is elérhető a 8K-s felbontás és a 60 Hz-es képfrissítési ráta.

A Realtek RTD2173-as vezérlője már elkészült, ám a HDMI Forumtól még nem kapta meg a szükséges tanúsítványt, hiszen a hitelesítési program még nem kezdődött meg. Ahogy viszont ez megvan, a gyártó lapkája feltűnhet a különböző termékek fedélzetén, valamint adapterek, kábelek és dokkolók is készülhetnek vele.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap