HD 6950-ből HD 6970-et varázsolni? Gyerekjáték!

HD 6950-ből HD 6970-et varázsolni? Gyerekjáték!

A Radeon HD 6950-es videokártyák, illetve Radeon HD 6970-es társaik már néhány napja elérhetőek kereskedelmi forgalomban. Az újdonságokról már több cikk is készült, amelyekből kiderül, hogy mire is képesek a termékek, sőt, a TechPowerup munkatársai már arra is kínálnak megoldást, hogy Radeon HD 6950-es videokártyánkból jó eséllyel Radeon HD 6970-es modellt varázsoljunk, szinte teljesen veszélytelenül, hála a dupla BIOS-nak.

Az AMD - ahogy a többi gyártó is - kétféle módszert alkalmaz a GPU egyes részeinek letiltására: az egyik fizikai alapokon nyugszik és átlagfelhasználó által nem visszafordítható, míg a másik szoftveres, amit minimális utánajárással ki lehet iktatni. A Radeon HD 6950-es videokártyák esetében utóbbi módszert alkalmazza a vállalat, így egy pár perces munkával és némi szerencsével könnyedén varázsolhatunk Radeon HD 6970-es videokártyát Radeon HD 6950-es modellünkből. Hogy pontosan mi az eljárás módja? Arról az alábbiakban kaphatunk képet.

[bold]

1.[/bold] Szerezzük be az ATI Winflash 32-bites vagy 64-bites változatát (operációs rendszertől függően)

2. Töltsük le innen a Radeon HD 6870-es BIOS-t. A szoftver Sapphire videokártyákhoz készült, de a tesztek szerint egyéb gyártók referencia modelljeivel is működik.

3. Állítsuk a videokártyán található BIOS kapcsolót egyes állásba.

4. Az ATI Winflash segítségével mentsük le a jelenlegi BIOS-t (biztos, ami biztos alapon).

5. Tallózzuk ki a letöltött BIOS fájlt és indítsuk el a frissítést az ATI Winflash programon belül.

6. Hagyjuk, hogy a folyamat befejeződjön és újrainduljon a rendszer.

7. A GPU-Z ezen változatával ellenőrizzük, hogy látható-e mind az 1536 shader. A régebbi GPU-Z változatok 1600 shadert fognak mutatni, szerezzük be a linkelt GPU-Z verziót.

8. Az Overdrive fülön a PowerTune csúszkát állítsuk +20% értékre, hogy ne fussunk bele a Power Limitbe, ami negatívan hat a videokártya teljesítményére.

9. Ellenőrizzük játékokkal és tesztprogramokkal, hogy stabil-e a rendszer.

Amennyiben "ID Mismatch" vagy "Could not erase ROM" hibaüzenetet kapunk BIOS frissítés előtt, akkor parancssorba írjuk be az alábbi parancsot: "Run atiwinflash -unlockrom 0". Majd pedig ezt: "atiwinflash -f -p 0 bios.bin". A bios.bin kifejezést a letöltött Radeon HD 6970 BIOS nevével és pontos elérési útjával kell helyettesíteni.

A flasheléshez szükséges fájlok komplett csomagját innen lehet letölteni. További információt itt találhatnak az érdeklődők.

A fent leírtakat mindenki csak saját felelősségére próbálja ki! Az esetleges hibákból előforduló károkért sem mi, sem pedig az eredeti leírás készítői nem vállalnak felelősséget!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward