Shop menü

HATALMAS NÖVEKEDÉS VÁRHATÓ AZ SSD PIACON

Az elkövetkező években tapasztalható növekedési ráta főként az üzleti SSD meghajtók és kártyák iránt egyre növekvő keresletnek köszönhető, a klienspiacon visszafogott keresletre számítanak az elemzők.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hatalmas növekedés várható az SSD piacon

Az SSD piacon jelenleg nem túl ideálisak a körülmények a NAND Flash gyártók számára, ugyanis a csökkenő kereslet miatt még mindig tart a túltermeléses időszak, ami az átlagos értékesítési árak csökkenését eredményezi, még annak ellenére is, hogy több gyártó is elkezdte már visszafogni termelését. Az elemzői előrejelzések alapján a jelenlegi kedvezőtlen helyzet a nem is oly távoli jövőben véget érhet, így elkezdhet növekedni az SSD szegmens, méghozzá igen komoly tempóban: az összetett éves növekedési ráta 15% körül alakulhat 2022-től 2028-ig, ami igen jól hangzik.

Az elemzői beszámoló alapján az SSD piac 2022 folyamán 29 milliárd dolláros teljes árbevételt tudott felmutatni, amihez 352 millió SSD leszállítására volt szükség. 2028-ig a folyamatos növekedés hatására már 472 millió SSD leszállítására lesz lehetőségük a piaci szereplőknek, ez pedig 67 milliárd körüli teljes árbevételt jelenthet. Noha az efféle előrejelzések hasznosak, a tényleges forgatókönyvet számos nem várt esemény boríthatja fel, azaz az előrejelzés az optimális helyzetet veszi alapul.

Érdekes megnézni azt is, hogy a tavaly leszállított 352 millió SSD közül mennyi volt az üzleti szegmensbe szánt példány. A kimutatások alapján nagyjából 55 millió üzleti meghajtó talált gazdára tavaly, a fennmaradó 297 millió szilárdtest alapú adattároló a klienspiacot árasztotta el. Az üzleti adattárolók közül a legtöbb PCI Express csatolófelületet használt, ezek aránya nagyjából 55% volt, azaz hozzávetőlegesen 30 millió ilyen SSD-t szállítottak le. 2028-ig a PCI Express csatolóval szerelt SSD meghajtók és kártyák aránya még tovább emelkedhet, addigra már akár a 71%-ot is elérhetik, ami 79 millió példányt jelenthet.

Galéria megnyitása

A konzumerpiaci SSD forgalomnak nagyjából 85%-át adták a PCI Express csatolófelülettel ellátott NAND Flash alapú adattárolók 2021 folyamán, ám ez a mennyiség 252 millió SSD-t takart akkoriban. 2028-ra tovább növekszik a PCI Express csatolóval ellátott SSD-k száma, azokból ugyanis 347 millió darabot szállíthatnak le a piaci szereplők, így a PCI Express alapú modellek részesedése immár 96%-ra ugorhat.

A modernebb PCI Express szabványokat az üzleti SSD-k jellemzően gyorsabban alkalmazzák, mint klienspiaci társaik, és ez a trend az elkövetkező évek folyamán is hasonló marad. A Yole elemzői szerint 2028 folyamán már a PCI Express csatolófelülettel rendelkező üzleti SSD meghajtók és kártyák 69%-a támaszkodhat a PCI Express 5.0-s szabványra, míg a klienspiacon csak az SSD-k 12%-a támaszkodhat a PCI Express 5.0-s szabványra, ami egy kissé alacsony aránynak tűnik, főleg ennyi év távlatában. A PCI Express 6.0-s megoldások az üzleti szegmensben 2028 folyamán 16%-os részesedést tudhatnak magukénak, a konzumerpiacon azonban eléggé alacsony, mindössze 3%-os részesedésre tehetnek szert az említett időszakban.

2021-ről 2022-re elég nagy esés következett be az SSD piacon, ugyanis 34 milliárd dollárról 29 milliárd dollárra csökkent az árbevétel, míg a leszállított SSD meghajtók és kártyák száma a 400 millió feletti számról 352 millióra esett. A Yole elemzői az idei év alakulásával kapcsolatban nem osztottak meg előrejelzést, talán azért sem, mert jelenleg eléggé nehéz előrejelezni, hogyan alakul a piaci helyzet a csökkenő kereslet, a gyenge gazdaság és a továbbra is tartó túltermelés közepette.

Az elemzés alapján nem egyformán részesülnek majd a növekedésből a különböző szegmensek. A konzumerpiacon például a következő évek folyamán is gyenge keresletre számítanak, míg az üzleti piacon az alacsony késleltetésű adattárolók iránt növekvő kereslet miatt jelentősebb növekedés várható, gyakorlatilag ez segíti majd a teljes SSD piac növekedését is.

Galéria megnyitása

Az SSD piacon kétféle gyártói csoporttal találkozhatunk. Vannak azok a cégek, amelyek saját NAND Flash chipeket fejlesztenek és gyártanak, valamint saját SSD vezérlőket is készítenek termékeikhez. A másik csoportba azok tartoznak, akik a NAND Flash lapkákat és az SSD vezérlőket is külső forrásból szerzik be. Az elemzők szerint az első csoport képviselői, vagyis a Samsung, a Kioxia, a Western Digital, a Micron, az SK Hynix és a Solidigm uralta a teljes SSD piac 82%-át 2022 folyamán. Ehhez képest a másoktól komponenseket vásárló cégek, mint például a Kingston, a Seagate és az Adata együttesen csak 18%-os részesedéssel bírtak az SSD piacon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére