Shop menü

HATALMAS ESÉST PRODUKÁLT A PC PIAC AZ ELMÚLT ÉV UTOLSÓ NEGYEDÉVÉBEN

Éves szinten 28%-kal csökkent a szállítási mutató, ám ez még mindig jobb a pandémia előtti szintnél.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hatalmas esést produkált a PC piac az elmúlt év utolsó negyedévében

Az IDC elemzői elkészítették a PC piac legfrissebb jelentését, ami az elmúlt esztendő negyedik negyedévének teljesítményéről ad képet. A számok tartalmazzák a noteszgépek, az asztali számítógépek, illetve a munkaállomások globális negyedéves forgalmát, így remek képet mutatnak a PC piac alakulásáról. Úgy tűnik, 2022 utolsó negyedévében összesen 67,2 millió konfigurációt sikerült leszállítaniuk a piac szereplőinek, azaz negyedéves szinten igen komoly, 28%-os esés következett be.

Nem ennyire rossz a kép, ha azt nézzük, a teljes év során mennyi konfiguráció került piacra, ekkor ugyanis azt láthatjuk, hogy a pandémia előtti időszakhoz képest még így is magasabb a szállítási mutató. A szegmens éves teljesítménye 292,3 millió konfiguráció értékesítését tette lehetővé, ami a 2018-as szinthez képest magasabb, amikor a komponenshiány nehezítette a konfigurációk gyártását, ám a 2021-es szinthez képest jelentősen alacsonyabb. Utóbbi időszakban a COVID 19 miatt bekövetkezett változások hatására több szegmensben is megnőtt a forgalom, így a PC piacon is, ami azt eredményezte, hogy 2021 folyamán 350,1 millió PC talált gazdára.

A PC piacon az elmúlt időszakban a kedvezőtlen gazdasági hatások következtében érezhetően csökkentek az átlagos értékesítési árak. A csökkenő keresletre a piaci szereplők az árak mérséklésével reagáltak, hogy valamilyen szinten ösztönözzék a célcsoportot a vásárlásra, ez pedig lenyomta az átlagos értékesítési árakat. A videokártyák, az adattárolók, illetve a memóriák árának csökkenése miatt a komplett számítógép konfigurációk is olcsóbbak lettek.

Galéria megnyitása

A piaci szereplők közül még mindig a Lenovo foglal helyet az élen a maga 23,3%-os piaci részesedésével, míg a második a HP lett 18,9%-kal. A harmadik helyre a Dell Technologies futott be 17%-os piaci részesedésével. Az első három helyen lévő vállalatok szállítási teljesítménye 16% és 26% közötti mértékben csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, ahogy az a fenti adatokból is kiderül. Az ötödik helyezett ASUS a maga 7%-os részesedése mellett 5,7%-os szállítási-mutató csökkenést könyvelhetett el. A TOP 5-ből csak egyetlen szereplő, az Apple tudta növelni szállítási mutatóját éves szinten, méghozzá 2,5%-kal, míg a piaci részesdése a tavalyi 8%-ról idén 9,8%-ra nőtt.

Hogy mi várható a piacon a következő időszakban? Az elemzők arra számítanak, hogy már akár 2023 végén elindulhat a növekedés a teljes PC piacon, ám a konzumerpiacon várhatóan inkább majd csak 2024 folyamán mutatkozhatnak jelei a kereslet emelkedésének. Az üzleti felhasználók között a Windows 7 és a Windows 8.1 megszűnő támogatása hozhat fejlesztési kedvet, míg az átlagfelhasználók és a gamerek esetében a DDR5 és PCI Epxress 5.0 támogatással rendelkező platformok bizonyulhatnak vonzónak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére