Shop menü

HATALMAS ESÉS A HDD PIACON, ÉVES SZINTEN 33%-KAL KEVESEBB MEREVLEMEZ FOGYOTT

A legnagyobb mértékben a 2,5 hüvelykes merevlemezek forgalma csökkent, ami az SSD meghajtók és kártyák folytatódó térhódításának köszönhető.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hatalmas esés a HDD piacon, éves szinten 33%-kal kevesebb merevlemez fogyott

A merevlemezpiacon eléggé tekintélyes esés következett be az elmúlt negyedév folyamán, hiszen éves szinten összességében 33%-kal kevesebb merevlemezt szállítottak le a piaci szereplők. A Storage Newsletter beszámolója alapján a hatalmas esés lényegében a klienspiaci kereslet csökkenésének tudható be, és a helyzeten az sem javított, hogy időközben nőtt a merevlemezek adatsűrűsége, így is kevesebb fogyott belőlük.

A klienspiacon és az üzleti szegmensben összesen csak 45 millió merevlemezt sikerült leszállítani a 2022-es esztendő második negyedévében, ami rendkívül gyenge teljesítménynek mondható még a tavalyi év azonos időszakához képest is, a 2010-es csúcsteljesítményhez képest pedig még inkább megmosolyogtató. 2010 folyamán összesen 651 millió merevlemezt szállítottak le globálisan, azaz negyedévente átlagosan 162 millió ilyen hardverkomponens került forgalomba.

Az üzleti szegmensben lényegében stagnált a kereslet, csak egy egészen pici csökkenés mutatkozott az elmúlt év azonos időszakához képest. Ez persze nem is túl nagy meglepetés, hiszen ez a piaci részleg igazából évek óta folyamatosan növekvő pályán tartózkodik, ami főként a felhős és a HPC igényeknek köszönhető. E szegmensekbens óriási az igény a nagy adattároló kapacitású, költséghatékony, keveset fogyasztó tárhelyekre, amelyeken hatékonyan tárolható a nagy mennyiségű adat. Az említett piaci részlegekben természetesen az SSD-k is egyre inkább teret hódítanak maguknak, ám nagymennyiségű tartalom tárolására azok még mindig nem annyira gazdaságosak, mint a merevlemezek.

Galéria megnyitása

A legnagyobb esés igazából a 2,5 hüvelykes formátumú meghajtók szegmensében következett be, ahol éves szinten egészen megdöbbentő módon, gyakorlatilag 40%-kal csökkent a szállítási mutató, így ezekből az egységekből nagyjából 11 millió darabot szállíthattak le a piaci szereplők. Az esés mögött az bújik meg, hogy a kiskereskedelmi kereslet jelentősen csökken irántuk, valamint a mobil konfigurációk szegmensében is egyre kevésbé van rájuk szükség, ugyanis az SSD meghajtók és kártyák térhódítása töretlenül tart.

A második legnagyobb visszaesés az asztali merevlemezek szegmensében, a konzumerpiaci termékeknél következett be, azokból ugyanis 30%-kal kevesebb fogyott az év második negyedévében, azaz nagyjából 17 millió darabot szállítottak le belőlük a gyártók. A kereslet nagyrészt a PC-piacon, a biztonsági rendszerek szegmensében, illetve a kiskereskedelemben csökkent, ennek pedig több oka is van.

Egyrészt a tavaly ilyenkor még tomboló Chia kriptovaluta, amely óriási mennyiségű tárhelyet igényelt a sajátos működési modell miatt, már nem vonzó a bányászok számára, ez pedig eléggé nagy keresletet produkált anno, így a hozzá kapcsolódó kiesés is látványos. A másik fő ok az, hogy az infláció növekedésével háttérbe szorulnak a hardverbővítések, illetve a konfiguráció-vásárlások, hiszen fontosabb dolgokra költenek az emberek, plusz a pandémia alkalmával nagyon sokan már letudták a hardverekkel kapcsolatos vásárlásokat, így ők most „nem pörgetik a forgalmat”.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére