Háromszorosára növelhető az SSD-k írási sebessége?

Az esetenként jelentősen növekvő írási sebesség mellé alacsonyabb fogyasztás és kevesebb írási/törlési ciklus is társul, így az eljárás túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen.

Háromszorosára növelhető az SSD-k írási sebessége?

Az SSD meghajtók esetében több trükköt is bevetnek a különböző gyártók annak érdekében, hogy a NAND Flash cellák élettartamát minél inkább kitolhassák, az adattároló írási teljesítményét pedig hosszabb használat után is szinten tarthassák.

A legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, hogy a japán Chuo Egyetem kutatói meglehetősen komoly előrelépésre tettek szert SSD fronton, ugyanis sikerült megalkotniuk egy olyan technológiát, amellyel a jelenlegi SSD meghajtók írási teljesítménye akár háromszorosára is növelhető, méghozzá úgy, hogy a fogyasztás és a NAND Flash cellák elhasználódásának mértéke ezzel egy időben csökken. Ez már-már túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, ugye? Nézzük meg, mi lapul a háttérben.

Forrás: TechOn

Az új eljárás tulajdonképpen nem más, mint egy middleware (köztes réteg), amely az operációsrendszer fájlrendszere és a Flash fordítóréteg között helyezkedik el. Az új technológia az adattöredezés mértékét próbálja csökkenteni, ezáltal a hulladékgyűjtő algoritmus által generált overhead mértéke is csökken, ami pozitív hatásokat vált ki.

Forrás: TechOn

Az új köztes réteget LBA Scramblernek nevezik, lényege pedig az, hogy a Flash fordítóréteggel együttműködve átkonvertálja az írásra váró adathoz tartozó logikai címeket annak érdekében, hogy csökkenthesse az adattöredezettség negatív hatásait.

Az eljárás keretén belül a rendszer az adatot nem egy új üres lapra írja, hanem egy töredezettre, amely a következő törlésre váró blokkban helyezkedik el. Ennek eredményeként a törlésre váró blokkban található érvénytelen bejegyzések száma növekszik, ezzel csökkentve az érvényes bejegyzések számát, amelyeket a hulladékgyűjtő algoritmusnak később más területre kell átmozgatnia.

Forrás: TechOn

Az újítás jóvoltából esetenként akár háromszorosára is növelhető az adott SSD írási teljesítménye, miközben jelentősen, akár 60%-kal is csökkenthető a fogyasztás, illetve 55%-os csökkenés érhető el írási/törlési ciklusok számában is – legalábbis a kutatócsapat a tesztek alkalmával ilyen eredményeket tapasztalt. Persze az írási/törlési ciklusok számának csökkenése egy újabb pozitívumot is tartogat: növelhető az adott SSD meghajtó élettartama.

A japán kutatócsapat új fejlesztése ütőképesnek tűnik, alkalmazása pedig a jelenlegi SSD meghajtók esetében is megoldható, hiszen a technológia semmilyen hardverszintű változtatást nem igényel. Az új middleware tulajdonképpen egy korábbi, főként adatközpontokat célzó koncepció sokoldalúbb megvalósításának tekinthető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward