Háromklaszteres öszvér lehet az Exynos 9820

Több érdekes információ is napvilágot látott azzal a rendszerchippel kapcsolatban, ami jövőre például a Galaxy S10-ben is felbukkanhat.

Háromklaszteres öszvér lehet az Exynos 9820

A Samsung a színfalak mögött már azon a rendszerchipen dolgozik, ami a jövőre érkező zászlóshajóit fogja meghajtani, és már több érdekes pletyka is szárnyra kapott ezzel a megoldással kapcsolatban; lassan körvonalazódni látszik tehát, hogy mire számíthatunk majd.

Az újdonságot egyelőre Exynos 9820 néven emlegetik, de azt azért itt megjegyeznénk, hogy ez még bőven változhat a bemutatásig, ami valószínűleg hónapokkal odébb van. (A Samsung a Galaxy S9-et kiszolgáló Exynos 9810 rendszerchipet január elején leplezte le.) Az első pletyka ennek az egységnek a kapcsán, hogy Armtól licencelt grafikus egység lesz benne, méghozzá a legújabb, a Mali-G76. Igazából a Samsung régóta alkalmazza az Arm GPU IP-it, szóval alapvetően ez nem egy meglepő dolog, de egy ideje azt csiripelték a madarak, hogy a cég saját dizájnon dolgozik. Ha valóban így is van, akkor a jelek szerint egyelőre az a fejlesztés még nem áll úgy, hogy bevethető legyen a jövőre munkába álló csúcslapkában. A Mali-G76 egészen pontosan MP18 konfigurációban bukkanhat majd fel a fejlesztés alatt álló Exynos 9 Octa fedélzetén.

Galéria megnyitása

A grafikus egységnél érdekesebb az a szintén friss pletyka, ami már a processzor felépítésére vonatkozik. Az Exynos 9820 esetében a Samsung háromklaszteres dizájnt alkalmazhat, ilyenre a dél-koreaiaknál még nem volt példa korábban, csak a MediaTek próbálkozott ilyennel a tízmagos Helio X30 esetében. Ezúttal három különböző felépítésű magból állhat majd össze a CPU. A kiszivárgott információk szerint a Samsung azért választhatja ezt az architektúrát, mert így képes megfelelő szinten tartani a fogyasztást, ami az okostelefonokban a leginkább korlátozó tényező. A vállalat kettő kiemelkedően nagy teljesítményű, kettő „normál” sebességfelelős, és négy energiahatékonyságra kihegyezett magot alkalmazhat, ha a hírek igaznak bizonyulnak. De hogyan is néz majd ez ki egészen pontosan?

A legizmosabbak a Samsung által átalakított Mongoose M4 magok lesznek, amiknek az órajele biztosan eléri majd a 3 GHz-et, és akár meg is haladhatja azt. Ezek mellett lesz még egy Cortex-A75 vagy Cortex-A76 páros, ami szintén jó teljesítményre lehet képes, és valószínűleg még itt is 3 GHz körüli tartományról beszélhetünk majd. A legalsó szinten pedig egy Cortex-A55 kvartett húzza majd az igát jóval alacsonyabb frekvencián, és ebből eredően rendkívül alacsony fogyasztással. A Samsung Mongoose egységei valószínűleg kiemelkedően jó tempót fognak biztosítani, de eléggé megszaladhatott a fogyasztásuk is, és ezért kényszerülhetett a vállalat a Cortex-A7x egységek bevetésére. Ami lehetővé teszi, hogy ezek az egységek a változatosságuk ellenére is tökéletes harmóniában dolgozhassanak együtt, az a szintén Arm fejlesztésű DynamIQ technológia. Ennek köszönhetően a rendszer képes lesz mindig úgy mozgósítani a processzormagokat, hogy a lehető legjobb felhasználói élmény párosuljon a kiváló hatékonysággal.

A Samsung Exynos 9820 már vélhetően 7 nm-es FinFET gyártástechnológiával fog készülni az EUV (Extreme Ultra Violet) litográfiai rendszert alkalmazása mellett, és ez is hozzásegíti majd az újdonságot ahhoz, hogy jobb hatékonysággal tegye a dolgát. A gyártástechnológiában történő előrelépésnek köszönhetően nagyobb lesz a mozgástere a vállalatnak a teljesítmény és a fogyasztás optimalizálásában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward