Három új Ice Lake-U processzor tűnt fel az Intel adatbázisában

Az új modellek alighanem az Apple számára készülnek és a MacBook Air sorozat legfrissebb modelljeit erősítik.

Három új Ice Lake-U processzor tűnt fel az Intel adatbázisában

Az Intel adatbázisában három új Ice Lake-Y sorozatú processzor jelent meg, amelyek több téren is különböznek a korábban bemutatott három modelltől. Az újdonságok mindannyian egy új, kompaktabb tokozást kaptak, ami segít abban, hogy a felszabadult NYÁK területre egyéb komponenseket helyezzen el a megrendelő, jelen esetben az Apple, ugyanis a jelek szerint az új processzorok kifejezetten az új MacBook Air noteszgépekhez készültek.

A T5-ös tokozás csak 22 x 16,5 milliméternyi helyet foglal, szemben a kompakt T4-essel, ami 26,5 x 18,5 milliméter igényel. A normál T3 tokozás, ahol a SoC és az IO lapka között nagyobb távolság van, 50 x 25 milliméteres kiterjedéssel bír. Természetesen nem ez az egyetlen különbség a normál modellekhez képest, ugyanis a Core i5-ös és a Core i7-es változatoknál megnövelték a TDP keretet, valamint a magórajelet is, amelynek köszönhetően jobb teljesítményre lehetnek képesek a friss modellek, hiszen tovább működhetnek magasabb órajelen, ha erre a hűtés is lehetőséget ad, illetve eleve magasabb magórajelet is használhatnak, ami szintén segítség. Az iGPU esetében nincs változás, vagyis mind felépítés, mind pedig maximális órajel terén ugyanazt tudják az új modellek is, mint a régiek.

Galéria megnyitása

Érdekesség viszont, hogy a friss „N” jelölésű processzoroknál letiltották az Intel TXT, illetve az Optan Memory támogatást is. Ezek a processzorok egyelőre csak az Apple MacBook Air sorozatában kaphatnak helyet, legalábbis a gyártói adatok alapján úgy tűnik ugyanezekről a processzorokról van szó – az Apple rendszerint nem szokta elárulni a termékeiben lévő processzorok pontos típusát, de a paraméterek alapján kísérteties a hasonlóság.

Hogy miért kapták az „N” jelölést az új processzorok? Lényegében azért, hogy a megrendelő-specifikus modelleket könnyebb legyen megkülönböztetni a normál processzoroktól. Ez a jelölés egyébként nem jelöl új családot, valamint új szolgáltatásokkal felszerelt modelleket sem, pusztán az adminisztráció miatt van rá szükség.

Egyébként hasonló gyakorlat eddig is jelen volt az Intelnél: korábban is készítettek már megrendelői igényeknek megfelelő „egyedi” processzorokat, ám ezeket többnyire a szervergyártók szokták igényelni, a noteszgépek szegmensében ritkább az ilyesmi. A speciális igényekre készített processzorok általában válogatott lapkákra épülnek, amelyek magasabb órajelen tudnak üzemelni, illetve esetenként akár magszám terén is eltérhetnek normál társaikról, valamint a TDP keret is az igényekhez szabottan kerül megállapításra. Ilyenkor természetesen egyedi árat állapít meg az Intel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap