Harmadszor készül távoli portré a Földről

Az űrkutatás történetében péntek este harmadik alkalommal készül a Külső-Naprendszerből portré a Földről: a Cassini-űrszonda a Nap által hátukról megvilágított Szaturnuszt fotózza majd, és a gyűrűrendszer peremétől nem messze saját bolygónk is felbukkan a felvételen.

Harmadszor készül távoli portré a Földről

Különleges portrét készít ma este a Cassini-űrszonda a Szaturnuszról, és vele együtt saját bolygónkról is. A felvételek készítésének pillanataiban a gázóriás pontosan a Nap és az űreszköz között tartózkodik, így központi csillagunk kitakarása révén ritka megvilágításban tűnik fel az égitest gyűrűrendszere. Az űrszonda kamerájának látómezejébe ráadásul a Föld is beleesik, tehát a távolra szakadt Cassini újabb érdekes képeket készíthet egykori otthonáról.

A felvételsorozat és a belőle összeállított mozaik tudományos célja a gyűrűrendszer diffúzabb, dinamikusabb tagjainak alaposabb tanulmányozása, és a változásaik nyomon követése. Az űrszonda által legutóbb, 2006-ban készített hasonló fotósorozat nyomán jöttek rá a tudósok például, hogy az E gyűrű, amelyet többek közt az Enceladus „jégvulkánjai” táplálnak anyaggal, rendkívül változatos színeket és árnyalatokat vonultat fel különböző szakaszain. A kutatók kíváncsiak arra, hogy hét földi év, azaz egy szaturnuszi évszak elteltével mi változott ebben a rendszerben. Az űrszonda a fotók elkészítése közben tömegspektrometriai méréseket is végez majd, illetve az infravörös és az ultraibolya tartományban is képeket rögzít a gyűrűkről.

A fotókon, ahogy már említettük, egy aprócska pontként az 1,44 milliárd kilométernyire lévő Föld is feltűnik majd. A bolygónkról a Naprendszer külső területeiről készített felvételek rendkívül ritkák, és elkészítésük alapos előkészületeket igényel. Nem lehet tetszés szerint bármikor a Föld felé irányítani az űrszondák kameráit, mivel az óvatlanul erre fordított érzékeny műszereket tönkreteheti a Nap erős fénye. Éppen ezért a mai napig összesen két felvétel született otthonunkról a Külső-Naprendszer területéről. Az elsőt 23 évvel ezelőtt a Voyager−1 készítette, amely akkor 6 milliárd kilométerre járt. A második a Cassini már emlegetett, 2006-os mozaikfotója, 1,49 milliárd kilométernyi távolságból.

A ritka alkalom, vagyis a harmadik távoli „Földportré” méltó megünneplése alkalmából a NASA mindenkit arra biztat, hogy menjen ki este a szabadba, keresse meg a Szaturnuszt, és integessen a Cassininek. Az űrszonda közép-európai idő szerint 23:27−23:42 között készíti el felvételeit. Ebben az időpontban Magyarországon már erősen a délnyugati látóhatár közelében lesz a Szaturnusz, így érdemes előbb, este tíz körül megkeresni, amikor még jobb a láthatósága. Az amerikai űrügynökség az esemény alkalmából létrehozott Facebook-oldalra és a Wave at Saturn nevű Flickr-csoportba várja az integetésről készült képeket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward