Hangtalan, energiatakarékos ECS mini PC-k érkeznek

A Gemini Lake platformra támaszkodó újdonságok mindössze 6 wattot fogyasztanak, csendben dolgoznak és képesek akár a 4K-s tartalmak lejátszására is.

Hangtalan, energiatakarékos ECS mini PC-k érkeznek

Az ECS két új apró asztali számítógéppel bővítette LIVA sorozatát, amelyek a LIVA Z2 és a LIVA Z2V típusjelzést viselik. Alapvető felépítés terén azonos a két modell, vagyis ugyanazzal a hardverrel érhetjük el őket, ám videó kimenetek terén már vannak közöttük különbségek. Míg a LIVA Z2 egy HDMI 2.0-s és egy HDMI 1.4-es porttal érkezik, addig a LIVA Z2V esetében egy HDMI 1.4-es és egy D-SUB videó kimenetet kapunk. Ettől eltekintve minden másban egyformák az újdonságok, így az alábbiakban egy kalap alá véve ismertetjük őket.

Az alapot egy 132 milliméter széles, 118 milliméter mély és 56,4 milliméter magas ház adja, amit igény szerint akár monitor vagy televízió hátuljára is fel lehet szerelni, hála a VESA 75/100 támogatásnak. A 0,48 literes házban az Intel Gemini Lake platformja lapul, a SoC egységek azonban teljesen hangtalanul, passzív hűtéssel dolgoznak, így nem csak energiatakarékos a rendszer, de zajongásától sem kell tartani. Processzor-opciók terén Intel Celeron N4000 (két mag és két szál, 1,1/2,6 GHz), Intel Celeron N4100 (négy mag és négy szál; 1,1/2,4 GHz) vagy Intel Pentium N5000-es (négy mag és négy szál; 1,1/2,7 GHz) modellt választhatunk.

Az iGPU szerepét UHD600-as sorozatú megoldás tölti be, így biztosított a 8- és 10-bites 4K HEVC és VP9-es tartalmak kódolásának és dekódolásának hardveres gyorsítása, valamint HDMI 2.0-s videó kimenetet is nyújt a rendszer. Hasonló konfigurációkat korábban már az MSI is bemutatott.

Galéria megnyitása

A LIVA Z2/Z2V esetében két darab DDR4-es So-DIMM memóriafoglalat várja a rendszermemóriát, amelynek kapacitása maximum 8 GB lehet. Az adatok tárolását alap esetben 32 vagy 64 GB-nyi eMMC tárhely végzi, de igény esetén egy 2,5 hüvelykes SATA 6 Gbps-os meghajtó számára is van hely a házban. Mindkét újdonság kapott Intel 802.11ac WiFi és Bluetooth 4.2-es támogatást, de a Gigabites Ethernet port sem hiányzik róluk. Csatlakozóik között – a fentebb már részletezett videó kimenetek mellett – két darab USB 3.0-s, valamint három darab USB 3.0-s port sorakozik, extraként pedig egy USB 3.1 Gen1 Type-C portot is kapunk. 4K-s tartalmak lejátszására mindkét sorozat tagjai képesek, ám a LIVA Z2V esetében csak 30 Hz-es képfrissítési ráta társul a 4K-s kijelzők mellé, míg a Z2-es modellnél már akár 60 Hz-es képfrissítési rátát is alkalmazhatunk, hála a HDMI 2.0-s portnak. Mindkét újdonság kapott digitális mikrofont, valamint kombinált 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozót is. Extraként még GPIO csatlakozót is kapunk, ami számos projekt esetében jöhet jól.

Galéria megnyitása

Az energiatakarékos apróságok a gyártó szerint terheléstől függően nagyjából 6 wattot fogyasztanak. A termékek kiválóak lehetnek irodai felhasználásra, de akár vékonykliensként is bevethetjük őket, így a szerver vagy munkaállomás erőforrásaihoz távolról is hozzáférhetünk. Utóbbi opció felhő alapú szolgáltatás esetén is jól jöhet. Tápellátásuk egy külső tápadapteren keresztül történik, amely 65 wattos teljesítménnyel rendelkezik.

Galéria megnyitása

A LIVA Z2 és a LIVA Z2V várhatóan hamarosan megjelenhet kereskedelmi forgalomban, arról azonban egyelőre nincs hír, hogy az egyes modellek pontosan mennyibe kerülnek majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap