Shop menü

HAMAROSAN JÖN A PARADOX TÁRSADALOMÉPÍTŐS JÁTÉKA, A VICTORIA 3

Át kell vezetnünk országunkat az ipari forradalom kihívásain.
Vaffler Dániel
Vaffler Dániel
Hamarosan jön a Paradox társadalomépítős játéka, a Victoria 3

A nagy és komplex grand strategy műfaj nagymestere, a Paradox hamarosan egy új játékkal jelentkezik Victoria 3 néven. Ha az elődre viszonylag kevesebben emlékeznek, az nem véletlen: a második rész több mint tíz éve jelent meg, azóta pedig parlagon hevert a sorozat.

Szóval, mi is alapvetően a játék lényege? A Paradox úgy írja le, hogy minden grand strategy játékuk egy-egy stílusra, műfajra koncentrál, így míg a Crusader Kings inkább a szerepjátékokhoz áll közelebb, addig a Victoria 3 inkább egy menedzsment játék, ahol főként a saját országunk határain belül kell tevékenykednünk.

1836 és 1936 között járunk az ipari forradalom idejeén, amikor számos változás ment végbe a különböző országok és azon belül az emberek életében. Ez pedig komoly kihívásokat jelentett a hatalomban lévő politikusoknak, és persze az alkalmazandó politikának is, amire rájön még a többi országgal folytatott diplomácia is.

A Victoria 3 lényege az ipar új lehetőségeinek kihasználása, nyersanyagok, áruk importálása és exportálása, a termékeinknek a megfelelő piacok megtalálása, a fejlődéshez szükséges holmik beszerzése, a munkaerő megfelelő kontrollálása, és a technológiai fejlődés biztosítása.

Számos ország közül választhatunk majd, melyek között lehetnek elsősorban agrár vagy ipari országok, politikailag pedig számos lehetősünk lesz a konzervatív tradicionalistától a radikálisig. Változtathatunk a politikai berendezkedésen és az alkotmányon, ha szeretnénk, vagy megőrizhetjük az addigi stabilitást. Lehetünk békések, vagy agresszívan terjeszkedhetünk is.

A készítők hangsúlyozzák, hogy a háború ugyan része a játéknak és a diplomácia kifejezetten fontos lesz, azonban a Victoria 3-on belül mindez a határainkon belül történő dolgok kontextusában értelmezendő, a saját népünkkel kell törődnünk. A Paradox szerint a Victoria 3 teljes mértékben végigvihető anélkül, hogy bármikor is háborúznánk.

A Paradox elmondta, hogy a Crusader Kings 3 óta nagyon odafigyelnek arra, hogy a játék hozzáférhetőbb legyen, könnyebb legyen megtanulni. Az összetettségből és a komplexitásból nem akarnak lejjebb adni, hiszen ez adja a játékaik lényegét, azonban az újoncok számára igyekeznek segítő kezet nyújtani, és egyértelművé tenni, hogy mi miért történik, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különböző játékrendszerek, és így tovább.

A Victoria 3 október 25-én jelenik majd meg Steamen és a Microsoft Store-on, pedig 49,99 eurós áron. Ezen kívül az első naptól kezdve elérhető lesz az Xbox Game Pass for PC keretein belül is, így tehát az előfizetők azonnal és ingyenesen hozzáférhetnek majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére