Halló, itt a bíróság! - Több százan voltak vonalban a FreeFortnite per közben

Tim Sweeney már 2015-ben kérte a változást az Apple-től

Halló, itt a bíróság! - Több százan voltak vonalban a FreeFortnite per közben

Mintha minden nap cukorkát osztanának, olyan izgalmas az Epic Games és az Apple csatája a bíróságon. Ezt pedig csak az tudja tetézni, amikor publikus vonalra kerül a meghallgatás konferenciahívása, amibe így bárki becsatlakozhat, ám a bíróság elfelejti a hallgatókat lenémítani.

Ennek következtében pedig 200 ember 15 percen keresztül kaotikus műsort tolt a telefonban, követelve a Fortnite szabadságát.

Természetesen nem csak ez történt az elmúlt órákban. Időközben ugyanis kikerült egy levelezés 2015-ből, amit Tim Sweeney küldött Tim Cooknak az App Store-ral kapcsolatban.

„Az App Store nagyon sok jót tett az ipar számára, de nem tűnik fenntartható dolognak, hogy egyszemélyes döntőbíró legyen a vélemény és kereskedelmi kérdésekben, miközben hamarosan eléri az egymilliárd felhasználót” – írta Sweeney Tim Cooknak levelében.

Sweeney arra kérte levelében az Apple vezérigazgatóját, hogy az App Store-t és a telefon használatához szükséges API-kat különítse el, így megmaradhatna az Apple készülékek biztonsága, de mégis nyíltabbá válna a platform és nem kellene az Apple-nek egyszemélyben minden fölött döntenie. Erre pedig azért is lenne az Apple-nek szüksége, mert várhatóan ez egy nagyon kényes téma lesz a jövőben és politikai, szabályozási, morális és versenyjogi kérdések kereszttüzébe kerülhet a vállalat, de most még nagyon jól kijöhet belőle.

Ez tehát egy 2015-ös levél, amiben Tim Sweeney előre szólt az Apple-nek, hogy problémái lehetnek a zárt rendszerből és az egyoldalú App Store szabályozásból a jövőben. Azt nem tudni, hogy itt az Epic-re gondolt-e, mint támadó, az viszont biztos, hogy bár 2015-ben is fontos piaci szereplő volt az Unreal Engine-nek köszönhetően, közel sem volt ennyire nagy hal, mint manapság, így nem feltétlenül gondolhatott magára, mint aki először felszólal ez ellen.

Az viszont biztos, hogy az Apple fő érve a zárt rendszer mellett a bíróságon az, hogy így biztonságos maradhat a telefon, nincsenek rajta kártevők. Ám van igazság Tim Sweeney 2015-ös kérésében: zárt API-k segítségével ugyanúgy maradhat továbbra is kártevőmentes a készülék, hiszen az API-k pont arra szolgálnak, hogy a zárt rendszerekhez biztonságos és irányított módon nyújtsanak hozzáférést.

A kikerült levelezésből mindenesetre kiderült, hogy az Apple elnöke ekkoriban még azt sem tudta, hogy ki az a Tim Sweeney, hiszen a kollégáinak ezzel az üzenettel továbbította az Epic elnökének levelét: „Ez az a srác, aki ott volt egy próbánkon?”.

Tim Sweeney az azt követő években többször is kérte az Apple-t, hogy hagyjon fel a cenzor szereppel, mint látható, eredménytelenül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap