Gyorsan át fog állni a piac a Pine Trail platformra

Az Intelnél nagy reményeket fűznek a nettopokhoz és netbookokhoz szánt kétchipes platformhoz, amely a Pine Trail-M nevet viseli majd. Az új platform a Tiger Point-M névre kereszltelt I/O vezérlőchipből (más néven NM10) és a PineView-M processzorból áll, ez utóbbi tulajdonképpen egy SoC megoldás lesz, amely a processzormag(ok) mellett az integrált videó vezérlőnek és a beépített memóriavezérlőnek is helyet biztosít. Az integrált videó vezérlő szerepét az újdonságok esetében az Intel GMA 500-as modell tölti be, amely a PowerVR SGX architektúra köré épül, 200 MHz-en ketyeg és a hírek szerint összesen négy darab shadert tartalmaz. Ez a megoldás képes lesz a HD videók lejátszásának hardveres gyorsítására, azaz HD videók lejátszásakor segít a processzor tehermentesítésében, ezzel együtt pedig DirectX 10.1-es támogatást is kínál. Az értesülések szerint a Broadcom videó dekódoló chipje is szerephez juthat az új platform esetében.

Gyorsan át fog állni a piac a Pine Trail platformra

Az Intelnél nagy reményeket fűznek a nettopokhoz és netbookokhoz szánt kétchipes platformhoz, amely a Pine Trail-M nevet viseli majd. Az új platform a Tiger Point-M névre kereszltelt I/O vezérlőchipből (más néven NM10) és a PineView-M processzorból áll. Ez utóbbi tulajdonképpen egy SoC megoldás lesz, amely a processzormag(ok) mellett az integrált videó vezérlőnek és a beépített memóriavezérlőnek is helyet biztosít. Az integrált videó vezérlő szerepét az újdonságok esetében az Intel GMA 500-as modell tölti be, amely a PowerVR SGX architektúra köré épül, 200 MHz-en ketyeg és a hírek szerint összesen négy darab shadert tartalmaz. Ez a megoldás képes lesz a HD videók lejátszásának hardveres gyorsítására, azaz HD videók lejátszásakor segít a processzor tehermentesítésében, ezzel együtt pedig DirectX 10.1-es támogatást is kínál. Az értesülések szerint a Broadcom videó dekódoló chipje is szerephez juthat az új platform esetében.

A friss hírek szerint az Intel rendkívül nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az új platformmal ellátott konfigurációk a lehető leghamarabb és a lehető legnagyobb mennyiségben piacra kerüljenek, teszi mindezt annak érdekében, hogy a háromchipes régi platformról viszonylag hamar megtörténjen az átállás a modernebb, két chipből álló platformra. A tervek szerint a gyártó a Pine Trail-M pontos specifikációiról december 21-én rántja le a leplet, az újdonságra épülő konfigurációk pedig 2010 január 4-én indulhatnak hódító útjukra.

Első körben nem kevesebb, mint háromféle Atom processzor készül az új platformhoz: a nettopokhoz az Intel Atom D410-es és D510-es modelleket, míg a netbookokhoz az Atom N450-es processzort fogják alkalmazni. A D410-es megoldás egy egymagos központi egység 1,66 GHz-es magórajellel és 512 KB-nyi gyorsítótárral, míg a D510-es változat szintén 1,66 GHz-es magórajellel, de már két maggal és 1 MB-nyi gyorsítótárral lesz felvértezve. A netbookokban helyet kapó alacsonyfogyasztású N450 1,66 GHz-es órajelen ketyeg, 512 KB-nyi gyorsítótárat tartalmaz. Közös a 45 nm-es csíkszélességgel készülő BGA437-es tokozású processzorokban, hogy mindannyian rendelkeznek HyperThreading támogatással, beépített DDR2-667 MHz-es memória vezérlővel és támogatják az X86-64-es utasításkészletet is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward