Gyors SSD kártyákról rántotta le a leplet a Plextor

A csúcskategóriás M8Pe és a kereskedelem fő áramába szánt M8Se mellett a Plextor első külső SSD meghajtói is tiszteletüket teszik a shown.

Gyors SSD kártyákról rántotta le a leplet a Plextor

A Plextor több újdonsággal is készült az idei Computexre. A vállalat illetékesei magukkal hozták a showra legújabb felsőkategóriás SSD kártyájukat, amely az M8Pe típusjelzést viseli, de ezzel együtt a kereskedelem fő áramába szánt következő generációs modell, az M8Se is tiszteletét teszi a standon.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban, érkezik egy USB 3.1 Type C csatlakozóval ellátott külső SSD meghajtó is, amely meglehetősen komoly tempót diktál majd.

Plextor M8Pe

Kezdjük a sort a felsőkategóriát ostromló M8Pe családdal, amelynek összesen négy tagja lesz. Adattároló kapacitástól függetlenül mind a négy SSD meghajtó ugyanúgy Marvell 88SS1093-as SSD vezérlőre, valamint 15 nm-es csíkszélességgel készülő Toshiba MLC NAND Flash memóriachipekre épül. Az SSD vezérlő összesen három processzormaggal gazdálkodik, fedélzetén pedig helyet kap a harmadik generációs NANDEdge hibajavító, illetve NAND Flash menedzselő technológia is, ami segít a planáris MLC és TLC NAND Flash memóriachipek megbízhatóságának növelésében. A szóban forgó vezérlő ezzel együtt támogatja az új energiamenedzsment-technológiákat, valamint teljes NVMe támogatást is nyújt.

Ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, az új SSD kártyák nagyon gyorsak lesznek, így méltó konkurenciát állíthatnak a Samsung 950 Pro sorozatának. A Plextor M8Pe meghajtók M.2 2280-as kártya, illetve PCI Express 3.0 x4-es HHHL bővítőkártya formájában egyaránt elérhetőek lesznek.

Fotó: Computerbase.de

Mindkét kivitel esetében alkalmaz hűtőbordát a gyártó az SSD vezérlő és a memóriachipek által termelt hő elvezetésére, így a teljesítmény stabilabb, kiszámíthatóbb lehet.

Az M8Pe modellek várhatóan még június folyamán elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban, árazásuk azonban még nem publikus.

Plextor M8Se

Aki a felsőkategória helyett inkább a kereskedelem fő áramába szánt termékek között szeretne válogatni, vethet majd a későbbiekben néhány pillantást az M8Se modellekre is, amelyek ugyancsak M.2-es formátumban, PCIe csatolófelülettel érkeznek. Egyelőre viszont ezekről a termékekről szinte semmit sem lehet tudni, így rejtély, pontosan milyen SSD vezérlőt használnak majd, valamint a NAND Flash memóriachipek típusa sem ismert.

Plextor EX1

A külső SSD meghajtók szegmensébe az EX1-es családot szánja a Plextor, amelyben 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os modellek szerepelnek. Az első Plextor gyártmányú külső SSD meghajtók 500 MB/s-os maximális adatátviteli sebesség elérésére lesznek képesek, azaz majdnem olyan gyorsak lesznek, mint a gépházon belül elhelyezkedő SATA 6 Gbps-os megoldások. A termékek USB 3.1 Type C Gen1 csatolófelületet használnak, ami 10 Gbp-os helyett csak 5 Gbps-os adatátviteli sávszélességet nyújt. Az új külső SSD meghajtók várható megjelenésével és várható ajánlott végfelhasználói áraikkal kapcsolatban egyelőre nincs információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward