Shop menü

GYENGE ÉRTÉKESÍTÉSI MUTATÓKRA SZÁMÍT A SAMSUNG AZ ÚJ GALAXY Z MODELLEKNÉL

A vállalat arra számít, hogy többet adhat el az új modellből, mint a tavaly sorozat tagjaiból, de nincs már szó 20 milliós darabszámról.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Gyenge értékesítési mutatókra számít a Samsung az új Galaxy Z modelleknél

Túl van a Samsung a Galaxy Z Flip6 és a Galaxy Z Fold6 bejelentésén, megérkeztek az új hajtogatható okostelefonok. Lehetne örülni, de eléggé kiábrándítók lettek a termékek, sokan kritizálják az újdonságokat, mert nem hoztak érdemi fejlődést. Ennek ellenére a Samsung az eladások növekedését várja éves szinten, de az árulkodó, hogy nem mer kiugró elvárásokat hangoztatni.

A Galaxy Z Flip6 és a Galaxy Z Fold6 a Samsung kiemelt partnereinél már rendelhető, a szállítás pedig július 19-én veszi kezdetét. Ilyenkor a rendelési adatok a csúcson szoktak lenni, de a gyártó egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy mekkora fellendülést tapasztal az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A jelek szerint nem különösebben bizakodó a Samsung, ami hatalmas problémát jelent abból a szempontból, hogy nem egészen egy éve még arról beszélt, hogy továbbra is dominálni fog ezen a területen.

Most arra számít a vállalat, hogy 10 százalékkal fogyhat majd több Galaxy Z Fold6 és Z Flip6, mint amennyi Galaxy Z Fold5 és Galaxy Z Flip5 gazdára talált.

A 10%-os növekedési terv kapcsán valószínűleg még avatatlanok is azt gondolhatják, hogy a Samsung nem valami bizakodó. Ez a szám ráadásul nem egy kósza pletyka, kiszivárgott belső információ, hanem maga TM Roh, a Samsung mobilos divíziójának feje beszélt erről a dél-koreai médiának. Mostanra a cég láthatja az első rendelési statisztikákat, de Roh a 10%-os várakozásról nem sokkal a Galaxy Unpackedet követően beszélt.

Galéria megnyitása

A szakember arról beszélt, hogy az új mobilok több felhasználóbarát fejlesztéssel szolgálnak, és a kamerák, az üzemidő, a rendszerchip, valamint a mesterséges intelligencia teheti vonzóvá az okostelefonokat. „Ezekkel a specifikációkkal a duónak jobb eredményeket kell elérnie a globális piacokon” – jelentette ki Roh. Azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy a felsoroltak legfeljebb a Galaxy Z Flip6-ra lehetnek igazak, a Galaxy Z Fold6-nál ugyanis sem a kamera, sem az akkumulátor nem fejlődött.

Viszlát, nagyra törő tervek!

Tavaly októberben a Samsung azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2024-ban 20 millió hajtogatható okostelefont fog leszállítani. Ehhez képest most már azzal is beérné, ha valamivel magasabb értékesítési számokat tudna összehozni, mint egy évvel korábban.

A 10 százalékos növekedés kontextusba helyezve hangzik igazán rosszul. A Galaxy Z mobiltelefonok előző generációja kapcsán a cég már nem különösebben hangoztatottkiemelkedő értesítési adatokat, ami nem a véletlen műve. Októberben napvilágot látott adatok alapján kevesebb fogyott a Galaxy Z Fold5 és Z Flip5 modellekből, mint egy évvel korábban a negyedik generációs készülékekből. Akkor a nagyobb versenyző elvileg 8%-os hátrányban volt, a kagylós konstrukció pedig 1 százalékkal maradt el az elődjétől.

Ez alapján lényegében örülhet a Samsung, ha a régebbi Galaxy Z Fold4-nél egy minimálisan többet tud majd eladni a teljesen új Galaxy Z Fold6-ból. A TrendForce számai alapján tavaly 15,9 millió hajtogatható okostelefont adtak el összesen, és ebből nagyjából 66% lehetett a Samsung részesedése, vagyis alig több mint 10 milliós értékesítési mutatót tudott felmutatni. Az idei év eleje pedig rosszabbul alakult a számára, a Huawei el is vette a piacvezető helyét, amire korábban nem volt példa.

Galéria megnyitása

A TrendForce arra számít, hogy 2024-ben 17,7 millió körül alakulhat az eladott hajtogatható okostelefonok száma, és végül marad majd a Samsung a piacvezető 60%-os részesedéssel. Ezek a számok pedig összhangban vannak azzal, hogy maga a Samsung sem igazán mer jelentősebb növekedésről beszélni. Ha tényleg bejön az elemzők előrejelzése, akkor néhány százezeres növekedés lehet a cég eladásaiban éves szinten.

Az egészen biztos, hogy a Galaxy Z Fold6 és a Galaxy Z Flip6 nem mutat olyan fejlődés, ami alapján arra számíthatna a cég, hogy majd azok hatására fog az értékesítés fellendülni. A Galaxy Z Flip6-nál még vannak érdemi fejlesztések, de a Galaxy Z Fold6 esetében jóformán csak külsőségekről beszélhetünk. Persze az is fontos, hogy vékonyabb lett az eszköz, de ettől függetlenül egyéb fejlesztésekre is szükség lett volna.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére