Shop menü

BEFUTOTT A SAMSUNG GALAXY Z FLIP6 ÉS A GALAXY Z FOLD6

A hajtogatható mobilok a kötelező köröket futották le, a flipes mobil jobb kamerával szolgál, a nagyobb készülék pedig sokat fogyott, új dizájnt kapott.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Befutott a Samsung Galaxy Z Flip6 és a Galaxy Z Fold6

Megérkezett a Galaxy Z széria két új tagja, és alig hoztak változást, inkább csak minimális ráncfelvarrásként érdemes ezekre tekinteni. Tavaly a Galaxy Z széria sokat fejlődött, mégsem tudott olyan népszerű lenni, mint ahogyan azt a Samsung várta. Nem tudjuk, hogy most mi lesz a helyzet, de a termékek most nem sokat változtak.

A Galaxy Z Flip egy minimálisan változott kívülről, de kapott nagyobb telepet és jobb főkamerát, amellett, hogy nagyobb teljesítményre képes. A Galaxy Z Fold6 pedig egy teljesen új köntösbe lett bújtatva, de a külső jegyein túl sok fejlesztést nem tud felmutatni a Galaxy Z Fold5-höz képest.

A Galaxy S24 Ultrához nagyon hasonló megjelenéssel szolgál a Samsung új hajtogatható csúcsmobilja. Egy 7,6 hüvelykes megjelenítőt vonultat fel belül, LTPO AMOLED technológiás alappal, 2600 nites csúcsfényt elérve, 2160 x 1856 képpontos felbontással. A külső panel ebben az esetben 6,3 colos, 2376 x 968 pixeles a felbontása, és ugyancsak új generációs LTPO AMOLED-es, de a csúcsfénye „csak” 1600 nit lehet. 120 Hz-es működésre képesek a kijelzők.

Galéria megnyitása

A Galaxy Z Flip6-nál maradt 3,4 hüvelykes a külső megjelenítő, Super AMOLED technológiát használ, 748 x 720 képpontos felbontás mellett, és ez akár 2600 nites fényerővel is ragyoghat. A felül rejtőző, 6,7 colos panel 2640 x 1080 képpontos felbontással szolgál LTPO AMOLED technológia mellett, és 120 Hz-es támogatásról is gondoskodik. Mind a kettő okostelefonnál Gorilla Glass Victus 2 üveg található kívül.

Galéria megnyitása

A Galaxy AI mesterséges intelligencia szoftvercsomaggal léptek a színre az új mobiltelefonok, természetesen ezt igyekezett a vállalat kiemelni. A generatív MI funkciók nagyon hangsúlyosan vannak jelent, és erre még a Samsung rá is játszott azzal, hogy szinte csak ezekre koncentrált a bemutatón (Jegyzetsegéd, Vázlatból műalkotás, Élő fordítás, Hangparancs, stb…). Egyébként az Android 14 operációs rendszerrel kerülnek a boltokba a gépek, és a One UI 6.1.1 grafikus felhasználói felületet alkalmazzák.

Galéria megnyitása

A Samsung a Galaxy Z Fold6-ot egy az egyben ugyanolyan kamerarendszerrel indította el, mint a tavaly modellt, és a Galaxy Z Flip6 esetében is csak egy kamera változott érdemben. A kagylós készülék már egy 50 megapixeles főkamerát vonultat fel, miközben az előző generációnál még 12 MPixeles képalkotóval kellett beérni. Optikai stabilizálással is rendelkezik a képalkotó, és támogat kétszeres szenzorzoomot minimális minőségromlás mellett. A Galaxy Z Flip6-ban a társkamera már maradt 12 megapixeles, ultraszéles látószögű optikával.

Galéria megnyitása

A belső kamera, ami a képernyőben található lyukon keresztül figyel előre, 10 megapixeles szelfik megörökítésére alkalmas. A Samsung a Galaxy Z Fold6-nál a belső képernyőnél ezúttal is rejtett kamerát használ, 4 MPixeles érzékelő adja ennek az alapját. A külső szelfikamera pedig ugyanúgy 10 megapixeles, mint ahogy tavaly is volt, és mint ahogy a Galaxy Z Flip6-nál is láttuk. 4K videózást tesznek lehetővé a külső kijelzővel a készülékek.

Galéria megnyitása

A Galaxy Z Fold-nál a Samsung igazából már a Z Fold4 óta nem nyúlt hozzá feltűnőbben a kamera hardveréhez. Már második éve 50 MPixeles főkamera, 12 megapixeles ultraszéles látószögű képalkotó és egy 10 MPixeles, 3-szoros zooomra képes egység található ezen a ponton. A 8K Ultra HD videózás is támogatott már 2022 óta. A Samsung nagyon kis lépésekkel fejleszt, ami könnyen lehet, hogy megbosszulja majd magát. A Galaxy Z Fold4 tulajdonosok biztosan nem fognak nagy kéztetést érezni a váltásra.

Galéria megnyitása

Az újdonságok persze nagyobb teljesítményt fognak nyújtani a felmenőiknél, hiszen már a Snapdragon 8 Gen 3 rendszerchipet használják az emelt órajelekkel, „Galaxy mobilokhoz tervezett” változatban. Mindegyik modell 12 GB-nyi rendszermemóriát kapott, ami fejlődés a tavaly látottakhoz képest, amikor a Galaxy Z Flip5-be csak 8 GB RAM került. A kagylós okostelefon 256 és 512 GB tárhellyel lesz elérhető, míg a Galaxy Z Fold6 akár 1 TB-tal is megkapható lesz a 256 és az 512 GB-os opciók mellett.

5G mobil hálózati modemmel jönnek az újdonságok, és a Wi-Fi 6E is biztosított bennük. Van továbbá a kapcsolati lehetőségek listáján Bluetooth 5.3 modul is, valamint NFC chip is. A Galaxy Z Fold6 meg lett toldva UWB technológiával is. Beágyazott SIM is támogatott az újdonságoknál, de ez sem egy új dolog valójában, több eSIM-et is kezelhetnek egyidejűleg a termékek, így nem meglepő módon a Dual-SIM használatának sincs akadálya.

Galéria megnyitása

A Galaxy Z Fold6 esetében a produktivitást olyan lehetőségek is segíteni fogják, mint a továbbfejlesztett DeX támogatás, és az S Pen érintőceruza alkalmazása. Sztereó hangzással szolgálnak a mobiltelefonok, és a csúcsmodellnél a hangolást elvileg az AKG szakemberei segítették. Az ujjlenyomat-olvasót a keretre pakolták a felhasználók. A C-típusú USB csatlakozó az USB 3.2 szabványnak is megfelel.

Galéria megnyitása

A Galaxy Z Fold6 egy továbbfejlesztett Armor Aluminium keretet kapott, és nyitott helyzetben 0,5 mm-rel vékonyabb lett, így már csak 5,6 milliméterre emelkedik ki a síkból, összehajtva pedig már csak 12,1 milliméteres. Ezzel továbbra is bőven elmarad a Honor hajtogatható csúcsmodelljétől, de legalább már a tömeg is csökkent 253 grammról 239 grammra. A fejlesztők egy új zsanért is használatba vettek itt, hogy több legyen a hely a burkolat alatt, így nagyobb hűtést tudtak integrálni. Sajnos a telep továbbra sem nőtt, a Galaxy Z Fold3 óta 4400 mAh-nyi akku található a gépben összesen.

Galéria megnyitása

Szerencsére a Galaxy Z Flip6-nál a Samsung végre tett a jobb üzemidő elérése érdekében, és egy nagyobb telepet kezdett használni. A 3700 mAh-s egység helyébe egy 4000 milliamperórás megoldás lépett. Emellett sikerült a tömeget 187 grammon tartani, ugyanilyen súlyban volt a tavalyi készülék is. Összehajtva még vékonyabb is lett kicsit, 14,9 milliméteres a hátlap síkjából kiemelkedő kameramodultól eltekintve. Tölteni továbbra is 25 wattal lehet az eszközöket, ami 2024 derekán már nem túl acélos.

Galéria megnyitása

A Samsung Galaxy Z Fold6 830 ezer forintos ajánlott fogyasztói árról indul, drágult a készülék a minimális fejlődés ellenére. Ezért az összegért még csak 256 GB tárhelyet nyújt, 880 ezer forintot kóstál 512 GB-tal, 1 TB-tal meg már 980 ezer forintnál tart. A Galaxy Z Fold6 esetén 500 és 550 ezer forintos vételárakról beszélhetünk 256 vagy 512 GB-tal ellátva. Az előrendelőknek szokás szerint ajándékokkal, kedvezményekkel készül a Samsung.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére