Shop menü

ÚJABB MEGLEPETÉST OKOZOTT A HUAWEI, PIACVEZETŐ LETT A HAJTOGATHATÓ MOBILOK PIACÁN

Összezuhant a Samsung, miközben a Huawei termékeit egyre többen keresik, és a Motorola is belehúzott.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Újabb meglepetést okozott a Huawei, piacvezető lett a hajtogatható mobilok piacán

Több mint 5 éve vannak már velünk a hajtogatható okostelefonok, de továbbra is viszonylag kis mennyiségben fogynak ezek a termékek. Egészen eddig a Samsung egészen magabiztosan vezette a szegmenst, most azonban a helyzet komoly fordulatot vett a Counterpoint Research felmérése alapján.

Egy év alatt csaknem a másfélszerére emelkedett a hajtogatható mobiltelefonok értékesítési mutatója, ami nagyon jól hangzik, de azért látni kell azt, hogy van honnan növekedni. Pontos eladási számokat a Counterpoint nem közölt, de továbbra is alig néhány millió ilyen terméket adnak el negyedéves szinten. Tavaly 15-16 millió darab körül alakult ezeknek az eszközöknek a forgalma egész évben.

Galéria megnyitása

A mostani 49 százalékos növekedés lényegében három gyártónak köszönhető. A Motorola, a Honor és a Huawei tudott szép emelkedéseket összehozni, miközben a Samsung érdekes módon már visszahúzta az eladási adatokat. Teljesen átalakult a piac dinamikája az elmúlt hónapokban.

2023 első negyedévében a Samsung megkérdőjelezhetetlenül uralta a piacot, 58 százalékos részesedése volt az eladásokból. A Galaxy Z Fold5 és a Galaxy Z Flip5 pedig még jobban sikerült, itt már azt is megoldotta a vállalat, hogy teljesen síkba záródjanak a szerkezetek. Ennek ellenére az eladások nem növekedtek. Már tavaly is érződött, hogy gyenge a kereslet, a Counterpoint most azonban egyenesen arról számolt be, hogy összezuhant a cég forgalma. 42 százalékkal kevesebb hajtogatós terméket tudott eladni a Samsung 2024 első három hónapjában, mint egy évvel ezelőtt.

Tavaly még arról beszélt a Samsung, hogy 2024-ban már magában 20 millió hajtogatható okostelefont szállíthat le, de jelen helyzetben nagyon meglepő lenne, ha ez összejönne a vállalatnak. Még az is elképzelhető, hogy éves szinten csökken majd a forgalma, amit nagyon nehezen magyarázhat meg. Egyetlen dologban bízhat, ha esetleg tényleg piacra fog dobni egy olcsóbb, szélesebb közönség számára megfizethető modellt. A jelenlegi helyzetre valószínűleg senki nem számított.

A Samsung piaci részesedése 2024 első negyedévében 23%-ra olvadt, ezzel párhuzamosan a Huawei előre tört, és 35%-os eredményt hozott össze. A kínaiak elképesztő eredményeket tudnak elérni az utóbbi időben, éppen ezért az Egyesült Államok újabb szigorításokról döntött nemrégiben. A nehéz helyzetben levő cég 257 százalékkal tudta növelni az eladásait a Counterpoint számításai alapján. A Huawei Mate X5 volt az elsődleges húzó termék.

A Honor a harmadik helyen már 12 százalékos részesedéssel áll, miközben egy évvel ezelőtt még csak 3%-os eredménnyel nézte a távolból a versenytársait. Tavaly a cég remek konfigurációkkal rukkolt elő, valóban egyedi megoldásokat is letett az asztalra, amikkel nemcsak felkeltette az emberek érdeklődését, hanem a vásárlókedvet is meghozta sokaknak. A Magic V2 lett a legnépszerűbb terméke, miután már Európában is elindította a forgalmazását. Az új piacok felé történő nyitás is hozzájárult ahhoz, hogy 460 százalékos növekedést ért el.  

Mondhatni berobban a Honor, de a Counterpoint számaiból kiderült, hogy még így sem neki sikerült a legnagyobb növekedést leírnia. A Motorola minden konkurensénél jobban belehúzott, és 15-ször (!) több hajtogatható mobiltelefont adott el az idei első negyedévben, mint 2023 azonos időszakában. A Razr 40 széria tagjai nagyon jól sikerültek, és a jelek szerint végre beérett a vállalat kitartó munkája. 11%-os piaci részesedéssel még a negyedik helyen áll, de akár az is elképzelhető, hogy rövidesen megelőzi a Honort, ha a lendületét képes fenntartani.

Galéria megnyitása

Egy éve a kisebb vállalatok még a piac 23 százalékán osztozhattak, most viszont már csak 19 százalékos részesedés jutott nekik. Viszont még így is növelni tudták az eladásaikat átlagosan 23 százalékkal. Ide sorolhatók olyan cégek, mint a Google, a Vivo vagy éppen a OnePlus.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére