GPU-hoz fűződő szellemi tulajdont loptak az AMD-től

A Githubra felkerült forráskódok többnyire driverekhez, illetve firmware-ekhez kapcsolódhatnak.

GPU-hoz fűződő szellemi tulajdont loptak az AMD-től

Fura eseményről számolt be néhány órája a Torrent Freak, ugyanis azt állították, felvette velük a kapcsolatot valaki, aki az AMD-től ellopott, GPU-hoz fűződő szellemi tulajdonnal rendelkezik. Az illető elmondása szerint 2019 novemberében talált AMD NAVI hardverhez kapcsolódó forráskódot egy feltört számítógépen, amelynek tulajdonosa semmilyen hatékony ellenlépést nem tett a kódok esetleges kiszivárgása ellen.

Az adott szerver/PC semmilyen védelemmel nem rendelkezett, így különböző sebezhetőségeken keresztül sikerült bejutnia rá. A forráskódokat semmi sem védte, még csak titkosítva sem voltak, ami azért mindenképpen érdekes, már amennyiben tényleg így van, ahogy a hacker állítja.

Galéria megnyitása A szivárgás elvileg nem jelent veszélyt a GPU-k versenyképességére és biztonságukra sem Az AMD időközben szűkszavú hivatalos közleményben reagált az eseményre. Ebben kifejtették, hogy náluk az adatvédelem és a szellemi tulajdon biztonsága kiemelt fontossággal bír. A gyártót 2019 decemberében kereste meg valaki, aki azt állította, különböző tesztfájlokkal rendelkezik, amelyek az aktuális, illetve a jövőben megjelenő grafikai termékekhez tartoznak, ezek közül néhányat online is elérhetővé tettek, ám azóta el lettek távolítva.

Az AMD szerint lehetséges, hogy a támadónak egyéb olyan fájlok is a birtokában vannak, amelyek egyelőre még nem váltak publikussá, ám szerintük az ellopott szellemi tulajdon nem veszélyezteti a grafikai termékek versenyképességét és biztonságát sem, ugyanis ez az IP nem alapvető fontosságú ebből a szempontból. A cég már szoros együttműködést folytat a hatóságokkal, valamint egyéb szakemberekkel egy éppen zajló bűnügyi nyomozás keretén belül. Arról nincs hír, hogy a támadó rendelkezik-e egyéb AMD-hez kötődő szellemi tulajdonnal.

A Torrent Freak korábbi tájékoztatása szerint az ellopott szellemi tulajdon egy része felkerült a Githubra, ahonnan az AMD azt már eltávolíttatta. Az ide felkerült forráskódok többnyire driverekhez, illetve firmware-ekhez kapcsolódhatnak, magában a kódban pedig szerepel a NAVI 10, a NAVI 21, valamint az Arden is – utóbbi az Xbox X Series játékkonzol GPU-jának belsős kódneve lehet.

A támadó most a jelek szerint vevőt keres a portékára, amelynek értéke szerinte nagyjából 100 millió dollárra tehető. Az adatokat annak kívánja átadni, aki liciten a legmagasabb összeget kínálja értük, de ha nem jelentkezik vevő, szerintem az sem baj, mert akkor egyszerűen csak közkinccsé teszi az ellopott adatokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap