Google I/O: íme a Google Assistant és a Google Home

A Google egy rendkívül hatékony digitális asszisztens szolgáltatással is előrukkolt, ami a Google Home eszközzel az okosotthonokban is jó szolgálatot tehet.

Google I/O: íme a Google Assistant és a Google Home

A Google I/O alkalmával a keresőóriás bemutatta a legújabb digitális asszisztens szolgáltatását, amellyel gyakorlatilag már komoly beszélgetéseket lehet folytatni, és egészen komplex feladatok végrehajtására is meg lehet kérni. A Google Assistant platformfüggetlen, mindenhol jelen lesz, ahol a Google keresője, kezdve az okosóráktól és mobiltelefonoktól (tabletektől), a multimédiás lejátszókon és személyi számítógépeken át a gépjárművekig, lakásokig.

Az Assistant magába foglalja a Google több éves tapasztalatát a hang- és beszédfelismerés terén. Az új szolgáltatás a bemutatón elhangzottak szerint nemcsak hallja, hanem pontosan meg is érti a felhasználó minden szavát, és érdemben képes reagálni a neki szegezett mondatokra. Állítólag egészen komplex szövegekkel is megbirkózik majd, de a demonstráció során leginkább csak tömören, néhány szóban szóltak hozzá a színpadra lépő fejlesztők. A Google Assistant még akkor is jól reagált, mikor kétértelmű szavakkal bombázták, ilyenkor ugyanis a szövegkörnyezet alapján ismerte fel, hogy éppen mire is gondolhat a beszédpartnere. A Google I/O-n mozira rendeltettek jegyet a szolgáltatással, amihez az Assistant választott mozit, és lényegében a megnézendő produkciókat is ő ajánlotta fel. Egy pillanatra tényleg azt hihettük, hogy a vonal másik végén egy hús-vér ember ülhet, a fenti példából kiindulva egy jegypénztárosra tippelnénk.

A Google Assistant legnagyobb negatívuma számunkra, hogy egyelőre Magyarországon aligha fognak működni a benne rejlő lehetőségek, és elnézve a képességeit, bizony elég nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben megoldást nyújtana erre a vállalat. Akárcsak a Google Now, ezt is az „OK, Google” vagy a „Hey, Google” kulcsszavakkal lehet majd aktiválni, és ezt követően fog a felhasználójára figyelni. Ahogy arra már fentebb is utaltunk, a Google Assistant szinte az élet minden területén elérhető lesz valamilyen formán, az otthonokba például a Google Home termékkel szeretne betörni, amiről szintén a fejlesztői konferencián hullott le a lepel.

A Google Home alapvetően egy olyan speciális hangszóró, ami a lakás Wi-Fi-jére kapcsolódik – ezt az Amazon Echo ellen küldheti harcba a vállalat. Kapásból integráltan a Home részét képezi a Google Assistant, szóval ennek a segítségével rengeteg különböző dologra lehet használni az eszközt. Menedzselhetőek a közbenjárásával a napi teendők, naptári bejegyzéseket lehet vele felvenni, időjárással és útviszonyokkal kapcsolatos információt nyújt, vagy ha éppen arra van szükség, akkor friss virág rendelésére lehet utasítani. A Google Home összekapcsolódik az okosotthon részét képező termékekkel, és képes azoknak a vezérlésére is. Az eszközt úgy alkotta meg a tervezőgárda, hogy egyetlen látható gomb sincs rajta, nagyon letisztult az egész, és cserélhető az alsórész burkolata, ezáltal pedig szinte bármilyen környezetben meg fogja állni a helyét, legyen szó egy modern vagy egy múltidéző berendezésű otthonról.

Zenelejátszásnál a felhőben tárolt dallamokat képes előcsalogatni, így gyakorlatilag sosem fog kifogyni a muzsikából. És ha már itt tartunk, támogatja a Google Cast protokollt, ezáltal pedig a Chromecast eszközöket is munkára foghatja, melyek segítségével bárhol a lakásban meg lehet szólaltatni a kívánt műveket, ahova csak be van kötve egy ilyen apró kiegészítő. Ha kell, akkor akár a ház minden hangszórójából szinkronban ugyanaz a zene fog megszólalni. A Google Home az okostelevíziókat is képes munkára fogni, át tudja játszani a nagy képernyőre a felhasználó által kívánt tartalmakat. Egy nehéz nap végén a tulajdonosának elég annyit mondani a Hey, Google kulcsszavak után, hogy szeretné megtekinteni a Trónok harca legutóbbi epizódját, és a televízión máris indul az adott tartalom. Ezeken felül az egyszerűbb feladatokat is el tudja látni, fel- vagy lekapcsolja a szobákban a villanyt, vagy szabályozza a légkondicionálót.

A Google Home rengeteg partner támogatását élvezi már most is, és ezeknek a száma folyamatosan bővülni fog érintve az élet minden területét. A keresőóriás most nagyon belevetette magát a hangvezérlésbe, és valljuk be, hogy az Assistant és a Home párosa valóban megmozgatja a fantáziát, de ahogy azt már fentebb is meg kellett állapítanunk, sajnos mi magyarok ebből még egy ideig biztosan kimaradunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward