Gionee Marathon M3 – 5000 mAh lett, maradhat?

Ez a párbeszéd nem a hentesnél, hanem a Gionee új mobiljának fejlesztésénél hangozhatott el, ami rekord üzemidőt szállíthat.

Gionee Marathon M3 – 5000 mAh lett, maradhat?

Az indiai Gionee nem ma kezdte a mobilos szakmát, és a vállalat egyre érdekesebb okostelefonokkal rukkol elő. Az elmúlt egy év leforgása alatt csináltak már kiváló kamerával rendelkező csúcsgépet, kétszer egymást követően szerezték meg a legvékonyabb okostelefonnak járó címet (bár ezt a napokban elbukták), most pedig egy hatalmas akkumulátornak otthont adó készüléket húztak elő a kalapból.

A Marathon M3 igazán találó nevet kapott, ez a mobil ugyanis tényleg egy vérbeli maratonista lett. A készülék fizikai paramétereit látva már azonnal sejteni lehet, hogy itt valami turpisság van az átlag gépekhez képest. A szerkezet kijelzője csak 5 colos, és így is 180 grammot nyom, ráadásul 144,5 x 71,4 x 10,4 milliméteres az egész, tehát eléggé vastag is. A trükk a hátlapja mögé tekintve lepleződik le, az eszközt akkora telep látja el energiával, ami egy 8 hüvelykes táblagépnél is jónak számítana már: egy 5000 mAh-s akkumulátorral találja itt szembe magát a felhasználó. A készülék legnagyobb riválisa ilyen tekintetben a THL 5000, ami ugyanekkora akkunak ad otthont. A két okostelefon közül az üzemidőt alapul véve a mostani alanyunk jöhet ki győztesül, ugyanis itt egy gyengébb, de ezáltal takarékosabb hardvert kell kiszolgálnia az akkumulátornak. A gyártó által megadott adat szerint egyetlen feltöltéssel 51 órán (2G) át lehet majd vele folyamatosan telefonálni (3G hálózaton ez 32 óra), egyéb felhasználási mód mellett nem közölték, hogy mire lesz képes. Azt borítékolni lehet, hogy vegyes használattal 2-3 napig lazán el lesz a gép, visszafogott igénybevétel mellett pedig még ennél is tovább 1-2 nappal.

A Gionee újdonsága tehát egy 5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik – ahogy az fentebb már elhangzott –, ami az IPS technológia és az 1280 x 720 képpontos felbontás révén kellően jónak ígérkezik. A részletgazdagsága persze már nem lesz kiemelkedő, de normális használati távolságból ez nem jelent majd különösebb gondot, a betekintési szögeire, a színvilágára és a fényerejére pedig várhatóan egyáltalán nem lesz panasz. A bekapcsolását követően az Android 4.4 fogadja az érdeklődőket, ami valamelyest átszabott felhasználói felülettel (Amigo 2.0), illetve néhány előre telepített alkalmazással és extra tartalommal is szolgálni fog. A készülék kamerarendszere két főből áll. Az előlapra egy 2 megapixeles egység került, ami HD videóhívások bonyolítására lesz alkalmas, és önarcképek (szelfik) is készíthetőek már vele – ha nem is kiemelkedő minőségben. A hátlapon felfedezhető kamera ezzel szemben már 8 MPixeles, de videózni itt is csak 720p-ben lehet. A főkamera mellett LED-es segédfény is van, így rosszabb fényviszonyoknál is munkára fogható.

A színfalak mögött egy MediaTek MT6582 tevékenykedik. Ezzel a lapkával már sokszor találkozhattunk, 1,3 GHz-es frekvencián üzemelő Cortex-A7 kvartett lapul benne egy Mali-400 MP2 grafikus feldolgozó egység mellett. A rendszernek 1 GB-nyi memória áll majd a rendelkezésére. Összességében ezek alapján a telefon az átlagos feladatok esetében magabiztosan fog szerepelni, extrémebb igénybevétel esetén viszont azért már elbizonytalanodhat. A tárhelye alapból 8 GB-ra lett szabva, de a bővítési lehetőségnek sincs híján az okostelefon. A vállalat külön kiemelte, hogy akár 128 GB-os microSD kártyákkal is gondtalanul boldogul a Marathon M3. A kapcsolati képességei között különösebb extrát nem érdemes keresni, legfeljebb az FM rádió sorolható ide. Van a fedélzetén 3G HSDPA modem, 802.11 a/b/g/n WLAN Wi-Fi Directtel, Bluetooth 4.0 modul és A-GPS vevő is. A telefon ázsiai mivolta miatt nem meglepő, hogy két SIM kártyát tud majd kezelni, ami még több érdeklődő számára teheti érdekessé.

A Gionee Marathon M3 a hazájában, Indiában kerül először bevetésre. Az ára 210 dollárnak megfelelő indiai rúpia, ami jutányosnak tűnik a képességeit figyelembe véve. Az egyetlen közvetlen konkurense, a THL 5000 már közelebb áll a 300 dollárhoz, de ott azért maga a hardver erősebb, így szemtől szembe nem mérhetőek össze. Az új mobil fekete és fehér színben lesz hazavihető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward