Gionee M6 és M6 Plus: Óriási mobilok óriási akkumulátorokkal

A Gionee két új okostelefonja a középkategóriában áll rajthoz.

Gionee M6 és M6 Plus: Óriási mobilok óriási akkumulátorokkal

A Gionee a jó üzemidővel szolgáló okostelefonok révén szerzett magának igazán nagy ismertséget, és a vállalat a most bemutatott újdonságokat is izmos teleppel látta el. Az M6 és az M6 Plus azonban szerencsére nemcsak ilyen téren fog kiemelkedően szerepelni, hanem sok más tekintetben is remekelhetnek.

Gionee M6 Plus

Mivel két nagyon hasonló konfigurációról beszélhetünk, egyszerre fogunk végig menni a képességeiken, nem választjuk el őket egymástól. Mind az M6, mind pedig az M6 Plus phablet méretet öltött, de nem egyforma méretű megjelenítőkkel kerültek bevetésre. Az M6 panelje 5,5 hüvelykes átlóval rendelkezik, az M6 Plus pedig már 6 colosra nőtt. A kijelzőik azonos paraméterekkel rendelkeznek a méretűktől eltekintve, szóval mindkettő okostelefon Full HD felbontású és AMOLED technológiát alkalmaz. A 2.5D kialakítású védőüveg mögé pakolt megjelenítők kiváló minőségű képet fognak produkálni, lefedik például a teljes NTSC színteret – legfeljebb azoknak lehet némi hiányérzete, akik VR kiegészítővel is szeretnék ezeket a gépezeteket használni. A szerkezetek előlapjára egy OmniVision OV8856 szenzorra épülő 8 megapixeles (1.12 mikron) kamera került, amellyel kiváló szelfiket lehet majd készíteni, ezt az egységet F/2.2-es rekeszérték jellemzi. A főkamerájuk már eltérő képet fest, ugyanis az M6 „csak” a 13 MPixeles Sony IMX258 érzékelőt küldi bevetésre, mialatt az M6 Plus már egy 16 megapixeles egységet használ. Mindkettő kapott LED-es segédfényt és PDAF eljárást fognak használni, így egy szempillantás alatt belövik majd az élességet a kiválasztott pontra.

Gionee M6

A Gionee ugyanazt a központi chipet alkalmazta mindkét sikervárományosánál, a MediaTek Helio P10 tevékenykedik bennük, de némileg eltérő órajeleken. A Gionee M6 az MT6755M lapkát vonultatja fel, míg az M6 Plus már az MT6755 variánsnak ad otthont. A Mali-T860 MP2 grafikus egységgel ellátott nyolcmagos chipek között az a különbség, hogy az „M” variáns csak 1,8 GHz-is skálázódhat, míg a sima akár a 2 GHz-et is elérheti. A rendszerek egyaránt 4 GB-nyi memóriával lesznek ellátva, ami egészen biztos, hogy szinte sosem fog szűkös keresztmetszetet jelenteni a hétköznapos használat során. A tárhely tekintetében is igazán bőkezű voltak a Gionee szakemberei, mindkét masinát meg lehet majd kaparintani 64 vagy 128 GB-tal is. Ráadásul nincsenek megfosztva az eszközök a bővítési lehetőségtől sem, legfeljebb 128 GB-os memóriakártyák kezelésére képesek. A kapcsolati lehetőségeiket tekintve már visszafogottabbak a mobilok. Van ugyan 4G LTE, ami pluszban még a VoLTE-t is támogatja, illetve akad még IrDA port (infra) is, egyebet viszont nem lehet kiemelni a neve mellett, szóval hiányzik például az NFC chip is. Mint a legtöbb kínai okostelefon, a Gionee M6 és M6 Plus páros is kettő hálózati kártya befogadására lett felkészítve, szóval azoknál is képbe kerülhetnek, akik Dual-SIM-es gépre vadásznak.

Gionee M6

Az operációs rendszer tekintetében az Android 6.0 jelenlétével kell számolni az M6-nál és az M6 Plusnál is. A Gionee a Marshmallow-t a saját felhasználói felületébe bujtatva küldi bevetésre, ami az Amigo OS néven fut. Az Amigo OS rengeteg extrával lesz megtoldva, melyeknek köszönhetően már az első bekapcsoláskor egy jól használható készülék fogadja majd az érdeklődőket. A Gionee adott a biztonságra is: a két M6 modell kapott ujjlenyomat-olvasót és fel lettek vértezve egy-egy titkosító chippel, ami állítólag segíteni fog abban, hogy minden személyes adat megfelelő védettséget élvezzen, a szöveges üzenetek mellett még a mobilhívások is – egyéb részleteket nem tudtunk meg erről, de állítólag kezdetben csak a Kínában értékesített okostelefonokban lesz használatban. A mobilok C-típusú USB felülettel jönnek, és az M6 Plus esetében említést érdemel, hogy ennek már nincs 3,5 mm-es Jack kimenet a keretén.

Gionee M6 Plus

A Gionee úgy alakította ki az eszközöket, hogy ugyanolyan vékonyak lettek, 8,2 milliméteresek, csak a felületük tér el, és persze a tömegük, ami egyik esetben sem szerény, hiszen az M6 180 grammot nyom, az M6 Plus pedig már nem kevesebb mint 215 grammos. A duó alumínium ötvözet házat kapott, és speciális bevonattal lettek ellátva, hogy még finomabb legyen a tapintásuk, de a fémes jellegüket se veszítsék el. Ahogy arra már a bevezetőben előre utaltunk, az üzemidővel biztosan nem lesz baj: az M6 hátlapja mögött egy 5000 mAh-s akkumulátor húzta meg magát, az M6 Plus pedig már egy 6020 mAh-s telepnek ad otthont. Tekintve a közöttük levő különbséget, a mindennapos használat során nagyjából azonos üzemidőt produkálhatnak majd. A vaskos energiahordozók mellett arról is gondoskodott a gyártó, hogy ne kelljen fél napig tölteni a készülékeket, ha lemerülnek, 9 voltos és 2 amperes adapterrel küldi bevetésre az újdonságait, és kettős töltéschip dolgozik bennük. Az M6 elérhető lesz arany és „latte” néven futó árnyalatban is (sötétebb tónusú rózsaarany), míg az M6 Plus már csak arany ruhát ölthet magára.

Gionee M6

A Gionee M6 és a Gionee M6 Plus nem egyszerre fog a boltokba kerülni. Először az M6-on lesz a sor, ez a modell augusztus 6-án fog kereskedelmi forgalomba kerülni, és egy héttel később, augusztus 13-án jön el a Gionee M6 Plus debütálásának a napja. Kínában kerülnek bevetésre a gépek, és arról egyelőre nem is tudunk nyilatkozni, hogy más területeket mikor hódíthatnak meg. A Gionee M6 kb. 410 dollárról fog indítani a 64 GB-os tárhelyével, míg a 128 gigás társáért már nagyjából 440 dollárnak megfelelő összeget kell majd leszurkolni. Ezzel szemben a Gionee M6 Plus még drágább lesz, a nagyobb modell alapára 450 dollár körül alakul, a kövérebb tárhelyért pedig 30 dolláros felárat számol a vállalat, szóval ilyen formán már 480 dollárt kell majd érte letenni az asztalra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward