Gigabyte Aivia Uranium - kitartó és különleges

Vezeték nélküli lézeres egér, monitorral felszerelt töltőállomással, 50 óra folyamatos játékidővel

Gigabyte Aivia Uranium - kitartó és különleges

1. oldal

A Gigabyte Aivia szériája kifejezetten játékosoknak készült igényes perifériákból áll, az Uranium a vezeték nélküli egércsaládjuk legújabb tagja, és egyben az Aivia M8600 utódja is. A Gigabyte gondolt egy nagyot és a programozható memóriát ezúttal nem az egérben, hanem a GHOST Macro Station elnevezésű töltőállomásban helyezte el, megnövelve ezzel a töltés nélküli használati időt, ami így 50 óra lett. A másik nagy újítás a dokkolóra szerelt mini OLED monitor, amely különböző hasznos információk megjelenítésére képes, és segítségével a beállítások, profilok között is válthatunk.

Nézzük, mit rejt a doboz, és vizsgáljuk meg részletesebben, mit is kínál nekünk ez a szokatlan felszereltségű rágcsáló!

A termékcsaládra jellemző színváltós Aivia logóval díszített külső borító egy szép fekete díszdobozt rejt, amelyben az egér, és a mini monitorral felszerelt töltődokk mellett találunk még 2 db NiMH 2100mAh-s újratölthető akksit, tartalék talpkészletet, tisztítókendőt, promó kártyákat, valamint egy igényesen elkészített, lekerekített sarkú, színes kézikönyvet is.

A két oldalán Ghost logóval díszített mutatós dokkolóállomás két USB csatlakozóval köthető gépünkhöz. A monokróm OLED monitor fényerejét a tetején található két gombbal állíthatjuk 5 fokozatban (azonnal le is vettem 3-asra, mert alapban elég erős fehér fénye van). A kijelző dőlésszöge függőlegesen állítható.

Mire szolgál ez a monitor? Például jelzi, hogy épp töltjük-e az egeret; ha nincs töltőre rakva a rágcsáló, akkor pedig az akksi telítettségét mutatja. Láthatjuk rajta, hányas számú profilt használjuk éppen (ezt egyébként az alján lévő világító Aivia logó színe is jelzi), mekkora érzékenységre van állítva az egér, és mekkora az aktuális report rate, azaz másodpercenként hányszor jelenti a rágcsáló a pozícióját. Az Aivia logónak még "lélegző effektet" is beállíthatunk, ha ez a szívünk vágya. Ez a kis monitor talán sokak számára felesleges luxusnak tűnhet, a jelentősége abban rejlik, hogy játék közben válthatunk makrókészletet, profilt anélkül is, hogy ki kéne lépjünk, vagy át kéne váltsunk az egér szoftverre.

A dokkolóállomás egy kihúzható, 50 cm-es mikro-USB csatlakozós kábelt is rejt, ennek segítségével használat közben is tölthetjük az egeret. Ha éppen nem etetjük vele a rágcsálót, akár mobiltelefonunkat is ráköthetjük (kipróbáltam, iszonyú gyorsan feltöltötte). Az egér kb. három óra alatt töltődik fel teljesen. A legelső feltöltés után az aljánál és bal oldalán némi melegedést észleltem, de ez a későbbi feltöltések során már nem fordult elő. A töltést mutató százalékos kijelző 10-es fokozatokban vált, ezzel sikerült meglepnie, mert olyan sokáig állt 100%-on, hogy azt hittem, nem működik. Az aksik telítettsége a 90%-ot a használatba vételt követő 2. nap közepén érte el úgy, hogy összesen 5 óra játék és 7 óra általános használat volt az egér mögött. Az aksik állás közben csak nagyon lassan merülnek: 6 napnyi (144 órányi) ácsorgás után mindössze 10%-kal csökkent a töltés mértéke. Elmondhatjuk tehát, hogy az ígért 50 óra játékidő biztos megfelel a valóságnak.

2. oldal

Külsőre az egér nagy méretű, formájának robusztusságán néhány jól elhelyezett ívvel igyekeztek szelídíteni tervezői. Erős, strapabíró műanyagból készült, gumírozott részeket a görgő borításán kívül nem tartalmaz. Az ezüstös színű gombok jól mutatnak a matt fekete felületeken. A rágcsáló belsejében 5600 DPI-s Philips gyártmányú twin-eye lézer szenzor található, amelynek érzékenysége szoftveresen 6500 DPI-ig feltornázható.

Az egerek mérete néha csalóka lehet, pl. egy hosszú, de karcsú darab, amelynek nem magas a fara, kisebb kézzel is kényelmesen megfogható. Az Uranium széles és hosszú, az eleje és a hátulja is viszonylag magasan helyezkedik el, hátának kialakítása inkább egyenes, mint íves. Az alábbi ábrán látszanak a pontos méretei, és az is, hogy a gyártó mekkora kézmérethez ajánlja. Az én viszonylag kisebb méretű kezem még pont beleesett az ajánlott alsó határba, és éreztem is, hogy ezt a rágcsálót bizony nem nekem tervezték, de ennek inkább a hát laposabb kialakítása kombinálva a méretekkel volt a fő oka, nem önmagukban a méretek.

A gyártó oldalán az egér adatai között aksikkal együtt 170 g szerepel súlyként, én ennél többet, 182 g-ot mértem. Ez kicsivel nehezebb, mint az átlag, összehasonlításképp: a képen is látható súlyozható Logitech G5 a legnagyobb súlyokkal megrakva 154 g, a nem súlyozható Gigabyte M8000X pedig 148 g.

A négyirányú görgő sima, recék nélküli gumírozott felületű. A görgetés érzésre szokatlanul lightos - egyéni preferencia kérdése, hogy ki mit szeret, szerintem lehetne egy kicsivel nagyobb ellenállása, főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy egy markosabb legényeknek készült darabról van szó.

A két alap gomb viszonylag halk, de az útjuk mintha kissé hosszú lenne, nekem időnként gondjaim voltak a megnyomásukkal, de lehet, hogy ez csak annak a következménye, hogy túl nagy volt nekem az egér és nem értem el a megfelelő pontot.

A görgő alatt található pöcök, amely a felbontás váltására szolgál (800/1600/3200/5600 DPI) kényelmesen használható, és jól helyezték el ahhoz, hogy görgetés közben ne aktiválhassuk véletlenül. Az alatta található két gombbal, amelyekkel alapban a kijelzőn lévő menüben tudunk navigálni, hasonló a helyzet. Két, hüvelykujjal nyomható gombot (G3, G4) találhatunk a bal oldalon, ezek elég nagyok, hogy ne kelljen őket keresgélni, és nincsenek útban az egér mozgatása közben sem. A bal oldali alapgomb bal szélén még két gomb (G1, G2) kapott helyett, ez az elhelyezés szokatlan, de igen praktikus, a gombok mutatóujjal kényelmesen elérhetőek, és itt sem fenyeget az a veszély, hogy véletlenül aktiváljuk őket. Én magam kifejezetten örültem neki, hogy az egér jobb oldalán nem találtam gombokat, ezek használatát mindig is nehézkesnek éreztem más egereknél (persze ez is egyéni preferencia kérdése).

Az egér alátét nélkül is tökéletesen működött, még a nem teljesen sima fa asztalon is hibátlanul teljesített. Játék és általános használat során a fent említett gombnyomáson kívül nekem csak a súly jelentett problémát, hosszabb használatnál jobban fárasztotta a kezem, mint az általam megszokott könnyebb, ívesebb kialakítású rágcsálók, de egy nagyobb tenyerű felhasználónak valószínűleg ez nem fog gondot okozni.

3. oldal

Az Uranium telepítés nélkül is működik, de a beállításokat és a makrókat az Aivia termékeknél használatos Ghost Macro Engine nevű központi szoftver kezeli, melynek legfrissebb verzióját a Gigabyte terméktámogató oldaláról tölthetjük le.

Az egérnek 5 különböző profilt állíthatunk be, és összesen 70 makrót tárolhatunk. Makróinkban lehetőség van a kurzor koordinátáinak rögzítésére, a késleltetések beállítására, valamint billentyűleütés és egér kombókat is használhatunk. A kész makrókat fel lehet tölteni a hivatalos fórum makro központjába, ahol ha publikussá tesszük, akkor minden felhasználó számára elérhetőek lesznek, de akár privát makróinkat is tárolhatjuk itt. A makrókon kívül az egér gombjaihoz az előre elkészített gyári beállítások közül is választhatunk, illetve billentyűlenyomásokat is rendelhetünk hozzájuk.

Alapban egy Ghost logós képernyővédőt kapunk a kiegészítőre, de lehetőségünk van saját kép rajzolására is. A profilok, makrók és a képernyővédő mellett a szoftver segítségével beállíthatjuk az érzékenységet, a report rate-et (max 1000Hz), a görgő viselkedését és lehetőség van időzített események beprogramozására is.

El tudom képzelni, hogy a jövőben a kijelzővel kapcsolatban még több opció áll majd rendelkezésünkre, mivel rengeteg lehetőség rejlik benne, pl. mutathatná a pontos időt, a rendszer hőmérsékletét, a procik leterheltségét, extra információkat a játékokban, de akár teljes mini játékokat (Pong, Tetris) is megjeleníthetne, a Logitech mini monitorral felszerelt billentyűzeteihez hasonlóan. Reméljük a Gigabyte nem fogja kihagyni ezt a ziccert.

Az Uraniumot leginkább a felszereltsége az, ami érdekessé teszi és kiemeli a gamer egerek sorából. Az okos energiagazdálkodásnak köszönhetően hosszú ideig bírja két töltés között, és nagy pozitívum, hogy töltés közben is használhatjuk, ami előnyt jelent a vezeték nélküli egereket kedvelő játékosok körében. A kijelző egy érdekes extra, ami viszont sajnos megdobja az egér árát, így az Uraniummal szimpatizálóknak alaposan el kell gondolkodniuk a vásárláson. Aki úgy dönt, hogy nem tud élni nélküle, az még vegye figyelembe a kezének méretét, mert ez a rágcsáló inkább a nagyobb tenyerűek barátja lehet. Ezt leszámítva viszont nem igazán tudunk kötekedni, pontos volt, gyors és hibákkal sem találkoztunk a használata alatt (pl. dupla klikkelés egy gombnyomásra).

Az egeret a Gigabyte-tól kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward