GeForce RTX 3090 pletykák, fotók és egy érdekes videó az Nvidiától

Az elmúlt napok eddig még fel nem dolgozott pletykatermését csokorba szedve tálaljuk, valamint az Nvidia frissen kiadott videóját is megmutatjuk, amelyben több utalás is található az RTX 3000-es sorozat dizájnjával kapcsolatban.

GeForce RTX 3090 pletykák, fotók és egy érdekes videó az Nvidiától

Az Nvidia háza táján szeptember elsején komoly bejelentésre kerül sor, ami videokártya-témájú lesz, vagyis kizárásos alapon csak a gamereket célzó, immár Amper architektúrát használó GeForce RTX 3000-es sorozat érkezéséről lehet szó. Az egyelőre kérdéses, pontosan mikor jelennek meg az egyes modellek, de az eddigi pletykák alapján több hullámban érkezhetnek, ahogy a GeForce RTX 2000 rajt alkalmával, illetve korábban már tapasztalhattuk.

Pletykák és kémfotók minden mennyiségben

Időközben egy GA102-es grafikus processzort is lencsevégre kaptak a szivárogtatók, valamint a korábban emlegetett 12-tűs PCI Express tápcsatlakozóról is kiderült egy s más. Utóbbiról már írtunk, így most a GA102-es GPU-t is megmutatjuk. Ez a GPU a szivárogtatók alapján GA-102-300-as kiépítésben, ami a pletykák szerint a GeForce RTX 3090-re kerül, maximum 5248 CUDA maggal rendelkezhet, illetve maximum 24 GB-nyi GDDR6X típusú fedélzeti memória kapcsolódhat hozzá.

Galéria megnyitása

A fotón egy prototípus videokártyán helyet foglaló minta GPU látható, igaz, nem teljes egészében, így nehéz megsaccolni, pontosan mekkora lehet a GPU felülete – az eddigi tippek 627 négyzetmilliméterről szóltak. A GA102-es GPU-ból a VideoCardz információi szerint idővel egy GA102-400-as változat is érkezhet, ami egy abszolút csúcskategóriás kártyára kerülhet – itt a Titan sorozatra kell gondolni.

A napokban felbukkant a GeForce RTX 3090 Funders Edition kiadása is, ami már használhatja ezt a 12-tűs PCI Express tápcsatlakozót – a jelek szerint ez az újítás a Founders Edition modellek egyedi kiváltsága lesz.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 3000 Founders Edition – már ha tényleg az szerepel a fotókon –, elég komoly méretben érkezik mind hossz, mind szélesség, mind pedig magasság tekintetében. A melegedő komponenseket a már ismert kétventilátoros hűtőkülönlegesség tartja kordában, amelynél az egyik ventilátor a videokártya egyik oldalán, elől, míg a másik a másik oldalon, hátul kap helyet.

Az újdonság kétslotos helyett immár háromslotos felépítést alkalmazhat, tápcsatlakozóból pedig egy 12-tűs lesz rajta, ami a Seasonic adapterkábele alapján két darab nyolctűs tápcsatlakozót von össze, méghozzá alacsony kivitelben, egyetlen nyolctűs tápcsatlakozónak megfelelő szélességben.

Galéria megnyitása

Árazás terén úgy tűnik, 1400 dolláros összegre számíthatunk a Founders Edition esetében, ami a korábbi gyakorlat alapján arra enged következtetni, hogy az egyedi hűtéssel és/vagy egyedi nyomtatott áramköri lappal ellátott modellek alapára 1300 dollárról indulhat. Hogy ezek az értesülések pontosak-e? Legkésőbb szeptember elsején hivatalosan is kiderülhet.

Váratlan meglepetés hivatalos forrásból

Az Nvidia hírünk írása közben adott ki egy érdekes, a modern videokártyák tervezésével kapcsolatos szempontokat részletező videót, amely 8 perc 18 perc hosszú. Ebben 2 perc 27 másodpercnél látható egy szokatlan, eddig még nem használt hűtődizájn légáramlás-szimulációja, ami az eddig kiszivárgott adatok alapján a GeForce RTX 3000-es sorozat Founders Edition modelljeinek hivatalos hűtője lehet.

A videó végén szintén feltűnik néhány képkocka, amelyek ugyancsak az új videokártyák dizájnjára utalnak – jó eséllyel a GeForce RTX 3090 szerepelhet rajtuk, hiszen mégis csak ez az érkező új csúcskártya, már amennyiben hihetünk a pletykáknak.

A Founders Edition sorozatú videokártyák mellé a hírek szerint speciális adapterkábelek is érkeznek, így a 12-tűs tápcsatlakozóban rejlő lehetőségeket könnyedén ki lehet majd aknázni a meglévő tápegységekkel, legyen szó moduláris vagy hagyományos megoldásról. Az egyelőre nem világos, hogy az AIB partnerek videokártyáira felkerülhet-e a 12-tűs PCI Express tápcsatlakozó – az eddigi pletykák szerint nem, viszont ezzel kapcsolatban hivatalos információ egyelőre nem érkezett, nem túl meglepő módon.

Galéria megnyitása

Érdekesség egyébként, hogy a Seasonic szerint a 12-tűs PCI Express tápcsatlakozó használatához legalább 850 W-os tápegységben érdemes gondolkodni. Rövidesen meglátjuk, ténylegesen mekkora tápegység-igénnyel érkeznek az Ampere sorozatú GeForce-ok, valamint egyéb részletek is napvilágot láthatnak velük kapcsolatban szeptember elsején, a korábban beharangozott virtuális előadáson.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap