GeForce GTX Titan Z: teljesítmény és várható megjelenés

Jön a GeForce GTX Titan Z? Ha igen, akkor mikor? És mire megy a feleannyiba kerülő Radeon R9 295X2-vel szemben? Pletykák minden mennyiségben.

GeForce GTX Titan Z: teljesítmény és várható megjelenés

Az Nvidia két GPU-val felszerelt GeForce GTX Titan Z videokártyája még március folyamán mutatkozott be, ám azóta nem igazán hallottunk róla, legalábbis hivatalos forrásból. A pletykák persze egyből felröppentek: magukat jól értesültnek tituláló források azt állították, a termék késik, egyesek pedig arról beszéltek, hogy a GeForce GTX Titan Z süllyesztőbe kerülhet, azaz fel sem tűnik majd a boltok polcain.

Pletykák ide vagy oda, az tény, hogy a 2999 dollárba kerülő, két darab teljes értékű GK110-es GPU-t felvonultató GeForce GTX Titan Z még nem került forgalomba. Hogy miért? A jelek szerint gond volt a hűtésének teljesítményével, így egy picit módosítottak rajta, a legfrissebb pletykák pedig azt állítják, hogy a termék lassabb, mint a két Hawaii GPU-t alkalmazó, hibrid hűtéssel piacra dobott R9 295X2 – ami mellesleg "csak" 1499 dollárba kerül. Ha ezek a pletykák igazak, az magyarázat lehet a késés okára. Arról persze nincs hír, hogy a helyzet javítása érdekében GPU órajel-emelésre is elszánja-e magát az Nvidia.

Érdekesség, hogy a Linus Tech Tips forumán GeForce GTX Titan Z teszteredmények tűntek fel, amelyek egy kínai számítástechnikai lapból, az E-Zone-ból származnak. Az eredmények alapján az látszik, hogy a Titan Z 3Dmark, Battlefield 4 és Sleeping Dogs alatt is lassabb riválisánál, viszont Batman: Arkham Origins és Tomb Raider alatt azért gyorsabb, mint az AMD két GPU-s büszkesége.

Az írásból az is kiderül, hogy a Titan Z terhelés alatt nagyjából 60 wattal kevesebbet fogyaszt, mint a Radeon R9 295x2, viszont a GK110-es GPU-k 20 Celsius fokkal magasabb üzemi hőmérsékleten dolgoznak, mint a Radeon R9 295X2 Hawaii GPU-i. Utóbbi azért lehet, mert a GTX Titan Z léghűtéssel, a Radeon R9 295X2 pedig egy hibrid hűtéssel gazdálkodik, ami levegőt és folyadékot egyaránt használ.

Hogy mi igaz a GeForce GTX Titan Z süllyesztőbe kerülésével kapcsolatban? Röviden: semmi. Az Nvidia a Gamers Nexus munkatársainak kérdésére elmondta, a Titan Z a tervek szerint a második negyedév folyamán rajtolhat el. A naptári második negyedév június végén, a pénzügyi második negyedév pedig két hónappal később ér véget.

Az eredményeket nézegetve azért azt sem szabad elfelejteni, hogy az FPS érték nem minden: a The Tech Report késleltetés-központú tesztjei szerint a Radeon R9 295X5 teljesítményét vizsgálva több FPS tüske is látszik a diagramon, amelyek normál FPS alapú mérés alkalmával nem tűnnek fel. A drivereken tehát még van mit csiszolni.

Forrás: Linus Tech Tips
Forrás: Linus Tech Tips

A két kártya elég közel áll egymáshoz, nagyon sok fog múlni tehát az illesztő-programon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward