GeForce GTX 580: nagy teljesítmény, komoly hűtés

GeForce GTX 580: nagy teljesítmény, komoly hűtés

Az Nvidia hamarosan bemutatja GeForce GTX 580-as videokártyáját, amelyről már lassan minden szükséges információt tudhatunk a korábbi pletykáknak köszönhetően. A tegnapi nap folyamán újabb érdekes hírek érkeztek a termékkel kapcsolatban: az Nvidia egyik illetékese a PDXLAN 16.5 alkalmával megmutatott néhány érdekességet az új videokártyával kapcsolatban, amelyre csak „eddig be nem jelentett termékként” hivatkozott, azaz nem említette a GeForce GXT 580-as elnevezést.

Korábban számos kritika érte az Nvidiát a GeForce GTX 480-as és 470-es videokártyák megjelenése után amiatt, hogy a termékek GPU-ja rendkívüli módon melegszik és már-már aggasztóan magas hőmérsékleten üzemel. Az Nvidia rövid időn belül lehűtötte a kedélyeket: a gyártó illetékesei azt állították, hogy ez a jelenség teljesen normális, ugyanis ilyen magas az újdonságok üzemi hőmérséklete. Ettől függetlenül a GeForce GTX 580 esetében már egy jóval komolyabb hűtőt alkalmaznak, mint a GeForce GTX 480 esetében: az új megoldás hőkamrás technológiával üzemel (Vapor Chamber), így sokkal hatékonyabban, és ami a legfontosabb, sokkal halkabban hűti majd az új jövevény GPU-ját, mint az eddig alkalmazott, hőcsöves technológiára alapozó megoldások.

A technológia természetesen nem egetverően nagy újítás, ugyanis hasonló megoldást már az AMD egyes egyedi hűtéssel felszerelt videokártyáin is láthattunk (VaporX modellek a Sapphire kínálatában), maximum annyiból üdvözlendő, hogy ezt a hatékony hűtőt már a referencia GTX 580-as modelleken is megtaláljuk. Az új hűtőnek köszönhetően a GeForce GTX 580 hűvösebben és halkabban fog üzemelni, mint elődje, a GTX 480, sőt, még a GTX 285-ös modellnél is halkabb és hűvösebb lesz, ami bizony nagyon jól hangzik.

A hűtő után néhány bemutató videót is láthattak az egybegyűltek, amelyeken az új videokártya tesszellációs képességeit lehetett megcsodálni. A hab a tortán az volt, hogy a nézők a Call of Duty: Black Ops-ból is megtekinthettek néhány videó részletet, aminek bizony örültek is. Az eseményről készített tízperces videó az alábbiakban tekinthető meg.

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward