GeForce GT640 – Kepler Light

Avagy kicsi a borsó, és még csak nem is erős, de a GT640 védelmére legyen mondva: nehéz hátrakötözött kézzel teljesíteni.

GeForce GT640 – Kepler Light

GK107

Már jó ideje várjuk, hogy az nVidia tovább terjeszkedjen az alsóbb régiókba, konkurenciát állítva a kisebb Radeonoknak. Mert bár szép és jó dolog a GTX670-680-690 trió, azért a legtöbb játékos nem a 100 ezer feletti videokártyákból válogat. Ahogy az várható volt, a notebookokban már hónapokkal ezelőtt bemutatkozott GK107-es GPU-t felhasználva építettek desktop terméket az nVidiánál, ami a GT640 nevet kapta. A típuskód alapján egy erős belépőszintű, vagy gyenge középkategóriás kártyára számítottunk, de az ajánlott végfelhasználói ár egy kicsit megzavart minket, hiszen az alapján ott kellene, hogy lihegjen a HD7750 nyakában. Mielőtt azonban az esélyek latolgatásába kezdenénk, vessünk egy pillantást arra, hogy mi is az a GK107-es GPU. Ha még emlékszünk rá, így néz ki egy GK104-es GPU (GTX680)(klikk). Ha nekimegyünk baltával és durván felnégyeljük, a végeredmény ez lesz:

A négy GPC-ből megmaradt egy darab, ami azt jelenti, hogy 384 CUDA maggal gazdálkodhat az olcsó GPU. A ROP-ok számát szerencsére nem bántották annyira, csak felezésről beszélhetünk, viszont a memória sávszélesség az ötödére esett vissza a csúcskártyákhoz képest. Kicsit érthetetlen, hogy az nVidia miért erőlteti ebben az árkategóriában a DDR3-as memóriát, főleg, hogy a már jó ideje jelen lévő vetélytársnak így durva előnye van memória-sávszélesség terén. Pedig a GPU ott is hasonló a csúcskártyához viszonyítva (negyedelés shader, felezés ROP fronton), és mivel a GTX680 és a HD7970 fej-fej mellett haladnak, így meglenne itt is erre a lehetőség, de félő, hogy a DDR3-as memória közbeszól.

Meglepő módon a hivatalos fogyasztási adatok a HD7750-é felett vannak, ami különös, hiszen a GTX680 érezhetően kevesebbel beéri, mint a HD7970, az architektúra pedig ugyanaz. Meglátjuk, ez mennyire köszön vissza a méréseinknél. A mezőnybe belevettünk minden fontosabb kártyát, amit 20 és 35 ezer között kaphatunk, de amikor válogattunk, akkor elég katasztrofális képpel kellett szembesülnünk. Eredetileg a HD6670 és a GTS450 is GDDR5-ös kártyák, mostanában pedig Dunát lehetne rekeszteni a DDR3/GDDR3-as példányokkal, miközben a GDDR5-ösök árai néha elég szomorúan alakulnak, már ha éppen. Ráadásul ezeket a kártyákat már úgy kezelik a gyártók, ahogy a belépőszintűeket szokták: a referencia órajeleket senki sem tartja tiszteletben, ami nem lenne gond, ha nem lefelé térnének el tőlük… Éppen ezért ezekből a kártyákból két-két példány szerepel majd a tesztben, egy GDDR3-as és egy GDDR5-ös. A GPU órajele minden esetben a referencia volt, mivel azonban GDDR3-as referencia nem létezik ezekhez a kártyákhoz, így átnéztük a kínálatot, és úgy döntöttünk, hogy 800MHz-en (effektíve 1600-on) használjuk majd a HD6670-et és a GTS450-et is, ezt használják a legtöbbször. Érdemes egyébként alaposan körülnézni és a gyártók oldalára is ellátogatni órajel információkért, ha az olcsóbb régióban szemezgetünk, mert óriási, 20-40%-os eltérések lehetnek olyan kártyáknál is, amik között csak párszáz forint különbség van. Ráadásul a GTS450-eseknél felbukkantak az eredetileg csak az OEM piacra szánt 144 shaderes példányok, amiket például Green Edition név alatt láthatunk. Mi a zöldülést valahogy nem így képzeljük el, úgyhogy csak ismételni tudjuk magunkat: érdemes megnézni a gyártók honlapjait, néha kellemetlen adatok bujkálnak a specifikációban.

Gainward G640 1GB DDR3

A Gainward kártyája az egyik, ami körülbelül a referenciának felel meg. A kis hűtő alapvetően nem csap nagy zajt, de terhelésre azért van hangja (bár a szobában is elég meleg volt mikor teszteltünk, simán 30+ fok). Külön tápkábel természetesen nem kell a kártyának, a hátulján pedig megtaláljuk a legfontosabb csatlakozókat: egy HDMI, egy D-sub és egy DVI a kínálat.

Tesztgép, fogyasztás, szintetikus tesztek

Tesztkonfiguráció

Alaplap: Gigabyte X58-OC

Processzor: Intel Xeon X5660 (hat mag+HT)

Memória: 3x2GB Kingmax DDR3-1333

Grafikus kártyák: Gainward GTS450 GDDR3, ASUS GTS450 GDDR5 DirectCU TOP, Gainward GT640, ASUS GTX550 Ti, Sapphire HD6670 GDDR3, Sapphire HD6670 GDDR5, ASUS HD7750, Sapphire HD7770 (a nem referencia kártyákat referencia órajelen járattuk)

Tápegység: Cooler Master M2 Pro 1000W

Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium SP1 64bit minden frissítéssel

Driverek: Catalyst 12.4, GeForce 301.42

Igen, a tesztgép kicsit overkill ezekhez a kártyákhoz, de nézzük a jó oldaláról a dolgot, legalább biztos nem lesz CPU limit…

Kezdjük az elemzést a fogyasztással! Üresjáratban 10 watton belül van az összes kártya, de az nVidia GPU-s kártyák közül a GT640 fogyasztja a legkevesebbet. A konkurens HD7750 viszont még így is kevesebbet eszik, és akkor még nem is indult be a ZeroCore, ami elsötétített képernyő mellett további 10W mínusz. Terhelés alatt természetesen már jobban szétesik a mezőny. A GDDR5-ös GTS450 csak azért van ennyivel a GDDR3-as előtt, mert a nálunk járt ASUS kártya egy tuningpéldány volt, aminél az órajeleket vissza tudtuk venni, de a megemelt feszültséget nem. A GT640 itt már kevesebbet fogyaszt, mint a HD7750, de így utólag visszanézve az Alan Wake talán nem volt a legjobb választás számára a fogyasztás vizsgálatára, mert a memória jó eséllyel lefogja benne a GPU-t.

GTS450 vs. GT640

Mielőtt belevágunk a teljesítménytesztekbe, érdemes beszélni egy kicsit a két kártya közötti párhuzamról, mert ha jobban megnézzük a specifikációikat, akkor láthatjuk, hogy a GT640 tulajdonképpen a GF106 Kepler változata. A ROP és a textúrázó egységek száma stimmel, a memória-elérés is 128 bites, és ha a GTS450-nel hasonlítunk, akkor még a GPU órajele is kb. ugyanaz. A CUDA magok száma természetesen a duplájára nőtt, de az órajelük a felére csökkent, ugyanolyan tempóban dolgoznak, mint a GPU többi része. Épp ezért a diagramokon érdemes odafigyelni hogyan viszonyulnak egymáshoz a GF106-os kártyák és a GT640, aminek van egy bő 10%-os memória-sávszélesség előnye a GDDR3-as GTS450-hez képest.

Szintetikus tesztek

3DMark Vantage alatt a GT640 tűrhetően teljesít, de a HD7750-től elég messze van. Az Extreme profil használja a memóriát is rendesen, ez meglátszik az eredményeken, az öreg GTS450 is hozza azt a szintet, amit az új kártya.

3DMark11 alatt sem javul a helyzet. A GTX550Ti egy szintre kerül a HD7750-nel, de a GT640-en a Performance preset sem segít, Extreme beállításon pedig beesik a GDDR5-ös GTS450 alá. A rosszabb memória ezen a beállításon a HD6670-nek a legnagyobb érvágás, nagyon visszaesik a sebessége a csökkentett memória-sávszélesség hatására.

Heaven alatt ebben a szegmensben egyértelműen a GCN architektúrás Radeonoknak áll a zászló, a GT640 ismét a két GTS450-es közé szorul, és borzasztóan messze van a HD7750-től.

Játéktesztek

Az első öt játékban sajnos beigazolódni látszik, amire számítottunk: a GT640 alig bír elszakadni a GDDR3-as GTS450-től, és a különbség legtöbbször szinte csak a memória-sávszélesség különbséggel ér fel.

Játéktesztek folyt.

A következő öt játékból is csak egyetlen van, ahol szép eredményt tud elérni a GT640, a Skyrim. Sajnos azonban itt is csak a GTS450 GDDR3-hoz képest, az alig drágább HD7750-esnek a közelébe sem képes menni.

Összegzés

Az előző oldalak diagramjai után valószínűleg senkit sem fog meglepni, hogy az átlagolás után ez az eredmény született:

A GT640-es csak azzal a bő 10%-kal gyorsabb a GDDR3-as GTS450-nél, amivel nagyobb memória-sávszélességet kapott. Ahogy a GTS450-est, a GT640-est is fojtogatja a gyengébb memória, ez jól látszik abból, hogy a GDDR5-ös GTS450 mennyivel gyorsabb nála, sőt még az egyébként gyengébb HD6670-es is bemutat neki a megfelelő memória modulokkal párosítva, olcsóbban. Lehetne védeni a kártyát, hogy kisebb felbontásokra ez a sávszélesség is elég lehet, de a legolcsóbb HD7750-es és GT640-es között jelenleg nincs ezer forint különbség, és innentől kezdve nincs miről beszélni. A GT640-est vagy GDDR5-ös memóriákkal kéne ennyiért adni, vagy nem 99 dollárról kellett volna indítani, mert ez így csak az nVidiának éri meg. A cég így nem versenyképes ebben az árkategóriában, mi 25-30 ezer forint között továbbra is a HD7750-est ajánljuk, alatta pedig, mint a bevezetőben is említettük, érdemes alaposan körülnézni. Egyrészt azért, mert az olcsóbb kártyáknál, néha komoly eltérések tapasztalhatóak órajelekben, gyártótól függően (figyeljünk a memóriára inkább, semmit sem ér a túlhúzott GPU, ha lefogja a memória), másrészt azért, mert néha kifogható egy-két elég jó ajánlat a kifutó készletekből. Ha pedig valaki mindenképpen nVidia vonalon szeretne maradni, annak azt javasoljuk, dobjon még rá pár ezrest a GT640-es árára, és inkább egy GTX550 Ti-be fektessen be, jobban jár.

A tesztkártyákért köszönet az ASUS magyarországi képviseletének, a Mercury Magyarország Impex Zrt.-nek, az Expert Zrt.-nek és a Ramiris Europe Kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward