GDC: PS konferencia - Íme a PlayStation Move!

Az előadás szinte csak erről szólt, hivatalossá vált tehát a Sony mozgásérzékelős kontrollere, árakkal és néhány játékkal együtt.

GDC: PS konferencia - Íme a PlayStation Move!

Az előadás elején persze le kellett futni a kötelező köröket, melybe beletartozik, hogy 2009 a PlayStation 3 éve volt, elég ha csak az AAA-s exkluzív címekre gondolunk (Killzone 2, Uncharted 2, Demon’s Soul, stb.). 2010 játékkínálatából főleg az év eleji felhozatal volt emlegetve, külön kiemelve a nemsokára startoló God of War 3-at és a nemrég megjelent Heavy Rain-t. A jövő felé kikacsintva két cím az, ami biztosan idén jön, ezek pedig a SOCOM IV és a Gran Turismo 5, egyik sem éppen kispályás játék. A kínálat többi része el volt intézve azzal, hogy a nagy őszi megjelenésekből párat azért meg kell tartani az E3-ra is, ahol jó eséllyel a PlayStation 3D-s képességeit fogják fitogtatni. Erről és a mozgásérzékelésről szól majd ugyanis 2010 a cégnél. Ezután következett a lényeg: annyi pletyka és találgatás után bemutatták az új vezérlőt, amit véletlenül sem Arc-nak hívnak, hanem szimplán PlayStation Move-nak.

Kis történet következett a mozgásérzékelés és a PlayStation kapcsolatáról, ami még a PS2 idejében kezdődött az EyeToy-jal. Ekkor még csak szimplán egy kamera követte le a mozgásunkat több-kevesebb sikerrel, néhány party játékban. Ezután jött egy dicséret a Nintendo-nak, amin először meglepődtünk, de aztán minden a helyére került. A Sony stratégiája úgy látszik az lesz, hogy a tömegeket, amiket a Wii maga mellé állított átvonzza a PS3-hoz, hiszen ahogy fogalmaztak „természetes, hogy az ember előbb-utóbb átáll HD TV-re és a Wii egyszerűen már kevés lesz neki”.

A Move pontossága többször is hangsúlyozva volt, ezt bizonyítván ki is állítottak belőle rengeteget, így akik kint vannak a GDC-n, már bőszen ping-pongoznak vagy verekednek a kontroller segítségével, ha lesz elég élménybeszámoló meglátjuk mennyi igazság van a rózsaszín felhőben (az első beszámolók pozitívak, bár azt írják, hogy nem annyira sooooookkal jobb mint a Wii, de azért tényleg pontosabb valamivel). Persze ami mindenkit érdekel elsősorban az az ár. Elvégre ha túl magas akkor innováció ide vagy oda, nem igazán fognak vele tömegeket maguk mellé szédíteni. Három féle pakk lesz induláskor. A legkisebben csak a Move van, a Starter csomagban egy PlayStation Eye, a Move és egy játék, míg a legnagyobban egy PS3 is. Csak a Starterről tudjuk, hogy 100 dollár alatt lesz, ebből kiindulva 50 dollár körül lehet majd egy kontroller, ami körülbelül egy DualShock 3 ára.

[bold]

PlayStation Move reklám [/bold]

Régebben rengeteg olyan elmélkedést hallhattunk, hogy elég lesz egy kontroller és a másik kezünkben használhatunk például egy Sixaxist/DualShock 3-at. Lássuk be ez eléggé esetlennek hangzott, úgyhogy nem is erőltették most, az élő bemutatókon először két Move volt a legtöbb játékosnál (volt program, ami beérte eggyel). Három új játékot láthattunk, ebből az első a Sports Champions volt, ami egy kisebb játékgyűjtemény, mint a Wii Sports. Két játékot mutattak be belőle a Gladiatort, amiben egy fegyverrel és egy pajzzsal harcolhattunk, valamint a Table Tennis-t ami ugye a szokásos asztalitenisz. Az új programok sorát a Move Party-val folytatták, amiben kisebb egyszemélyes party játékok voltak (például festegetős), végül pedig a Motion Fighters (nem végleges cím) került terítékre, amiben utcai bunyókba bonyolódhattunk.

Persze nem csak új játékok lesznek, már régebben is pedzegették, hogy néhány, már megjelent cím is kaphat mozgásérzékelős támogatást. Ilyen a LittleBigPlanet, ami megőrzi kooperatív mivoltát, így a Move-val egy másik játékos útját egyengethetjük, amolyan mini-Istent játszva (mozgathatjuk és forgathatjuk a megfelelő tárgyakat). Az Eyepet rajongóinak pedig jó hír, hogy virtuális kedvencük is kap egy frissítést karácsony környékén, és rengeteg új dologra lesz képes.

Ez eddig mind szép és jó, de lássuk be eléggé Wii szaga van, hol vannak a komolyabb címek? Meg egyáltalán, mi hónapok óta gondolkozunk azon, hogy miként oldják meg például egy TPS-ben a mozgást. Analóg kart kap a kontroller? Sok esetben felesleges lenne. A Sonynál is arra juthattak, hogy a legegyszerűbb út az, amit a Nintendo is választott, ezért árulni fognak egy másik fajta kontrollert (szub-kontrollernek hívták), amin rajta van minden, ami kell, így az analóg kar is (hasonlóan a WiiMote+Nunchuk pároshoz). Ezzel nyitva az út a hardcore játékok felé, és hogy ne csak beszéljenek róla, tartottak gyorsan egy élő bemutatót a SOCOM IV-gyel.

 

A SOCOM-os bemutató után lezárult a konferencia, mindenkit áttereltek az arcade terembe játszani, és búcsúzóul még megemlítették, hogy „és nyáron pedig 3D, ne feledjük!”. Nem fogjuk.

További képekért és játékokért amikről nem volt szó a konferencián, irány a PlayStation Blog: klikk.

 

Egy kis bemutató a többi játékból is

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward