GDC felmérés a játékipar helyzetéről

A platformok közül PC és a mobil vezet, Európában Svédország áll az élen, a konzolok közül a PS4 a nyerő.

GDC felmérés a játékipar helyzetéről

Az augusztusban Kölnben megtartásra kerülő 2014-es Game Developers Conference (GDC) szervezői felmérést készítettek a játékipar jelenlegi helyzetéről. A kérdőív segítségével többek között az európai fejlesztési központokat, a fejlesztőknek kínált adókedvezményeket és az általuk leginkább kedvelt platformokat vizsgálták.

Az eredmények arról tanúskodnak, hogy az európai fejlesztők körében folytatódik a PC-s és mobilos platformok felé fordulás, továbbra is ezek a legnépszerűbbek. A felmérésben résztvevők 58%-a dolgozik jelenleg PC-s címeken és 60%-uk következő játéka fog erre a platformra megjelenni. 65% dolgozik mobilos játékokon, 64% pedig tervezi, hogy a következő játéka mobilos lesz.

Az új konzolok közül a PlayStation 4 a legaktívabb platform, a megkérdezett fejlesztők 18%-a dolgozik PS4-es játékokon, míg Xbox One-ra 13%-uk fejleszt. Az alkotók 33%-a tervezi, hogy a jövőben fog PS4-es játékot készíteni, míg Xbox One-ra csak 23%-uk.

A közösségi finanszírozási módszerek egyre népszerűbbé válnak Európában is, bár egyelőre csak a fejlesztők 10%-a használja ezt a formát, de 41%-uk tervezi, hogy jövőbeli projektjeihez alkalmazni fogja (Európában egyébként ez a jogszabályok miatt bonyolultabb, mint az Egyesült Államokban).

A profik véleménye szerint kontinensünkön Svédország, a Minecraft, a Battlefield és a Goat Simulator otthona áll az élen fejlesztés terén, de öt éven belül Nagy Britannia vagy Németország fogja átvenni ezt a helyet.

Az adókedvezmények és támogatások Nagy Britanniában kedveznek leginkább a fejlesztőknek, az ország 47%-os szavazati aránnyal büszkélkedhet. A briteket a finnek, franciák, a németek és a hollandok követik, holtversenyben egyszerre állnak a második helyen 9,5%-kal. Világviszonylatban azonban még Nagy Britannia is messze lemarad Kanada mögött, legalábbis ez derült ki a felmérésben résztvevők szavazáshoz fűzött megjegyzéseiből.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward