Gamescom 2013: Sony PlayStation konferencia

Árcsökkenések és játékbejelentések követték egymást a Sony konferenciáján, meg némi odamondogatás a konkurenciának.

Gamescom 2013: Sony PlayStation konferencia

PlayStation 3

A Gamescom nulladik napján az utolsó előadás a Sony-é volt. Látszólag kibérelték a legnagyobb termet amit találtak, és egy hangulatos bemutatóval kezdtek. Shuhei Yoshida helyezkedett el egy kényelmes fotelban a kivetítő előtt, mászkált egy kicsit a PlayStation 4 menüjében, majd csatlakozott egy barátjához játszani. Az egésszel azt akarták demonstrálni, hogy a PS4 felhasználói kezelőfelülete köszöni szépen kész van, úgyhogy készüljünk fel a screenshot áradatra (valószínűleg még a Gamescom alatt kapunk rengeteg képet).

Ezután Jim Ryan lépett a színre, az SCEE vezetője, és miközben azon gondolkodtunk, hogy Jack Trettonnak jobban áll a színpad, mutatott nekünk egy bámulatos Gran Turismo 6 videót, amiben megcsodálhattuk, hogy mi történik akkor, ha a különböző nagy autógyártó cégek mérnökei szabadon engedhetik a képzeletüket, és tervezhetnek egy-egy koncepció autót a Gran Turismo 6-ba. Ezek mind szerepelni fognak a játékban, ennél többet nem szükséges róluk mondanunk, nézzétek meg a videót, érdemes.

A játék december hatodikán érkezik PlayStation 3-ra, és mint már tudjuk, magyar felirat is lesz hozzá. Jim Ryan még egy kicsit méltatta, hogy mennyi minden érkezik még az öregedő gépre (mint pl. a Beyond), és szerencsére a már sokat mutogatott játékok mellett mutatott valami újat is. A LittleBigPlanet 1-2-t sokan szerették a konzolon és most ennek érkezik egy ingyenesen játszható variánsa, a LittleBigPlanet Hub. Ebben ugyanúgy csinálhatunk pályákat, készíthetünk öltözeteket, stb. és megoszthatjuk másokkal, vagy ha úgy tetszik, hát mikrotranzakcióval vehetünk ezt-azt, hogy a fejlesztőnek is megérje. Érdekes ötlet volt pont a LittleBigPlanetből ingyenes címet csinálni, de a mikrotranzakciós modell jól állhat ennek a játéknak. Bemutatkozó videó alant.

Ezután a GTA V kapott egy kis szeretetet, bár igazából csak megismételték, amit az E3 óta tudunk, hogy lesz bundle, akár fülessel is, amit kifejezetten ehhez a játékhoz gyúrtak össze. Ami viszont újdonság volt, az az, hogy aki PSN-en előrendeli a GTA V-öt, az kap 75% kedvezményt a többi Rockstar játékra, ha valami még hiányozna a repertoárból.

PlayStation Vita

A PlayStation 3-as szekció után, akárcsak az E3-on, ismét a Vita következett. Megtudhattuk, hogy érkeznek még Megapakkok, amikben 6-10 játék szerepel kedvezményes áron, valamint egy 8 gigás memória-kártya. Ezután következett a lényeg, megemlítettek pár játékot a közeljövőből, hogy mire is számíthatunk. Érkezik a Batman: Arkham Origins, a Lego: Marvel, a Football Manager Classic 2014 éééééééés a Borderlands 2. Ezek után jött egy kis indie tömjénezés, majd bejelentették hogy…

Csökkentették a Vita árát 20%-kal! Az eddigi 249 dolláros/eurós ár lement 199-re, hogy versenyképesebb legyen a Sony marokkonzolja.

Öröm és boldogság, de a show nem állt meg, jöttek a további játékok. Felemlegették a nemsokára megjelenő Killzone Mercenary-t és a Tearawayt, majd végre mutattak egy teljesen új játékot, a Murasaki Baby-t! Ebben a játékban egy kislányt kell pátyolgatnunk és a kezét fogva vezetnünk, a stílus nagyon megkapó.

A következő nagy cím, ami trailert is kapott a shown a Big Fest, amiben létrehozhatjuk saját zenés fesztiválunkat, és versenyezhetünk a többiekkel, hogy kiére lesz nagyobb az érdeklődés.

Ezután kaptunk egy öntömjénező videót amiben indie fejlesztők mesélik el nekünk, hogy mennyire jó is Vitára fejleszteni. Akit érdekel, itt megnézheti.

PlayStation 4

Ezután Mark Cerny lépett a színre és innen már sejteni lehetett, hogy végre a PlayStation 4 is szóba kerül. Cerny sokat beszélt arról, amiről már eddigis (pl. hogy mennyire a fejlesztők igényeit figyelembe véve tervezték a gépet), és felhozta ő is az indie fejlesztőket, megemlítve, hogy mennyire jó platform számukra a PS4, például a Unity motor támogatása miatt.

Cernytől tehát sok érdekességet nem tudtunk meg, igazából csak megmutatták, hogy még köszöni jól van, nem rabolták el Xbox One-os ügynökök, hogy építsen nekik Xbox Two-t. A következő lényeges előadó Shahid Ahmad volt, aki komolyabban is belement az indie vonal kivesézésébe. A következő játékokat említette meg, mint érkezőket:

[list type="unordered"]

[/list]

Szép lista ugye? És Ahmad szerint ez csak a jéghegy csúcsa, még bőven van miről beszélniük indie fronton, de azért átengedte a színpadot Michael Denny-nek, akitől megtudtuk, hogy mind a 14 Sony Worldwide stúdió már PS4-re gyúr (köztük a Naughty Dog, a Santa Monica stúdió, a Media Molecule, stb.). Ennek örömére azért ő is bejelentett egy indie játékot, de már videóval. Amiért érdemes volt odafigyelni, az a fejlesztő neve: The Chinese Room. Nekik köszönhetjük a Dear Esthert, és a hamarosan érkező új Amnesia játékot is, most pedig az Everybody’s Gone to Rapture-t mutatták be.

A Tequila Studios új játékát is megtekinthettük a Sony konferenciáján, a címe egyszerűen Rime lett. Olyan rajzfilmes ICO/Shadow of the Colossus utánérzése van a játéknak.

A Sonynál ha beindul a videó áradat, akkor nehéz megállítani, a következő két videó a Helldiversből (PS3-4, Vita) és a Resogunból van (ez a Super Stardust HD-s csapat új játéka).

Folytatódik a videó áradat és színre lép a Ubisoft

Még van pár videónk, nem ússzátok meg. Az első a Shadow of the beast bemutatója, ami egy 25 éves amiga játék újragondolása, és PS4-re fog érkezni.

Kiderült az is, hogy a Playroom ott lesz előre installálva az összes PlayStation 4-en és ennek örömére kapott egy új trailert. Jól ellehet majd vele marhulni, aki még nem látta volna az mindenképpen nézze meg.

Eztán mivel az új InFamousből úgy látszik sohasem elég, kaptunk hozzá egy új trailert:

Emlegették egy kicsit a DriveClubot is, amiből nem volt idő egy új videóra, de hát már úgy is láttunk rengeteget, és tudjuk, hogy jó lesz a játék (vagy inkább reméljük). Ellenben a Shadowfall kapott egy multiplayer bemutatót, ami nem ártott, hiszen eddig csak a single player kampányban gyönyörködhettünk.

Érkezik a Twitch is PlayStationre, és még csak PS Plus előfizetés sem kell majd hozzá, ahogy a rengeteg videó és zeneszolgáltatáshoz sem, amiknek a nagy részéből mi valószínűleg kimaradunk.

Fejlesztik azonban a Music Unlimited szolgáltatást, méghozzá nem is kicsit. Hallgattak a játékosok kéréseire, így PlayStation 4-en futhat a háttérben is a szolgáltatás, így adhat háttérzenét egy játéknak, és működtethető lesz anélkül, hogy visszamennénk bele. Megnyomjuk a PS gombot és már állítgatható is pl. a hangerő.

Mindez után jött a reklám helye, ha valaki most vesz 1 éves PS Plus előfizetést, az kap hozzá 90 napot ajándékba, és az is kiderült, hogy szeptemberben az Assassin’s Creed 3 is része lesz az ingyenes játékkínálatnak (ha az MS nemrég odaadta a korosodó 2-t, akkor bizony rá kell licitálni).

Ha már az Assassin’s Creednél tartunk, mivel a Microsoft nagyon rászállt az EA-ra, így a Sony előrántotta a kalapból a Ubisoftot. Tartottak egy bemutatót arról, hogy a Remote Play milyen jól működik az Assassin’s Creed IV alatt (és tényleg), valamint újfent megemlítették, hogy a PS Vitás AC hősnője visszatér egy exkluzív DLC formájában PlayStationre.

Hogy még szebb legyen a Sony-Ubisoft kapcsolat, Yves Guillemot (a Ubi vezére) is feljött a színpadra, az aktuális Sony-s pedig nagyon szépen alákérdezgetett neki, úgyhogy megnézhettük milyen is az, ha csekély színészi képességgel rendelkező emberek mondják fel egymásnak az előre begyakorolt szöveget. Sebaj, ezt is túléltük, a lényeg úgy is az, hogy jöttek még jó hírek a Ubi háza tájáról. A Watchdogs is kap némi exkluzív tartalmat PS3-ra és PS4-re plusz küldetések és ruhák formájában.

Még több bejelentés, köztük egy meglepetéssel

Továbbhaladva a játékok listáján kiderült, hogy a PlayStation-ösök is megkapják a Minecraft adagjukat, méghozzá már induláskor. Ezt követően jött egy War Thunder bemutató, ez a játék a PS4 platform egyik exkluzívja.

Teljes listánk még nincs az induláskor elérhető játékokról (a letölthető címeket még nem összesítették), de a vásznon pár másodpercre 33 címet mutogattak, szóval legalább annyi lesz.

Végül utolsó fellépőként Andrew House lépett színre, és bejelentette, hogy nem csak a Vitának csökken az ára, a 12GB-os PlayStation 3-é is zuhan 20%-kal, ergo beesik a Vita 199 dolláros/eurós szintjére. Akik tehát Beyondra vagy GT6-ra pályáznak most örülhetnek, ugyanis az árcsökkentés azonnali hatályú.

Ami talán még ennél is érdekesebb, hogy House azt mondta, hogy van rengeteg neves címük, ami megjelenik PS3-ra és PS4 is, és ezek közül (pl. BF4, AC4, Watch_dogs) ha valamit megveszünk PS3-ra, akkor később megvehetjük majd jóval olcsóbban PS4-re. Nem akarunk tippelni ez hány százalékot jelent, de kiemelte, hogy „szignifikánsan” olcsóbbak lesznek a másodpéldányok az új konzolra. Hát ámen, remélhetőleg az -75-80%-ot jelent, mert akkor szép gesztus, ennél már csak az lenne szebb ha multiplatform vásárolhatnánk, de ne legyünk telhetetlenek.

Az utolsó bejelentés maga a megjelenési dátum. November 15-én startol a konzol az USÁ-ban és Kanadában, 29-én pedig 30 újabb ország kerül fel a PS4 térképére, amibe mi sajnos nem tartozunk bele. A teljes lista itt található.

Ez volt hát a Sony előadása (ha valaki megnézné az egészet, itt a link), és ezzel véget is ért a Gamescom nulladik napja. Kíváncsian várjuk a folytatást, holnap még rengeteg érdekességre számítunk!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward