Fura hűtést fabrikált egy OEM az Nvidia csúcskártyájára

A japán Sycom szakemberei gondoltak egy merészet és folyadékhűtéssel kombinálták a referencia hűtőt.

Fura hűtést fabrikált egy OEM az Nvidia csúcskártyájára

Egy japán OEM meglehetősen érdekes megoldást talált arra, hogy az Nvidia GeForce GTX Titan X videokártyáját a gyárinál ütőképesebb hűtéssel lássa el, méghozzá úgy, hogy az igényesen kialakított gyári hűtő fedlap se menjen kárba.

Erre azért volt szükség, mert a GeForce GTX Titan X esetében a melegedés miatt túl sokszor ütközik falba a GPU – vagyis a rendszer túl sokszor veszi vissza a GPU órajelét annak érdekében, hogy megfelelő hőmérséklet-tartományban üzemelhessen az újdonság.

A problémára a szóban forgó japán OEM, a Sycom egy innovatív módszert talált ki: a szakemberek némi barkácsolással egy kompakt folyadékhűtő szettel építették egybe az új csúcskártyát, ami csak és kizárólag a cég kifejezetten hardcore játékosoknak szánt G-Master Hydro sorozatú asztali számítógépeiben kaphat helyet.

A kompakt folyadékhűtő szett 120 milliméteres hőleadó radiátorra támaszkodik, a GPU felett elhelyezkedő rész pedig nem csak a folyadékhűtő blokkot, de magát a keringető szivattyút is tartalmazza – ahogy az lenni szokott. A zárt, különösebb gondozást nem igénylő folyadékhűtő kört valószínűleg az Asetek gyártotta, a hőleadó radiátoron azonban egyedi, Noctua gyártmányú rendszerhűtő ventilátor teljesít szolgálatot a még alacsonyabb zajszint érdekében – mindenre gondoltak. A GPU-ra szerelt folyadékhűtő blokk csöveinek elvezetéséhez kivágták a referencia hűtő gyári fémborítását, ám ettől eltekintve majdnem úgy néz ki a termék, mint egy referencia GeForce GTX Titan-X. A memóriachipek és a VRM hűtéséről a gyári ventilátor gondoskodik, ami ezzel a feladattal minden bizonnyal halkan megbirkózik.

A fentebb látható szett külön nem vásárolható meg kereskedelmi forgalomban, csak komplett PC részeként. Ugyan az Nvidia – egy-két kivételtől eltekintve – megtiltja AIB partnereinek a GeForce GTX Titan X videokártyák módosítását, de itt látszólag egy OEM-akcióról van szó. Kíváncsian várjuk, mások is követik-e a kezdeményezést.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward