Fura bug: Nem lehet leállítani a Windows 7 alapú gépeket

A napokban egy igen kellemetlen hiba bukkant fel, amelyre már vannak működő ellenszerek, a hivatalos javításra azonban még sajnos várni kell.

Fura bug: Nem lehet leállítani a Windows 7 alapú gépeket

A Windows 7 hivatalos kiterjesztett terméktámogatási időszaka idén január közepén véget ért az átlagfelhasználók számára, ám üzleti szinten még azért van mód frissítések igénylésére, igaz, ezt csak fizetős opción keresztül vehetik igénybe az érdeklődők. A Microsoft érthető módon a Wnidows 10 felé tereli a felhasználókat, ugyanis a Windows 7 innentől kezdve már semmiféle frissítést nem kap, ami negatívan hat a biztonságára és idővel a különböző szoftverek sem fognak megfelelően működni, hiszen lassacskán azokhoz sem készítenek már frissítéseket a gyártók Windows 7 alá.

Galéria megnyitása Leállítás és újraindítás helyett ez a hibaüzenet jelentkezik... Noha a hivatalos terméktámogatás véget ért, a jelek szerint lesz még teendője a fejlesztőcsapatnak, ugyanis sorra bukkannak fel az érdekesebbnél érdekesebb hibajelenségek. Január 15-én például fekete háttér jelent meg egy csomó Windows 7 asztalon egy hiba miatt, amit aztán egy frissítéssel orvosoltak, ám a napokban megint felbukkant egy kellemetlenség, ami hivatalos javításra várhat. Lényegében arról van szó, hogy egy csomó Windows 7 alapú rendszernél tapasztalható az a jelenség, miszerint a rendszer leállításakor a mellékelt hibaüzenet jelenik meg, így a PC kikapcsolására egyszerűen nincs mód. Az értesítés arra hivatkozik, hogy a felhasználónak nincs megfelelőjogosultsága ahhoz, hogy végrehajthassa a PC kikapcsolását. A probléma a jelek szerint elég sok felhasználót érint, legalábbis erre utal ez a Reddit hozzászólásfolyam, valamint egyéb fórumokon is szép számmal panaszkodnak a felhasználók.

A Microsoft szóvivője szerint a vállalat már értesült a hibajelenségről, annak vizsgálatát pedig már meg is kezdték a szakemberek. Arról egyelőre nincs hír, hogy pontosan mi okozza a bugot, valamint az sem derült még ki hivatalosan, hogy pontosan mikor érkezik rá javítás. Addig is, akit akadályoz a PC kikapcsolásában a bug, néhány trükköt kipróbálhat, amelyek közül egyik-másik segítség lehet a bajban. Persze ezek nem minden esetben működnek, így érdemes mindegyiket kipróbálni, hátha találunk közöttük olyat, ami az aktuális rendszerrel is „kompatibilis”.

  1. Használjuk a WINDOWS+R billentyűkombinációt a Futtatás ablak eléréséhez
  2. Írjuk be a Futtatás mezőbe, hogy gpedit.msc majd nyomjunk Entert
  3. A Csoportházirend szerkesztőben válasszuk az alábbi menüt: Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Security Options.
  4. A Security Options menü jobb ablakából keressük ki az "User Account Control: Run all administrators in Admin Approval Mode." és kattintsunk rá duplán
  5. A megnyíló ablakban válasszuk az Enable opciót
  6. Ismét nyissuk meg a Futtatás ablakot, majd írjuk be idézőjelek nélkül: "gpupdate /force" és nyomjunk Entert. Ez frissíteni fogja az összes csoportszabályt.
  7. Most már normál módon lehet leállítani és újraindítani a rendszert, amennyiben ez a tipp az adott konfiguráción működik

A fenti tipp nem minden esetben működik, így alternatív megoldásokkal is lehet próbálkozni. Az egyik ilyen, hogy a WINDOWS+L kombináció lenyomása után a jobb alsó sarokban megjelenő piros gomb segítségével indítjuk újra, illetve állítjuk le a rendszert. A másik esetben a CTRL+ALT+DELETE kombináció többszöri lenyomásával a Feladatkezelő lapra juthatunk, majd itt ismét csak a kijelző jobb alsó sarkában megjelenő piros gomb segítségével érhetünk célt, akár leállításra, akár újraindításra van szükség.

Galéria megnyitása

Egyes feltételezések szerint a hiba egy Adobe frissítést követően bukkant fel, így megpróbálhatjuk azt is, hogy a Futtatás menübe beírjuk: „services.msc”, majd a felugró ablakban kikeressük az „Adobe Genuine Software Integrity Service”, illetve az „Adobe Genuine Monitor Service” és az „Adobe Update” szolgáltatásokat, majd ezeket egyesével letiltjuk. Utóbbi tipp egyes esetekben működik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap