Shop menü

FRISSÜLT AZ IOS 16 ÉS AZ IOS 17 BÉTÁJA IS, ÉRDEMES AZ ÚJ RENDSZEREKET TELEPÍTENI

Az iOS 16.5.1 jelen esetben érdekesebb lett, mint az iOS 17 második béta kiadása, előbbit mindenképpen ajánlott telepíteni, biztonsági javításokat is tartogat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Frissült az iOS 16 és az iOS 17 bétája is, érdemes az új rendszereket telepíteni

Az Apple folyamatosan dolgozik az iOS rendszereken, és most lényegében egyszerre adott ki frissítést az aktuális és a következő operációs rendszert érintően. Az iOS 16.5 egy kisebb javítási csomaggal bővült, ami a biztonságra is jó hatással lesz, az iOS 17-nél pedig az új béta az, ami izgalmakat okozhatott volna, de nem így alakult, sok újat nem mutat.

Az iOS 16.5.1 javítja azt a hibát, amely miatt néhány esetben a Lightning – USB 3 kameraadapter használata mellett nem indult el az adott eszköz töltése. A jövőben már gördülékenyen fog menni a töltés minden helyzetben. De nem emiatt igazán fontos ez a fejlesztés, hanem azért, mert egy nagyon súlyos sebezhetőséget is felszámol.

Galéria megnyitása

Két biztonsági javítás található az iOS 16.5.1-ben, és az egyikkel egészen biztos, hogy sok esetben éltek vissza. Ezt a sebezhetőséget a Kaspersky csapata fedezte fel és jelentette az Apple számára. Állítólag több ezer olyan esetről lehet tudni, amikor ezt a biztonsági rést kihasználva hackeltek meg iPhone-okat Oroszországban. Ennek fényében nem meglepő, hogy az Apple mindenki számára azt ajánlja, hogy gondoskodjon az új iOS kiadás telepítéséről.

Az iOS 17 fejlesztésével elég jól halad az Apple az alapján, hogy már most befutott a második béta kiadás, miközben az első béta a WWDC keretében debütált a hónap elején. Most az első dolog, ami feltűnhet az embereknek, az lesz, hogy kicsit máshogy néz majd ki a szoftverfrissítés rész, de nem tartogat jelentő változásokat az új dizájn. Az iOS 17 béta 2-ben már több lehetőséget fog biztosítani az AirDrop, itt már megoldható lesz ezzel a módszerrel a névjegyek átadása is.

Galéria megnyitása

A beállításokban már esz egy dedikált rész a fitnesz kapcsolódású alkalmazások számára. Ezáltal egy felületen lehet majd kezelni az adatokat, amiket ezek a szolgáltatások kezelnek és generálnak. Innen könnyen kapcsolhatók majd a jogosultságok és megosztások is egyebek mellett. Az Apple Music alkalmazásban a számok közötti átfedést itt manuálisan könnyű lesz szabályozni, egy sávon lehet majd azt hangolni, hogy mennyi legyen az átfedés ideje, ez akár a 12 másodpercet is elérheti majd 1 mp-től terjedően.

Galéria megnyitása

Újítás, hogy a CarPlay használata során már több háttérképből lehet majd választani. Mindegyik grafika olyan, hogy van világos és sötét változata is, hogy este és nappal is megfelelő legyen. Végül az iPadOS 17 béta 2 esetén friss fejlesztés, hogy a Stage Manager használata során könnyebben lehet majd új ablakot felvenni a Spotlightból billentyűzetet és egeret használva.

Az iOS frissítések a korai bétákban még bőven szoktak újdonságokkal szolgálni, de az iOS 17 már alapból sem nyújtott túl sok újítást, és nagyon úgy fest, hogy nem arról van szó, hogy az Apple fokozatosan fogja bevezetni a friss funkciókat.

Előre láthatólag szeptemberre fog elkészülni az iOS/iPadOS 17 operációs rendszer, addig is, aki szeretné ezt kipróbálni, telepítheti a béta verziót. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy igazából senkinek nem javasoljuk, hogy így járjon el, mivel ezek az előzetesek még könnyen lehet, hogy olyan hibákat rejtenek, amik sok kellemetlenséget okozhatnak a felhasználók számára.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére