Frissült az Intel aktuális HEDT platformja is

Megérkeztek az új Core X sorozatú processzorok, amelyek továbbra is a Skylake-X lapka köré épülnek, de új steppinget kaptak.

Frissült az Intel aktuális HEDT platformja is

Az Intel számos újdonságot bemutatott hét eleji rendezvényén, amelyek közül a kilencedik generációs Core sorozatú processzorokról és a 28 maggal felvértezett munkaállomás processzorról már beszámoltunk, de ezek mellett a Basin Falls kódnévre hallgató platform is kapott egy frissítést. A Skylake-X és Kaby Lake-X sorozatú processzorokból, illetve X299-es lapkakészlettel szerelt alaplapokból álló platform összesen hét új processzorral gyarapodott, amelyek a korábbi X299-es alaplapokban is működni fognak egy BIOS frissítést követően.

Galéria megnyitása

A Basin Falls Skylake-X Refresh esetében ugyanazok a lapka-dizájnok maradnak használatban, mint a korábbi modelleknél: az LLC dizájn maximum 10 processzormagot engedélyez, a HCC pedig maximum 18-at. Az új kínálat viszont már nem hat, hanem nyolc magról indul, hiszen időközben a konzumer platformon is magszám-bővítés következett be, így a nyolcnál kevesebb processzormag már nem opció a HEDT platformok esetében. Az új lapkák esetében a TDP egységesen 165 Watt lett, a maximális Turbo Boost órajel pedig egy modell kivételével szintén egységesen 4,5 GHz. Ez viszont csak egy processzormag esetében léphet érvénybe, a több magra vonatkozó értékeket egyelőre nem árulja el a gyártó.

Galéria megnyitása

Nagyon fontos változás, hogy mostantól minden új processzor egységesen DDR4-2666 MHz-es négycsatornás memóriatámogatást kap, azaz a belépőszintű modelleknél sem lép érvénybe „sebességkorlátozás”. Szintén változott az aktív PCI Express 3.0-s sávok száma, ami most már egységesen 44, azaz az olcsóbb processzoroknál is teljes funkcionalitású PCIe hubot kapunk. Az Intel diáin szerepel, hogy a Basin Falls Refresh platform összesen maximum 68 PCIe 3.0-s sávot foghat munkára, ami azt jelenti, hogy a processzorban található 44 PCIe sáv mellett az X299-es PCH is biztosít 24 PCIe 3.0-s sávot.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

Az új központi egységek 15%-kal jobb energiahatékonyság mellett üzemelhetnek, mint elődeik, ami a dolgok jelenlegi állása szerint a fejlettebb gyártástechnológiának (14+ vs. 14++), illetve a forrasztás alkalmazásának köszönhető. Utóbbit a tegnapi előadáson bemutatott egyik dia árulja el, amit az AnandTech jóvoltából fentre be is illesztettünk. A frissített Core X sorozatú processzorok természetesen az Intel Optane SSD családját is támogatják, de ez aligha meglepő.

Galéria megnyitása

Az új processzorokhoz a jelek szerint nem érkeznek újabb X299-es alaplapok, vagyis a jelenleg forgalomban lévő termékek passzolnak majd hozzájuk is. Arról minden esetben érdemes gondoskodni, hogy az adott alaplapon már a legfrissebb BIOS dolgozzon, ugyanis az új processzorok felismerése csak így lesz zökkenőmentes.

Az Intel frissített Skylake-X processzorai hamarosan elérhetővé válhatnak kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap