Shop menü

FRISSÜLT A SZUPERSZÁMÍTÓGÉP-FÜRTÖK GLOBÁLIS LISTÁJA, AZ AMD RÉSZESEDÉSE EGYRE NÖVEKSZIK

A TOP 10-es listán nincs sok változás, a TOP 500-ban azonban nőtt az AMD-s rendszerek aránya.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Frissült a szuperszámítógép-fürtök globális listája, az AMD részesedése egyre növekszik

Elkészült a Top500.org legfrissebb listája, amelyen az 500 leggyorsabb szuperszámítógép-fürt foglal helyet. A lista 60. kiadása egy picit unalmas lett, már ami a TOP 10-es felhozatalt illeti, ám egyéb tekintetben bőven tartogat érdekességeket és meglepetéseket is. A júniusi listához képest az első három helyen nem történt változás, már ami a rangsort illeti, ám így is érdemes sorra venni a három leggyorsabb szuperszámítógép-fürtöt.

Így fest most a rangsor

A leggyorsabb továbbra is az amerikai Frontier, amely HPE Cray EX235a alapokon nyugszik és 64 processzormaggal ellátott, 2 GHz-es órajelen ketyegő AMD EPYC szerverprocesszorokat alkalmaz. A rendszer összesen 8730112 processzormaggal gazdálkodik, maximális HPL teljesítménye 1,102 EFlop/s, míg az energiahatékonysága 52,23 GFLOP/watt értéket képvisel. Ez a rendszer GbE kapcsolatot használ.

A második a japán Fugaku, amely zsinórban két évig őrizte vezető pozícióját a listán, ám a Frontier letaszította a trónról, így most már csak a második helyet foglalhatja el. Ez a szuperszámítógép-fürt a november listán is a második helyen tanyázik, HPL teljesítménye 0,442 EFLop/s-os értéket képvisel, azaz jelentősen le van maradva az első helyezettől.

A harmadik a finn LUMI, amely ezúttal is a harmadik helyet foglalta el, ám az utóbbi időszakban átesett némi hardverbővítésen, amelynek köszönhetően duplájára nőtt a rendszer mérete, teljesítménye pedig 0,309 EFLop/s-ra ugrott, ennek köszönhetően megtarthatta a harmadik helyét.

A TOP10-es listán igazából csak egy új rendszert köszönhetünk a júniusi állapothoz képest, ez pedig nem más, mint az előkelő negyedik helyet megszerző EuroHPC/CINECA rendszere, a Leonardo, amely Olaszországban, azon belül is Bolognában épült. Ez a rendszer Xeon Platinum 8358-as szerverprocesszorokból áll, amelyek mellé Nvidia A100-as gyorsítókártyák kerültek, méghozzá az SXM4 formátumú, 40 GB-nyi fedélzeti memóriával ellátott példányok. Az 1443616 processzormaggal ellátott szett teljesítménye 0,174 EFLop/s. A lista többi helyén nem történt változás, a júniusi rangsor köszön vissza.

Az AMD alapú rendszerek aránya növekszik

Fontos változás, hogy az 500 leggyorsabb szuperszámítógép-fürt közül immár 101 építkezik AMD alapokra, ami éves szinten 38%-os előrelépésnek minősül. Ez a változás igen komoly egy olyan listán, amelyen jellemzően elég lassan változnak az erőviszonyok. A dolog pikantériája, hogy az AMD alapú rendszerek többsége ráadásul a lista élmezőnyében foglal helyet: a 10 leggyorsabb szuperszámítógép-fürt közül négy használ AMD hardvert, míg a 20 leggyorsabb konfiguráció között már 12 épül az AMD termékei köré.

A világ leggyorsabbjának minősülő Frontier az AMD EPYC processzorai mellett az MI250X gyorsítókártyákat is használja, és az Instinct sorozatú gyorsítókártyákkal szerelt rendszerek száma is nőtt a júniusi állapothoz képest, szám szerint kettővel. Az új szuperszámítógép-fürtök esetében az AMD alapú megoldások aránya 84%, ami szintén rendkívül beszédes adat.

Galéria megnyitása

A legjobb energiahatékonysággal büszkélkedő szuperszámítógép-fürtök rangsorában, ami a Green500 nevet viseli, szintén szép eredményeket ért el az AMD, ugyanis a tíz legmagasabb energiahatékonysággal rendelkező konfiguráció közül hét használ AMD hardvert, ami jelentős előrelépés a korábbi néggyel szemben.

Persze az Intelt sem kell félteni, összességében az Intel alapú konfigurációk aránya még mindig jóval magasabb, ám az AMD teljesítményfölényét nézve erősen valószínű, hogy az AMD alapú szuperszámítógép-fürtök száma az elkövetkező időszakban tovább növekszik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére