Frissíti a Turing videokártya-sorozatot az Nvidia?

Meglehetősen érdekes pletykák terjednek az iparágban, amelyek alapján mozgalmas időszak elé nézünk.

Frissíti a Turing videokártya-sorozatot az Nvidia?

Az Nvidia még májusban rukkolt elő egy különleges videóval, amelyből igazából nem sok részletre derült vény, csak annyit tudhattunk meg, jön valami Super GeForce sorozatú termék, de hogy pontosan mi és mikor, arról csak találgatni lehetett. Akkoriban úgy tűnt, hogy a Computex 2019 alkalmával már lehull a lepel a rejtélyről, ám erre nem került sor – a friss pletykák szerint a következő héten jelentheti be új termékeit az Nvidia.

Az iparági pletykák szerint egy megújult Turing sorozatra lehet számítani, amellyel a vállalat a nemrégiben bejelentett AMD NAVI alapú videokártyáknak szeretne konkurenciát állítani. A NAVI modellek egyébként a GeForce RTX 2070 és a GeForce RTX 2060 ellen szállnak harcba, ám az új felhozatal rontani fogja esélyeiket.

Galéria megnyitása Super jelöléssel ellátott RTX sorozatú videokártyák érkezhetnek? Hogy mi várható? Érkezhet egy GeForce RTX 2060 SUPER névre keresztelt modell, amely a GeForce RTX 2070 TU106-os GPU-ja köré épülhet, CUDA magjainak száma pedig 2176 lesz – és a VRAM kapacitását ezzel egy időben 6 GB-ról 8 GB-ra emelik. 

A TU104-es lapka, ami a GeForce RTX 2080 alapjait adja, várhatóan  a GeForce RTX 2070 SUPER kiadásán tűnhet fel, méghozzá 2560 aktív CUDA maggal. Várhatóan egy GeForce RTX 2070 Ti SUPER kiadás is érkezhet, ami a pletykák szerint egy teljesen új GPU-t kaphat, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nincs bővebb információ.

A GeForce RTX 2080 Ti által használt TU102-es GPU leszivároghat egy szinttel lejjebb, így a GeForce RTX 2080 Super alapját képezheti – a pletykák alapján 3072 CUDA magra és 8 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriára lehet számítani.

A pletykák szerint ezzel egy időben a GeForce RTX 2080 Ti is kap egy SUPER kiadást, ami teljes funkcionalitással rendelkező GPU-t vonultathat fel. Ez a dolgok jelenlegi állása szerint 4608 CUDA magot jelent, ha a TU102-es GPU-ból indulunk ki, ami egyebek mellett a Titan RTX fedélzetén teljesít szolgálatot teljes kiépítésben. A memória kapacitásával kapcsolatban nincs konkrét információ – jó eséllyel 12 GB-nyi VRAM-ot kaphat az újdonság, a 24 GB pedig megmarad a Titan RTX kiváltságának, ugyanis a konzumer szegmensben ennyi memóriára jelenleg nincs igazán szükség, a kész terméket pedig alaposan megdrágítaná egy efféle akció – és a Titan RTX létjogosultsága is veszélybe kerülne. Egyes pletykák egyébként egy teljesen új GPU-ról is említést tesznek. de hogy ez milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd, arról nincs információ.

Az új videokártyákkal – amennyiben a fenti pletykák pontosak – az egész Turing sorozat teljesítménye növekedni fog, így jobb ár/teljesítmény aránnyal is rendelkezhetnek, igaz, az árazással kapcsolatban egyelőre nincs információ. Annyit lehet sejteni, hogy az új modellek a régiek árszintjét foglalják el, a régi modellek pedig olcsóbbak lesznek. Amennyiben az új videokártyák tényleg a meglévő modellek árszintjeire érkeznek, az az AMD számára mindenképpen rossz hír lesz, ugyanis erősebb konkurenciát kapnak a NAVI sorozatú videokártyák, mint azt várták.

A fenti pletykákat egyelőre mindenképpen érdemes távolságtartóan kezelni, ám amennyiben igazak az állítások, az okoz majd némi átrendeződést a videokártya piacon. Kérdés, hogy az AMD újdonságai pontosan hogyan teljesítenek az Nvidia új termékeivel szemben, illetve az AMD tud vagy akar-e árkorrekcióval reagálni a megváltozott helyzetre. Az elkövetkező időszak a fentiek alapján izgalmasnak ígérkezik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap