Friss részletek derültek ki az Apple A12-ről

Már tudni lehet, hogy milyen órajelen üzemel, és néhány felépítésbeli változásra is fény derült.

Friss részletek derültek ki az Apple A12-ről

Az Apple a korábbi szokásához híven az új iPhone generáció megjelenésekor csak érintőlegesen beszélt arról, hogy az okostelefonokban szolgálatot teljesítő rendszerchipet milyen felépítés jellemzi. Mostanra viszont befutott néhány teljesítményteszt, amelyek már az Apple A12 Bionic-ot ért változásokról is feltárnak néhány részletet.

Mit árult el az Apple? Az Apple A12 Bionic CPU-ja kétklaszteres, az izmosabb magok ketten vannak, az energiahatékonyak pedig egy kvartettet alkotnak. A grafikus vezérlő is az Apple tervezése, erről azt lehet tudni, hogy négymagos. És frissült a Neural Engine, ami a korábbi kétmagos egységet bőven felülmúlva már nyolcmagos lett. Ráadásul a tempó nem is a négyszeresére, hanem állítólag több mint a nyolcszorosára emelkedett (600 GOPS-tól 5 TOPS-ra). Az új iPhone-okat mozgásba lendítő lapka az Apple által elmondottak alapján, átlagosan 15 százalékkal lesz gyorsabb a processzormagok tekintetében az Apple A11 Bionic-nál. A hatékonyság ugyanakkor egészen sokat, 40%-ot javult a teljesítményre kihegyezett magok esetében, az alacsony fogyasztású klaszternél pedig ennél is többel, 50 százalékkal sikerült lentebb faragni az energiafelhasználást. Ami pedig a grafikus egységet illeti, 50 százalékos növekedés történt a sebességben, ami jól fog jönni a felbontás növekedése okán. Az iPhone 8/8Plus-hoz képest most jelentősen nőtt a pixelszám az iPhone XS és az XS Max esetén (de még az iPhone XR-nél is), szóval nem fog unatkozni az Apple által tervezett négymagos IGP.

Galéria megnyitása

Ezeken az információkon felül most az első Geekbench adatokból az is kiderült, hogy az Apple A12 Bionic processzora a korábbinál nagyobb órajelre lett hangolva, és a vállalat a gyorsítótárakat is biztosan módosította. Az új rendszerchip már 2,49 GHz-es működési frekvencia elérésére képes, míg az elődjének 2,39 GHz jelentette a plafont. A szerény órajelkorrekció mellet említést érdemel, hogy az elsőszintű gyorsítótár instrukciós és adatokat kezelő része is nagyobb lett. Mindkét terület 32 KB kapacitású volt az Apple A11 Bionic esetében, az új generációs rendszerchip azonban már 128 KB L1 gyorsítótárakat vonultat fel. És azt is érdemes elmondani az újdonság kapcsán, hogy a tranzisztorok száma ugrásszerűen, 60 százalékkal megnövekedett benne, ezt az egységet már 6,9 milliárd tranzisztor alkotja. (Érdekes párhuzam itt, hogy a szintén 7 nm-es csíkszélességen készülő Kirin 980 esetében ugyanez a helyzet, az is 6,9 milliárd tranzisztorból épül fel.)

Galéria megnyitása

Az Apple az iPhone XS, XS Max és XR bemutatása során arról nem beszélt, hogy az okostelefonokban mekkora a rendszermemória, bár egy kiszivárgott információnak köszönhetően ez tudható volt. Mindenesetre a Geekbench ezt is megerősített, szóval az iPhone XS és XS Max valóban 4 GB-nyi rendszermemóriával felvértezve futott be, az iPhone XR pedig 3 gigás RAM-mal gazdálkodik az iOS.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap