Friss információk az Intel processzor-újdonságairól

Az Intel az asztali- és a mobil processzorok piacán is készül újdonságokkal: előbbiben a hatmagos Gulftown processzorok, míg utóbbiban a 32 nm-es csíkszélességgel készülő Sandy Bridge modellek kapnak helyet. A Gulftown modellek még az idei év márciusában, a Sandy Bridge processzorok azonban majd csak 2011-ben mutatkozhatnak be.

Friss információk az Intel processzor-újdonságairól

Sandy Bridge processzorok beépített kommunikációs technológiákkal

Az Intel Sandy Bridge processzorai az AMD Llano központi egységei ellen szállnak majd harcba 2011 folyamán a Huron River platform részeként. Az újdonságok nagyfokú integrációval készülnek: a tokozás belsejében a processzormag és a memóriavezérlő mellett egy „ütőképes” grafikus mag is helyet kap, sőt, a hírek szerint a gyártó még a különböző vezeték nélküli kommunikációs technológiákhoz tartozó részegységeket is a processzor tokozásán belül fogja elhelyzeni.

A legfrissebb információk szerint a 32 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok kettő- és négymagos kivitelben kerülnek forgalomba és modelltől függően beépített WiFi, Bluetooth vagy WiMAX modullal lesznek felvértezve, sőt, az  Intel Wireless Display technológiáját is támogatni fogják.

A Huron River platform és a Sandy Bridge processzorok a tervek szerint hagyományos és utravékony noteszgépekben egyaránt helyet kaphatnak. Az egységek a 2009-ben bemutatott hetedik generációs Calpella platform helyét veszik át a piacon.

Hatmagos Gulftown processzorok: eleinte kevés lesz belőlük, és az is drágán

Az Intel hatmagos processzor-újdonságairól már több információ is kiszivárgott. Az egységek közül az első modell március folyamán érkezik: a Core i7-980X típusjelzéssel ellátott központi egység 3,33 GHz-es órajelen üzemel és 999 dolláros áron lehet majd hozzájutni, de a termékből eleinte hiány lesz a piacon. A zászlóshajó megjelenése után pár hónappal, egészen pontosan az idei év harmadik negyedévében egy újabb hatmagos processzor is érkezik, amely 3,2 GHz-en üzemel és a Core i7-970-es nevet kapja.

A harmadik hatmagos jövevénnyel kapcsolatban csak kevés információ áll rendelkezésre: ez az egység 2011 folyamán kerül forgalomba. Az új modell a Core i7-980X processzort fogja leváltani és ugyanakkora órajelen üzemel majd, mint elődje, de már sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá. A processzor megjelenésével nagyjából egy időben egy új hatmagos zászlóshajót is bemutat a gyártó.

Érdekesség, hogy az Apple a hírek szerint már március 16-án bemutatja legújabb Mac Pro konfigurációját, amely már a friss, hatmagos Core i7-980X processzorok köré épül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward