Forgalmazási engedélyt kapott egy 3D-fegyvernyomtatással foglalkozó cég

A Defense Distributed az általa legyártott alkatrészek eladására kapott engedélyt, és gyakorlatilag ugyanazon jogi paraméterek vonatkoznak rá, mint a hagyományos módszerekkel dolgozó fegyvergyárakra.

Forgalmazási engedélyt kapott egy 3D-fegyvernyomtatással foglalkozó cég

Engedélyt kapott az általa legyártott alkatrészek forgalmazására a háromdimenziós lőfegyvernyomtatás úttörőjének számító Defense Distributed nevű cég. Az Egyesült Államok illetékes hivatala az engedély kiadásával egyértelműen állást foglalt a 3D-nyomtatással készült fegyverek jogi státuszát illetően.

Az Államokban bárki szabadon tarthat és készíthet lőfegyvert magánhasználatra, de nem árusíthatja azt. Ehhez ugyanis úgynevezett FFL (Federal Firearm License) engedélyre van szükség, és ennek egyik típusát kapta most meg a Defense Distributed. Cody Wilson, a cég vezetője elmondta, hogy a hetes szintű licenc megszerzése azt jelenti, hogy szabadon árusíthatják az általuk legyártott alkatrészeket, közben persze betartva a fegyvergyárakra általában vonatkozó előírásokat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden elkészült és eladott termékről pontos leltárt kell készítni, külön korlátozások azonban nem vonatkoznak a 3D-nyomtatóval készült darabokra, vagyis azokra ugyanazon jogi szabályok vonatkoznak, mint a hagyományos módszerekkel készült alkatrészekre.

A cég vezetői nagyon örülnek az engedélynek, de Wilson úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kezdenek árusításba, hanem egy ennél is magasabb szintű licenc megszerzésére törekednek, amelynek értelmében többféle kész fegyvert is árulhatnak majd. Ezt az engedélyt elviekben pár héten belül megkaphatják, bár már az első FFL megszerzése is jelentősen elhúzódott esetükben, az elméletileg hatvan nap alatt lezajló engedélyeztetési folyamat ugyanis hat hónapig tartott.

Az első működőképes 3D-nyomtatóval készült fegyver csak tavaly került legyártásra, így elmondhatjuk, hogy egyelőre gyerekcipőben jár az iparág. A fegyveralkatrészek elkészítéséhez az átlagosnál jóval magasabb minőségre képes nyomtatók és különleges alapanyagok szükségesek, amelyek egyelőre csak nagyon keveseknek állnak a rendelkezésére, talán ennek is köszönhető az engedély elnyerése. Más kérdés, hogy mi lesz akkor, amikor az egyelőre kísérleti fázisában tartó technológia elérhetővé válik a tömegek számára is, és boldog-boldogtalan fegyvert kezd nyomtatni magának.

A Defense Distributed jelenleg abszolút együtt kíván működni a hatóságokkal, de erősen kérdéses, hogy mi lesz akkor, ha esetleg törvényi tiltás alá kerül a lőfegyverek terveinek (ez esetben CAD-fájljainak) terjesztése, ami a 3D-nyomtatók szélesebb körű elterjedésével nagyon is várható lépés lesz a kormányzat részéről. Míg ugyanis egy másik 3D-nyomtatással foglalkozó cég, a MakerBot decemberben a newtowni iskolai lövöldözés után levette és kitiltotta közösségi oldaláról a lőfegyverek nyomtatásával kapcsolatos fájlokat, addig a Defense Distributed vezetője külön nyilatkozatban tett ígéretet arra, hogy saját oldalán továbbra fennhagyja és megjelenteti az ilyen jellegű terveket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward