Folyamatos zoomolásra képes kameramodul készül okostelefonokhoz

Az O-Film által épített egységgel a mobilok közelebb kerülnek a kompakt fényképezőkhöz.

Folyamatos zoomolásra képes kameramodul készül okostelefonokhoz

Az okostelefonok esetében minden kétséget kizáróan az egyik, ha nem a legdinamikusabban fejlődő terült a kamera napjainkban. A mai készülékek általában már kettőnél több képalkotóval vannak felszerelve, és mindig jönnek újabb innovációk, melyek révén a maroknyi masinák jobb funkcionalitással szolgálhatnak.

Ezúttal az O-film Technology alkotott egy olyan modult okostelefonok számára, ami a zoomolásra az eddigieknél jobb megoldást biztosíthat. Egy komplex megoldásról van szó, ami folyamatos, fokozatmentes közelítési lehetőségről gondoskodhat. Ezáltal megadja azt az érzést, melyre a mai napig nem igazán született élhető megoldás okostelefonok keretei között. Voltak már mobilok optikai zoommal korábban is, de nincs olyan elterjedt rendszer, ami igazán jól bevált volna.

Érdekesség, hogy a Sharp már 2004-ben készített olyan mobiltelefont, amivel lehetett optikai zoomról gondoskodni, a Sharp 902 kétszeres közelítésre volt képes. Ezt követte nem sokkal később Nokia N93, ahol a zoom mértéke már háromszorosra emelkedett, még mielőtt az első újkori okostelefonok megjelentek volna. 2010 és 2015 között a Samsung több optikai zoomos okostelefont is alkotott, és már a 10-szeres nagyítás is elérhető volt, viszont a Galaxy Zoom eszközök általában nagyok és szó szerint digitális fényképezőhöz hasonlóak voltak, elvesztették a kompaktságukat.

Az új készülékekben sokszor van zoomolási lehetőség is egyebek mellett, viszont ezek minden esetben fix optikával vannak megoldva. Ha egy mobilban egy gyártó szeretne több lépcsős zoomolásra módot biztosítani, akkor különböző szintű nagyításra szolgáló kamerákkal szerelheti fel az okostelefonját, amit néhány gyártó már meg is tett. Viszont a O-Film fejlesztése egészen más, sokkal jobb megoldást jelenthet.

A kínai vállalat által létrehozott fejlesztésnél simán lehet zoomolni 85 és 170 milliméteres gyújtótávolságok (ekv. 35 mm) között bármilyen mértékben. Rutinosabb olvasóink számára a fenti gyújtótávolságokból pedig az is egyértelművé válhat, hogy itt azért nem a „nulláról” lehet indítani a nagyítást. Gyakorlatilag az optika kétszeres zoomolást tesz lehetővé, de annak köszönhetően, hogy eleve egy adott szintről indít, így igazából jóval nagyobb tartományt fed le. Ez kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy a használhatóság szempontjából rugalmasabb legyen az egység, persze némi kompromisszum, hogy az 1-3,5-szeres szintet rögtön átlépi a zoom, de 3,5-7-szeres zoom között szabad a mozgás.

Galéria megnyitása

Az O-Film szakemberei a periszkópos dizájnt továbbgondolva alkották meg a folyamatos optikai zoomolás lehetőségét. Ennek köszönhetően nem kell attól tartani, hogy nagy optika tornyosul majd ki a hátlapból a zoomolás folyamata közben. Azt is megtudhattuk, hogy a zoomolás mértékétől függően menet közben a rekesznyílás is változik majd. A legkisebb gyújtótávolság esetén F/3.1-es értékkel kell számolni, a végén pedig F/5.1-es apertúrával dolgozik. A lencsék mozgatásáról egy piezoelektromos motor gondoskodik, és van optikai stabilizálás is.

Többféle kivitelben is kínálja majd az O-Film a különleges újítását. Elérhető lesz az optikai zoom egység 3-5-szörös közelítési lehetőséggel, 5-8-szoros átfogással, valamint 3,5-9,5-szeres zoomolással is. Főleg ez utóbbi az igazán érdekes, hiszen itt van a legnagyobb mértékű nagyítási lehetőség. De mivel az O-Film nem ezt demonstrálta, valószínűleg itt még várni kell a fejlesztésre. Ez utóbbi esetben kb. 85 milliméterről indulva már 200 millimétert (ekv. 35 mm) gyújtótávot kell elérni.

Arról egyelőre nincs semmilyen információ, hogy az O-Film által létrehozott kameramodult mely gyártó használhatja majd fel elsőként, vannak-e a technológia iránt érdeklődők. Viszont az nem kétséges, hogy papíron nagyon jól hangzik, és egyértelműen hasznos fejlesztésről van szó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap