Folyadékhűtéses előlapi vezérlőmodul az EKWB-től

Az új kiegészítővel egyszerűen és hatékonyan megoldható a rendszer hűtésének teljes körű vezérlése.

Folyadékhűtéses előlapi vezérlőmodul az EKWB-től

Hamarosan egy új, meglehetősen érdekes megoldással bővül az 5,25 colos bővítőhelyre szerelhető előlapi fordulatszám-szabályzók kínálata, ugyanis az EKWB mérnökei egy folyadékhűtéssel ellátott példány piacra dobására készülnek, amely szerkezetileg már készen is áll, így most már csak az esetleges szoftveres, illetve hardveres hibák kigyomlálásával kell foglalkozni.

Az EK-Ascendacy tehát a folyadékhűtéssel ellátott számítógépházakat veszi célba. A kompakt vezérlő kétféle kiadásban válik majd elérhetővé: az egyik rendelkezik a különböző rendszerparaméterek megjelenítésére képes LCD kijelzővel és kezelőfelülettel, a másik viszont nem.

Kijelző ide vagy oda, az alap platform teljesen azonos. Az újdonság egy 150 wattnyi teljesítmény leadására képes tápáramkörrel érkezik, amelynél a direct drain FET-ek hűtéséről stílusosan egy folyadékhűtő blokk gondoskodik. A VRM áramkör egy hattűs PCI Express tápkábelen keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot és elég combos lehetőségeket kínál. A vezérlő először is 40 wattnyi maximális teljesítménnyel áll a különböző – akár PWM támogatással is rendelkező – vízpumpák rendelkezésére, de emellett 8 darab négytűs PWM, vagy háromtűs DC ventilátorral is megbirkózik. A ventilátorcsatornákon keresztül egyenként 15 wattnyi teljesítmény leadására van lehetőség. A ventilátorokon kívül szabványos átfolyásmérő és maximum 10 darab NTC termisztor is csatlakozhat a vezérlőhöz – utóbbiak hőmérséklet-érzékelésre használhatóak.

Az EK-Ascendacy mellé jár egy windowsos alkalmazás is, amely a CPUID SDK-ra alapoz. Ezzel a szoftverrel monitorozhatóak a különböző rendszerparaméterek, de lehetőség van egyedi vezérlőprofilok létrehozására és menedzselésére is. Amennyiben szükséges, úgy az alkalmazás képes az összes paraméter rögzítésére, ami különböző beállítások megváltoztatása után különösen jól jöhet, hiszen egyből látszik, milyen pozitív vagy negatív hatása van az adott beavatkozásnak. Az új kiegészítő persze nem csak Windows alapú vezérlőszoftver segítségével, hanem akár önállóan is képes helytállni.

Az EKWB szakemberei jelenleg az EK-Ascendacy tesztelésével vannak elfoglalva, ami még eltart egy ideig. Az újdonságok közül az LCD kijelzővel ellátott példány 2014 márciusában kerülhet a boltok polcaira. A gyártó a további részletekről – például a várható ajánlott végfelhasználói árról – később rántja le a leplet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward