Shop menü

FIX OPTIKÁS, KEDVEZŐBB ÁRÚ VLOGGER KAMERÁT HÚZOTT ELŐ A TARSOLYÁBÓL A SONY

A ZV-1F azok számára lehet jó opció, akik eredetileg akciókamerát akartak vásárolni erre a célra, mert azt engedte a büdzséjük.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Fix optikás, kedvezőbb árú vlogger kamerát húzott elő a tarsolyából a Sony

A Sony nagyon sokat köszönhet a vlogolás kirobbanó sikerének, ezt pedig a vállalat a mai napi nem felejtette el, és rendszeresen ad ki olyan eszközöket, amikkel a hétköznapi videósoknak kedvez. Most itt a ZV-1F, ami a ZV-1 egy butított variánsa, de lényegesen olcsóbb is annál, és így már nagyjából annyiba kerül, mint egy GoPro vagy egy DJI akciókamera.

Az áruk miatt sokan választanak vlogoláshoz akciókamerákat, és nekik a továbbiakban a Sony ZV-1F is egy lehetséges opció lesz. Ezen keresztül pedig már belekóstolhatnak abba, hogy milyen az élet a Sony kamerákkal, és a későbbiekben, ha komolyabb minőségre akarnak váltani, már jó eséllyel a Sony termékeinél maradnak majd, és kényelmesen át tudnak majd szokni valamilyen alfára. A ZV-1F tehát könnyen lehet, hogy kapudrogot fog jelenteni, de mit is nyújt ez a készülék?

Galéria megnyitása

Az újdonság ugyanolyan paraméterekkel rendelkező szenzort használ, mint a ZV-1, szóval egy 20,1 megapixeles, aránylag nagy, 1 hüvelykes Exmor RS érzékelő található a színfalak mögött. Ez az egység nem PDAF rendszert használ, hanem egy egyszerűbb kontrasztalapú fókuszrendszerrel dolgozik. A Sony elmondta, hogy azért merték meglépni ezt a változtatást, mert ennek a kamerának fixen széles lesz a látómezeje, és így lényegesen könnyebb a megfelelő élességet belőni.

Galéria megnyitása

4K Ultra HD videózást tesz lehetővé a kamera 30 FPS-es tempó mellett. Lehet magasabb sebességre is kapcsolni, ha elég alacsonyabb minőségi beállítás. Akár a 120 FPS-t is el lehet elérni, ha Full HD minőséggel megelégszik az ember. Akár ötszörös lassításban is lehet majd videókat megörökíteni.

Galéria megnyitása

Az optikán nagyon sokat spórol a Sony, ezen a ponton van a legnagyobb különbség a ZV-1-hez képest. Míg a korábbi vlogkamera egy olyan optikát használt, aminek volt egy tisztességes zoomátfogása, szóval lehetett vele távoli témákra is közelíteni a felvételeknél, és alkalmas volt például rendes portréfotók készítésére is, addig a ZV-1F egy fixált gyújtótávolságú optikát kapott. 20 milliméteres, F/2.0-7.6-os lencserendszerrel rendelkezik, ami egészen széles látószögről gondoskodik.

Galéria megnyitása

Elsődlegesen arra fókuszált itt a Sony, hogy a fiataloknak kedvezzen, nagyon úgy fest, hogy az elképzeléseik szerint a tinédzserek jelentik a célközönséget. A kamera egy olyan új interfészt kapott, ami jobban hasonlít az okostelefonok kezelőfelületéhez, mint a komolyabb videós eszközökéhez. A legtöbb funkció gyorsan elérhető lesz az érintőképernyőről, attól függetlenül, hogy azért a fizikai kezelőszervek is megmaradtak.

Galéria megnyitása

Az eszközön van Face Priority AE, ami azt jelenti, az automatikus fénymérés az érzékelt arcokon történik majd. Tehát a videóknál, fotóknál a készülék mindig azon lesz, hogy az arcnál legyen megfelelő a kép fényessége, és ne egy általános egyensúlyt állítson be a gép, ami a megszokott. Emellett pedig természetesen van Eye AF, vagyis a szemre rögzített automatikus fókuszálás, amiben a Sony már hosszú ideje teljesít jól, és képes minden helyzetben az ember arcán, szemén tartani az élességet.

Galéria megnyitása

Olyan optikai paraméterekkel rendelkezik a termék, hogy itt már alapvetően nem lenne túlságosan elmosott a háttér, de a mobiloknál látotthoz hasonló módszert alkalmazva, szoftveresen megoldást nyújt arra, hogy igény esetén mégis legyen egy látványos bokeh effektus a felvételeken. Van Soft Skin Effect funkció is, ami képes a bőrfelületet szebbé varázsolni a hibák eltüntetésével és a valódi bőrtónus kiemelésével. Mobilról is vezérelhető a ZV-1F, pillanatok alatt össze lehet majd hangolni egy okostelefonnal, ami onnantól távirányítóként üzemel.

Galéria megnyitása

Bár fix optikás a masina, lehet vele zoomolni. Ezt digitálisan oldja meg a Sony, de azt állítja, hogy igazából képes lesz magas felvételi minőséget nyújtani. Vannak ideális lépcsők a digitális zoomban, ilyen a 1,5-szeres, a 2-szeres és a 4-szeres. Rendelkezik a kamera Active Mode beállítással, ami a fizikai aktivitásra utal. Ilyenkor a ZV-1F bekapcsolja az új elektronikus képstabilizátorát, és nagy hatékonysággal kezdi kisimítani az erőteljesen remegő képet is.

Galéria megnyitása

A kamera képernyőjét ki lehet dönteni, és akár meg is fordítható, ami a vloggereknek nagyon fontos. Kiegészítő mikrofonnak 3,5 milliméteres Jack aljzattal is szolgál a kamera, és vezeték nélküli mikrofont is kezel, de elvileg nagyon jó hangzással tudnak majd rögzíteni a beépített mikrofonok is, melyek a zajt is szűrik. Három mikrofon van az eszközben, és lehet használni szélvédőt is, ami fizikailag tudja jelentősen javítani a felvett hangokat. A ZV-1F-ről a felvételeket közvetlenül mobilra lehet másolni, és onnan pedig könnyűszerrel meg is oszthatja a képsorokat az ember.

Galéria megnyitása

Végül még egy érdekesség, amiről viszonylag kevés szó esett. Lehet csatlakoztatni személyi számítógéphez is a kamerát az USB-C kábelen keresztül, és ilyenkor befogható webkamerának. Ami viszont eléggé szomorú, hogy ilyenkor valamiért kizárólag 720p felbontás és 30 FPS érhető el, nincs még Full HD támogatás sem webkamera módban, de a Sony elmondta, hogy ilyenkor is egészen jó lesz az élő stream minősége, vélhetően magas bitrátával szolgál.

Galéria megnyitása

A kamera csak 229 grammot nyom, tehát nehezebb nála néhány mai csúcsmobil. Gyengébb kezek is gondtalanul ki tudják majd tartani hosszabb videózások alkalmával is, ami nagyon fontos a vlogolás során. A Sony biztosít hozzá állványt, amit külön kell megvenni, de még kezelhető is róla a kamera, szóval akinek nagyon fontos az, hogy bármikor le tudja tenni a készüléket, és tripodon is kényelmesen kezelhesse, annak érdemes lehet erre beruházni, még ha a kamerához képest talán kicsit borsos is az ára.

Galéria megnyitása

A Sony ZV-1F forgalmazása október 24-én indul, az ajánlott fogyasztói ára 500 dollárban lett meghatározva, ami éppen 250 dollárral van az eredeti ZV-1 induló ára alatt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére