Shop menü

FIRMWARE FRISSÍTÉS ÉRKEZETT A WINDOWS 11 24H2 ALATT KÉKHALÁLT PRODUKÁLÓ WESTERN DIGITAL ÉS SANDISK SSD KÁRTYÁKHOZ

A hiba a jelek szerint a HMB konfigurációban keresendő, amelynek végleges és teljes javításához firmware frissítés alkalmazására van szükség, természetesen csak az adatok mentése után.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Firmware frissítés érkezett a Windows 11 24H2 alatt kékhalált produkáló Western Digital és SanDisk SSD kártyákhoz

A Windows 11 legutóbbi funkcióbővítő frissítőcsomagja a jelek szerint problémát okozott a Western Digital egyes SSD-inek működésében, amelynek következtében az érintett rendszereken kékhalált tapasztalhattak a felhasználók. A panaszok gyorsan elárasztották a Western Digital hivatalos fórumát, ám időközben szerencsére sikerült megtalálni a hiba gyökerét, a javítás pedig friss firmware-ek formájában érkezett meg az érintett SSD kártyákhoz.

A hibát az eddigi információk szerint részben az okozta, hogy a HMB, azaz a Host Memory Buffer funkciót nem jól konfigurálták. Ez, vagyis a HMB az NVM Express protokoll részét képezi, feladata pedig az, hogy a DRAM alapú gyorsítótárral nem rendelkező SSD meghajtók és kártyák számára biztosítson egy kisebb kapacitású gyorsítótárat a rendszermemórián belül, ami segíthet az SSD vezérlő számára az éppen aktuális feladatok gyorsítótár által megtámogatott elvégzésében. Ez összességében nem okoz jelentős memóriafoglalást az adott rendszerben, cserébe viszont segít a stabilabb és jobb teljesítmény elérésében. Gyakorlatilag ez a funkció sérült valami miatt a Windows 11 24H2 frissítés telepítését követően, a hibát azonban részben sikerült javítani a regisztrációs adatbázison belül található egyes beállítások módosításával, de a jelek szerint a megbízható és stabil működés érdekében szükség van firmware frissítés alkalmazására is, méghozzá az alábbi SSD kártyák esetében.

Úgy tűnik, hogy nem a HMB funkció általános működésében történt hiba, hiszen a Western Digital és a SanDisk SSD kártyák mellett egyéb gyártók termékei is használják ezt a támogatást, azoknál viszont nem bukkantak fel hibák és ilyen jellegű kékhalált sem tapasztaltak az egyes felhasználók, legalábbis tömegesen biztosan nem, annak ugyanis már híre ment volna.

Az érintett Western Digital és SanDisk SSD kártyák

TípusModellszám kezdő karaktersoraiA javítást tartalmazó firmware-verzió
WD_BLACK SN770 NVMe SSD 2TB WDBBDL0020BNC, WDS200T3X0E 731130WD
WD_BLACK SN770 NVMe SSD 2TB WDBDNH0020BBK, WDS200T3X0G 731130WD
WD Blue SN580 NVMe SSD 2TB WDBWMY0020BBL, WDS200T3B0E 281050WD
WD Blue SN5000 NVMe SSD 2TB WDBS3F0020BNC, WDS200T4B0E 291020WD
SanDisk Extreme M.2 NVMe SSD 2TB SDSSDX3N-2T00 731130WD

A fenti SSD kártyák esetében mindenképpen szükséges a firmware frissítése, ám mivel ez adatvesztéssel is járhat, feltétlenül érdemes mentést készíteni a teljes meghajtó tartalmáról. Maga a frissítési folyamat egyszerűen, pár perc alatt végrehajtható, és az érintett modellek esetében végre is kell hajtani, még akkor is, ha a 24H2 frissítőcsomag nem került fel az adott rendszerre, ugyanis a potenciálisan érintett SSD kártyákkal szerelt konfigurációk addig jó eséllyel nem kaphatják meg a szóban frissítőcsomagot, míg a hiba javítása meg nem történt. Ez utóbbi a Microsoft bevett gyakorlatának része: amennyiben tömeges hibát tapasztalnak bizonyos hardverek és hardverkonfigurációk esetében, akkor a hiba javításáig blokkolják a hibához esetlegesen kapcsolódó frissítések és frissítőcsomagok terjesztését.

A friss firmware beszerzése egyszerű, csak telepíteni kell a Western Digital Dashboard nevű szoftvert, majd a „Tools” menüponton belül láthatjuk, van-e friss firmare a gépben található Western Digital vagy SanDisk gyártmányú SSD kártyához. A frissítés ellenőrzése és a frissítési folyamat megkezdése előtt mindenképpen érdemes mentést készíteni a fontos adatokról, nehogy azok egy esetleges adatvesztés alkalmával megsemmisüljenek. A frissítési folyamat során a szoftver a rendszer leállítását kéri, maga a frissítés pedig a következő indítás után kerül az SSD-re.

A javítást tartalmazó firmware-verziók telepítésével megszűnnek a HMB-hez kapcsolódó kékhalálok, illetve telepíthetővé válik a 24H2-es Windows 11 frissítőcsomag is, ha az még nincs jelen az éppen aktuális Windows 11 alapú rendszeren.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére