Finomhangolás után jön a Snapdragon 712

A Qualcomm friss rendszerchipje kisebb módosításokon esett át az előző generációhoz képest.

Finomhangolás után jön a Snapdragon 712

A Snapdragon 710 tavaly májusban mutatkozott be, most pedig a Qualcomm előrukkolt ennek a mobilplatformnak a frissebb kiadásával, a Snapdragon 712-vel. Szignifikáns változásokkal nem érdemes számolni, és a cég továbbra is azt hangsúlyozza, hogy ennél a szériánál az a cél, hogy a prémium lehetőségek szélesebb körben is elérhetőek legyenek.

A tervezők ezúttal is nyolcmagos dizájnról beszélnek, és bár a Qualcomm a részletekbe nem ment bele, minden jel szerint maradt a korábbi aszimmetrikus felállás a CPU terén. Lesz a lapkában kettő kiemelkedően jó teljesítmény biztosítására szolgáló megoldás (Gold magok), és hat hatékonyabb feldolgozó (Silver magok). A Snapdragon 710-hez hasonlóan Kryo 360 processzormagokról beszél a Qualcomm, csak a korábbinál magasabb órajel elérésére képesek már ezek. Az új rendszerchip az eddigi információk alapján 2,3 GHz-es frekvenciáig lesz képes skálázódni. Túl nagy teljesítménybeli előrelépésre nem érdemes számítani a közvetlen elődhöz képest, a vállalat mindössze 10 százalékos gyorsulást számszerűsít. A memóriavezérlő és a háttértár támogatása nem változott, LPDDR4x modulokat fogad az újdonság legfeljebb 1866 MHz-es órajellel, kettő csatornán és maximálisan 8 GB-os kapacitással, az adattároló pedig lehet eMMC vagy UFS technológiás is.

A Qualcomm a bejelentésében többször is kiemeli, hogy a játékokban jól fog teljesíteni a Snapdragon 712, viszont a cég azt konkrétan nem említi, hogy az előző generációs megoldáshoz képest mit fog mutatni. Mivel ugyanaz az Adreno 616 integrált grafikus egység jutott szerephez itt, mint korábban, így valószínűleg nem érdemes érezhető gyorsulással számolni. Az API támogatás terén kiemelendő az Open GL ES 3.2, az Open CL 2.0, a Vulkan és a DirectX 12 megléte. A tervezők ebben a kategóriában már erősen építenek a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás gyorsítására, bár még dedikált NPU nincs, de a Hexagon 685 DSP és az AI Engine nagyon sok feladatot képes kiemelkedő hatékonysággal ellátni. A Qualcomm korábban kiemelte, hogy az AI Engine munkába fog állni a kamera különböző extra funkcióinál, például a portrézásnál és az arcfelismerésnél, a fényképek menedzselésénél, az emberek érzékelésénél és egyebek mellett a videók renderelésekor is.

A vállalat arra nem tért ki, hogy a megjelenítők esetében milyen támogatással lehet számolni, de valószínűleg 1080p fölé menni nem engedi a Qualcomm a partnereket. A kamerák felelőse a 14 bites Spectra 250 képi feldolgozó, ami már ismerős lehet a Snapdragon 710 révén. Ez a megoldás legfeljebb 32 megapixeles kameráknak nyújt natív támogatást, duálkamerás felállásban pedig kettő darab 20 MPixeles egységet képes kezelni. Érdekesség, hogy egyébként egyszerre hat kamera is kapcsolódhat a lapkához, és ezek szinte bármilyen konfigurációból összejöhetnek, akár 3D ToF kamera is feltűnhet. Számolhatnak itt a gyártók több képkockás zajszűréssel és hibrid automatikus fókusz rendszerrel, videózásnál 4K jelenti a plafont 30 FPS mellett, lassított felvételeket pedig 120 FPS-sel lehet megörökíteni Full HD-ban. A Snapdragon 712 teljes körű 10 bit támogatást nyújt, szóval a megjelenítőre és a kamerákra is kiterjed ez.

A Qualcomm Aqstic technológiát kihasználva itt már a cég szerint igazán immerzív élményt lehet majd elérni a hanghatásokkal is. És ha már itt tartunk, akkor meg kell említeni azt is, hogy ebben a rendszerchipben felbukkant a TrueWireless Stereo Plus és a Qualcomm Broadcast Audio technológia is, ezek korábban hiányoztak az SD710-ből.

A kapcsolati lehetőségek sorát a Snapdragon X15 modem nyitja, ami akár 800 Mbps-os letöltési sebesség elérésére is képes, a feltöltési tempója pedig 150 Mbps-ig mehet ideális esetben. A lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében 4x4 MIMO támogatás is biztosított itt. A Wi-Fi esetében 802.11ac szabvánnyal is lehet számolni és a 2,4, valamint az 5 GHz-es sávok mellett biztosított a 60 GHz-es tartomány támogatása is, és meg kell még itt említeni a Bluetooth 5 modult, valamint a GPS vevőt, ami adott esetben támogathatja a BeiDou, a GLONASS, az SBAS, a Galileo és QZSS rendszereket. Előrelépésként említhető, hogy ezúttal már a Quick Charge 4+ gyorstöltési eljárással lehet számolni. Ez ideális esetben akár 15 perc alatt képes egy okostelefon akkumulátorát 50 százalékos szintre tölteni, szóval a reggeli készülődés alatt újult erőre kaphat egy mobil. A Qualcomm itt akár már tovább is léphetett volna a 7 nm-es csíkszélességre, de ez valószínűleg túlságosan megtolta volna a lapka előállítási költségét, ezért szimplán marad a 10 nanométeres FinFET eljárás. A chip gyártásáról minden bizonnyal ezúttal is a Samsung gondoskodik.

A Qualcomm Snapdragon 712 esetében arról nem beszélt a vállalat, hogy mikor kerülhet majd bevetésre, de mivel jelentős módosításokon nem esett át a termék, így nem lenne meglepő, ha már 2019 első felében a pályára lépne felső-középkategóriás eszközök fedélzetén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap