Fénykód: a vonalkódok jövője?

Érdekes, bár egyelőre még fejlesztendő új megoldást alkottak az MIT kutatói a vonalkodók leváltására: fényalapú kódolást, amit egyelőre még LED útján kiviteleznek, a későbbiekben azonban a bankkártyák hologramjaihoz hasonló fényvisszaverő megoldást elképzelhetőnek tartanak.

Fénykód: a vonalkódok jövője?

Érdekes, bár egyelőre még fejlesztendő új megoldást alkottak az MIT kutatói a vonalkodók leváltására: fényalapú kódolást, amit egyelőre még LED útján kiviteleznek, a későbbiekben azonban a bankkártyák hologramjaihoz hasonló fényvisszaverő megoldást elképzelhetőnek tartanak.

Az utóbbi elgondolás a jelenleginél minden szempontból értelmesebbnek és életképesebbnek is tűnik, mivel egy LED-izzó amellett, hogy saját energiaforrást is igényel, egy puszta vonalkód esetében túlságosan drága is: $5 lenne darabja. A hologramos verziók ennél már nyilván jóval költséghatékonyabbak lesznek.

Maga az alapelv, a kijelölt útirány azonban határozottan jó (miszerint az információt egy speciális szűrűvel módosított fénysugárba kódolnák), miután a "Bokode" névre keresztelt új technika a hagyományos vonalkódoknál sokkal több adatot képes kódolni, így puszta termékazonosítás mellett számos további információt és tárolhat (több ezer bitet), más célokra is alkalmazható - főleg, hogy az adataik még egy mobiltelefon kamerájával is leolvashatóak és értelmezhetőek, akár több méteres távolságból is.

A kutatók elképzelései szerint a technika élelmiszerek esetében például extra táplálkozási információkkal láthatná el a vásárlókat, bármilyen termék esetében reklámozhatna akciót/árleszállítást, elősegíthetné egy konkrét termék gyors fellelését a sok között, de egy kulcstartóra aggatott személyes Bokode segítségével például egyetemi hallgatók is azonosíthatnák magukat a tanintézményükben, elősegítve így a vizsgáztatás digitalizálását.

Hogy a végső, finomított verzió mikorra várható, azt egyelőre még nem tudták megbecsülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward