Felvázolta a Samsung, hogyan képzeli el a 6G-t

1000 Gbps-os sebesség, szinte érzékelhetetlen késleltetés, MI a hálózatokon, holografikus átvitel, ilyen lehet a 6G.

Felvázolta a Samsung, hogyan képzeli el a 6G-t

Az 5G még napjainkban kezd nagyobb gázzal terjedni, viszont arról szó nincs, hogy a mmWave kihasználása is nagyobb mértékben elindult volna, leginkább a Sub-6 frekvenciatartományokat kóstolgatják a vállalatok. Viszont több piaci szereplő is van, akik már abban gondolkodnak, hogy mit hoz majd a 6G. Ezúttal a Samsung szolgált arra vonatkozóan néhány elképzeléssel.

A dél-koreaiak “The Next Hyper-Connected Experience for All.” címmel adtak ki egy dokumentumot, ami azt taglalja, hogy miként képzelik el a szakemberek a kapcsolódási lehetőségek jövőjét, a 6G-t, melynek talán nem is ez lesz még a neve. A következő generációs kommunikációs rendszerek nagyon sok aspektusból vizsgálhatóak.

A 6G hatással lesz a technológiai fejlettségünkre, a jövőben használatos szolgáltatásokra, a szociális trendekre is egyebek mellett. A Samsung szerint az élet minden területén új élményekkel szolgálhat majd az új generációs hálózati, melynek kapcsán a cég többször a hiperkapcsolódás jelzőt alkalmazta. A fejlődés és a célok gyorsabb elérése érdekében a vállalat létrehozta az új továbbfejlesztett kommunikációs kutató központját tavaly májusban. A Samsung Research abban bízik, hogy képes lesz jelentősen hozzájárulni a 6G létrehozásához.

„Már elindítottuk a 6G technológiák kutatását és fejlesztését annak a tapasztalatnak és tudásnak a felhasználásával, amelyet felhalmoztunk a kommunikációs technológia több generációjának, köztük az 5G-nek a fejlesztése során. Elkötelezettek vagyunk a 6G szabványosítási folyamatának a vezetésében, az ipar, az akadémia és a kormányzat különböző szereplőivel együttműködve.” – magyarázta Sunghyun Choi, az új kommunikációs kutató központ vezetője.

A Samsung szerint a 6G már egy olyan rendszer lesz, aminek nem lehet majd az embereket a kizárólagos elsődleges felhasználóknak tekinteni. Gépek és emberek egyaránt fogják a saját érdekeiket szem előtt tartva alkalmazni ezt a hálózati technológiát. A kommunikációban radikális változást hozhat a 6G. Továbbá fontos lesz a jövőben a teljesen immerzív kiterjesztett valóság, a jó minőségű holografikus képtovábbítást, valamint a digitális replikák megvalósítása.

Galéria megnyitása

Az 5G esetében a teljesítmény volt a középpontban a Samsung mostani meglátása szerint, bár érdekes módon korábban igazából még nem a le- és feltöltési sebesség volt kiemelten hangsúlyozva. A vállalat a 6G esetében már három főbb nézőpontot emelt ki, a teljesítmény mellett a felépítéssel szemben támasztott követelményeknek is fontosnak kell lennie, és a megbízhatóságot is szem előtt kell tartani.

A következő generációs hálózatok még tovább gyorsíthatják a vezeték nélküli adatátvitelt. Dél-koreai mérnökök szerint reális cél az 1000 Gbps-os sávszélesség elérésre, és a késleltetés pedig egészen hihetetlenül alacsony szintre, 100 mikroszekundumra redukálódhat. Ezek alapján az 5G-nél akár 50-szer gyorsabb lehet a következő generációs technológia, miközben a késleltetés a tizedére csökken.

Galéria megnyitása

A felépítésével szembeni elvárások között szerepel a 6G esetében, hogy magas szinten legyen megoldva az eszközök igényeinek a kiszolgálása, minden pont annyi sávszélességet kapjon, amennyire szüksége lehet, és ezt a lehető leghatékonyabban szolgáltassa a hálózat az adott készülék felé. A mesterséges intelligencia itt már beágyazódhat majd a hálózatokba a lehető legjobb flexibilitás biztosítása érdekében. És az MI gondoskodhat a megbízhatóságról is. A biztonság és a felhasználói adatok védelme ugyanis a 6G-nél alapjaiban kell, hogy biztosított legyen.

Galéria megnyitása

A Samsung szerint ahhoz, hogy a 6G meg tudjon felelni az elvárásoknak, szükség lesz a terahertzes frekvenciatartományok kihasználására, forradalmi antennákat kell fejleszteni, meg kell oldani a magas frekvencia melletti széles lefedettség elérését, és ez még nem minden. Tovább kell fejleszteni a duplex technológiákat, újra kell gondolni a hálózati topológiákat, jobban kell használni a spektrummegosztást, hatékonyabbá kell tenni az egész adatátvitelt, és ki kell dolgozni, hogyan lesz használható az MI a vezeték nélküli kommunikáció közben.

Amikor a 6G-ről beszélünk bármilyen formán, akkor azt mindenképpen meg kell érteni, hogy ez igazából még olyannyira a jövő zenéje, hogy igazából egyáltalán nem biztos, hogy abba az irányba fog terelődni a fejlesztés, amit most kijelölnek a létrehozását kezdeményezők. A Samsung szerint legkorábban 2028-ban találkozhatnak majd a felhasználók az 5G utódjával, ennél hamarabb biztosan nem fog elindulni a fogyasztói kihasználása a technológiának, aminek még most formálódik az alapja. Az pedig, hogy valamennyire is elterjedt legyen a 6G, inkább csak a 2030-as évekre várható.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap